woensdag 22 april 2015

'De vier kaboutertjes in de lente' - Marianne Busser en Ron Schröder


Genre: Kinderboek 2-5 jaar
Uitgever: OverAmstel Uitgevers
ISBN: 9789048825240
Uitvoering; hardcover 
Aantal pagina's: 32 
Uitgave: 24/03/2015

Hartelijk dank aan OverAmstel Uitgevers/Uitgeverij Moon voor het ter beschikking stellen van ‘De vier kaboutertjes in de lente’.

De auteurs

Ron en Marianne zijn allebei in1958 geboren en al ruim dertig jaar bij elkaar. In het verleden hebben ze echt van alles geschreven. Van cabaretteksten (Ron) tot artikelen voor tijdschriften (Marianne). En samen schreven ze reclameteksten, scenes, liedjes en verhaaltjes voor Sesamstraat, verhaaltjes voor de Bobo en de Okki, liedjes voor Benny Vreden Kinderprodukties, AVRO's kinderkoor, en ga zo maar door.
In 1990 verscheen hun allereerste kinderboek: Koning Bobbel. Toen ze dat eerste boek in handen hadden, kregen ze de smaak echt te pakken. Elke avond zaten ze samen te schrijven. Eigenlijk hadden ze het veel te druk, want ze hadden naast het schrijven en de zorg voor de kinderen ook nog allebei een 'normale' baan bij de omroep.
In 1996 namen ze één van de belangrijkste beslissingen in hun leven en gingen ze helemaal voor zichzelf werken. Dat was best wel eng, want ineens kregen ze niet meer elke maand een salaris gestort. Inmiddels zijn er al ruim 4,5 miljoen boeken van hun verkocht!
Tot hun grote verrassing werden ze op 29 september 2012 allebei benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een mooiere bekroning op hun werk konden ze zich niet wensen.
(bron; http://www.mariannebusser-ronschroder.info)

Korte inhoud
Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kaboutertjes en beleven veel avonturen in het bos. Zo maken ze als verrassing een prachtig nest voor de nachtegaal en brengen ze een bang verdwaald jongetje weer terug naar zijn huis. En wanneer mama Muis kleintjes verwacht en er niet genoeg bedjes zijn, lossen de kaboutertjes dat probleem gelukkig razendsnel op. Dit en nog veel meer lees je in dit vrolijke voorleesboek op rijm, over een van de heerlijkste seizoenen van het jaar: de lente!

De cover
Op de cover de vier kaboutertjes in een rode outfit. Verder veel groen en lentebloemen. De titel van het boek staat daar in sierlijk lettertype tussen. De namen van de auteurs zie je bovenaan in het blauw en ook de naam van diegene die voor de illustraties gezorgd heeft. De tekening op de cover loopt door op de achterkant, dus als je het boek openklapt zie je één mooi geheel.
Er is veel te zien op de cover, daardoor oogt hij redelijk druk. De vier kaboutertjes springen zeker in het oog wat ook opvalt als je dit boek in de boekenwinkel ziet liggen. Het is een
boek dat je zeker oppakt om het eens van dichtbij te bekijken. Het formaat is vierkant, het heeft een hardcover, waardoor het makkelijk in de hand ligt. De cover geef ik graag een 8.


Onze mening
Ik lees ‘De vier kaboutertjes’ samen met mijn kleindochter Roos van bijna 4 jaar die ook gek is van boeken en van boeken ‘lezen’. ‘De vier kaboutertjes in de lente’ is een echt voorleesboek voor peuters/kleuters. Het verhaal is in rijm, het klinkt allemaal heel leuk. Gezellig met ons tweetjes op de bank en genieten maar.

‘Dit zijn de vier kaboutertjes
Twee broertjes en twee zusjes
En samen doen ze in het bos
Heel veel kabouterklusjes’

Roos had in het begin moeite om de namen van de kabouters te onthouden. Deze zijn zeker niet alledaags; Maartje, Moontje, Joep en Johannes. Je moet niet enkel de namen kennen, maar je moet ook nog weten welke naam bij wie hoort...... In het begin niet evident voor een kleuter en zelfs ik moest terug bladeren om te spieken. Eenmaal we goed in het verhaal waren lukte het ons beiden om de juiste naam bij de juiste kabouter te noemen.
Het verhaal neemt je als (voor)lezer mee in het jaargetij Lente. Alles komt weer tot leven en dieren komen uit hun winterslaap. Op een leuke, maar vooral duidelijke manier weten de auteurs dit over te brengen. Het zijn eigenlijk aparte verhaaltjes waar Maartje, Moontje, Joep en Johannes iets in mee beleven. Ze vertellen hoe de kaboutertjes bloemetjes zaaien en dat deze zaadjes gaan groeien en bloeien. Hoe een kikker kikker wordt en hoe een vlinder vlinder wordt. Over de eendjes die mee mogen zwemmen in de sloot en het egeltje dat uit zijn winterslaap komt. Het ei waar een vogeltje uitkomt......Het boek gaat niet enkel over de lente en alles wat daarbij komt kijken, maar er is ook een leerrijk element verweven in het verhaal. Zo telde Roos mee hoeveel eendjes er de sloot ingingen en hoeveel muisjes er geboren werden. De mooie illustraties dragen bij aan het verhaal en laten zien wat er gebeurt. Terwijl ik aan het voorlezen was, was Roos aan het mee volgen op de tekeningen en kon ze precies zien waar het over ging. Leergierig als ze is moest alles, aan de hand van de illustraties, meermaals uitgelegd worden. ‘Waarom moeten die muisjes’ en ‘Waarom komt die vogel uit het ei’ en ‘Waarom...........’

Een leuk extraatje; op elke pagina is een lieveheersbeestje ‘verstopt’ dat gezocht moet worden. In no-time had Roos ze allemaal gevonden.
Ondertussen zijn we een aantal weekjes verder en is het boek al zoveel keer voorgelezen dat Roos het verhaal bijna vanbuiten kent. Natuurlijk niet op rijm, maar ze weet perfect wat er komt en wat er gaat gebeuren. Van tijd tot tijd speelt ze nu zelf ‘voorleesjuf’. Grappig om te zien. Een nadeel, voor die kleine handjes is het boek net iets te groot om makkelijk vast te houden en zijn de bladzijden van redelijk dun papier, waardoor ze makkelijk scheuren. Maar Roos zelf vindt het fantastisch en daar gaat het toch om?

Conclusie
Een leerrijk boek met mooie illustraties in mooie kleuren. Je zou bijna gaan geloven dat er in het bos kaboutertjes wonen. Zeker aan te raden voor kinderen in deze leeftijdscategorie, maar dan als voorleesboek, dus samen lezen. Omdat de aandacht van peuters soms vlug is afgeleid, is het een leuk gegeven dat het boek onderverdeeld is in verschillende, alleenstaande verhaaltjes. Op die manier kan je makkelijk stoppen en hoeft dit niet midden in een verhaaltje te gebeuren. Roos en ik hebben genoten van dit prachtige boek en geven het graag vijf sterren.


Roos en Noni Karin (team DPB)

Geen opmerkingen: