maandag 30 maart 2015

Jaap Robben wint Dioraphte Literatour Publieksprijs


Jaap Robben wint Dioraphte Literatour Publieksprijs

De Dioraphte Literatour Publieksprijs van 15.000 euro is vanavond in Theater van ’t Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam uitgereikt aan de schrijver van de roman Birk. Lezers konden stemmen op hun favoriete boek en kozen in meerderheid voor het romandebuut van Jaap Robben. Ook de pers en de boekhandelaren omarmden het romandebuut Birk, waarvan tot nu toe 12.000 exemplaren werden verkocht. Jaap Robben ontving voor de veelgeprezen roman de Nederlandse Boekhandelsprijs voor het beste boek van 2014.

De Volkskant schreef: ‘Een roman die je langzaam de keel snoert.’ ****
NRC.next was met vijf sterren zo mogelijk nog enthousiaster: ‘Vanaf zin één is duidelijk hoe goed debutant Jaap Robben schrijft.’ *****
De roman
Birk is het verhaal van de jonge Mikael die met zijn moeder op een eiland  ergens tussen Schotland en Noorwegen woont. Zijn vader is verdwenen, verongelukt tijdens het zwemmen. Moeder en zoon zijn op elkaar aangewezen, maar de relatie wordt verstikkend als zijn moeder Mikael de rol van de vader opdringt.
Over de auteur
Jaap Robben (1984) won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en Als iemand ooit mijn botjes vindt (Vlag en Wimpel prijs). Robbens werk is vertaald in het Duits, Zuid-Afrikaans, Chinees en Koreaans. Birk wordt vertaald in het Duits en het Engels.
Bron; Uitgeverij De Geus

Geen opmerkingen: