donderdag 2 april 2015

'De klokkenluidster' - Claire Panozzo


Genre; Roman
Uitgever; Bookscout.nl
ISBN; 9789402214116
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 108
Uitgave; 9 januari 2015

Dank aan de auteur voor het verstrekken van een recensie-exemplaar.

...en hoe het verder ging met Maria Kosterd en haar herberg...
Een Poolse ‘vluchtelinge’ leeft in Nederland met een gestolen identiteit. Haar leven in Amsterdam is hierdoor ingewikkeld. Bovendien werkt ze voor de AIVD als infiltrant. Ze moet zo veel mogelijk te weten komen over de Scientology kerk en een groep progressieve Amsterdammers die de AIVD zo goed mogelijk in beeld wil houden. Dit alles naast een studie, werk en haar kindje die ze alleen opvoedt! 'Petra van Vooren' reist wat af om haar opdrachten te voltooien maar alles wat zij eigenlijk wenst is een rustig leven...

Het hoofdpersonage is Petra, alleenstaande moeder van een zoontje en parttime verpleegkundige bij een internationale kliniek. Ook studeert ze deeltijd rechten. Van oorsprong is ze Poolse en heeft ze een verleden in de prostitutie. Door de hulp van een Nederlandse man heeft ze dat achter zich kunnen laten en een leven in Nederland kunnen opbouwen. Maar dit ging wel onder bepaalde voorwaarden, en daar heeft ze nu nog steeds last van. Ze heeft namelijk een valse identiteit en dat gebruikt de AIVD als dwangmiddel om haar in te schakelen voor bepaalde infiltratiezaken. Deze keer moet ze zich in de Scientology verdiepen en haar onderzoek brengt haar tot in Italië. Ze geeft aan dat ze dit verplichte werk niet meer wil doen, dat ze een normaal leven wil leiden met haar zoontje. Maar dat lijkt haar vooralsnog niet gegund. Ook ligt ze met zichzelf in de strijd over haar, gestolen, identiteit. Het wordt tijd om schoon schip te maken. En dat brengt haar de ene verrassing na de andere, wereldwijd. 

Het hoofdpersonage, Petra, is zowel geloofwaardig en ongeloofwaardig te noemen. Een deel van haar persoonlijke omstandigheden zou zomaar uit het leven gegrepen kunnen zijn, het andere deel totaal niet. De auteur weet het op een dusdanige wijze te brengen dat je als lezer niet kunt filteren of het waargebeurd of fictie is. De manier waarop Petra aan haar identiteit komt is ongeloofwaardig en daarbij luguber gekozen, namelijk direct na een terroristische aanslag in Noorwegen.

De indruk dat je het verhaal beter begrijpt met voorkennis wordt aan het einde inderdaad bevestigd. Daar komt het personage Maria terug om toelichting te geven, in een soort van ´hoe gaat het nu met….’, met een korte uitleg over wat er aan dit verhaal vooraf is gegaan. Daarmee doelend op het boek ´Echt waar´, geschreven door deze auteur onder het pseudoniem Maria Kosterd. Dit boek is de voorloper op ´De klokkenluidster´.

Panozzo heeft absoluut potentie en zal met goede redactie een heel eind komen. Het verhaal op zich is leuk bedacht al zorgt het geregeld voor verwarring. Zo ook de gekozen titel voor het boek, die schept een bepaald verwachtingspatroon waar uiteindelijk niet volledig aan wordt voldaan. Ook zijn niet alle verhaalwendingen even logisch of in het verhaal te plaatsen, er gebeurt ontzettend veel, er zijn (te)veel personages. In een vloeiend geheel zou dat prima kunnen maar nu lijken het allemaal korte anekdotes die samen in een verhaalvorm zijn gegoten. Uiteindelijk komt het wel bij elkaar, maar alleen omdat Petra als verbindende factor fungeert. De schrijfstijl biedt mogelijkheden, het concept ook. De aandacht zal vooral moeten uitgaan naar het vloeiend laten lopen van zinnen – en dialogen, het vermijden van taalfouten en het correct toepassen van leestekens. Ook het feit dat er zowel in tegenwoordige –als verleden tijd wordt geschreven terwijl het duidelijk het één of het ander is verdient verbetering.

Een verhaal met mogelijkheden maar in deze vorm nog niet voldoende uitgewerkt. 


Patrice - Team DPB

Geen opmerkingen: