zondag 26 april 2015

'Een huis in Frankrijk' - Eva de WitGenre; roman
Uitgever; Zomer & Keuning
ISBN; 9789401904384
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 304
Uitgave; 1 mei 2015

Deze recensie is mogelijk gemaakt dankzij het recensie exemplaar dat door de uitgever beschikbaar is gesteld. Waarvoor dank!

Melanie woont in een prachtig opgeknapt landhuis in Frankrijk. Ze is hierheen gegaan voor de liefde van haar leven, maar die heeft haar verlaten. Nina heeft een leuke baan en een ogenschijnlijk goede relatie. Wat ze verborgen houdt, is dat ze wordt mishandeld en dat ze op de vlucht is. Jessica kan haar baan als manager eigenlijk niet aan en kampt met eenzaamheid en een alcoholprobleem. Suus heeft het misschien nog het beste op orde. Maar ook dat is schijn, want ze heeft grote financiële problemen en is zwanger van een derde kindje. Wanneer de vier vroegere vriendinnen bij elkaar komen in Melanies huis in Frankrijk, blijkt dat niemand het zo goed voor elkaar heeft als ze graag zou willen. De vrouwen slaan de handen ineen om het tij te keren. 

De feelgoodroman. Een huis in Frankrijk van Eva de Wit zal liefhebbers van Santa Montefiore en Maeve Binchy niet onberoerd laten. De auteur heeft het talent om vier totaal verschillende karakters geloofwaardig uit te werken en de lezer voor alle vier in te nemen.

Dat uiterlijk vertoon niet alles is in het leven weet Melanie als geen ander. Zij woont al jaren als godin in Frankrijk en heeft alle denkbare luxe en geld tot haar beschikking. Een beetje verveeld en verwend is ze wel en het leven biedt niet veel afwisseling. Wanneer dan ook nog eens de reden van haar verblijf in Frankrijk een einde maakt aan hun relatie staat ze voor een voldongen feit. Ze weet zich geen raad, wat moet ze doen? Alles heeft ze opgegeven voor haar grote liefde, ze werkt niet, vriendinnen heeft ze verwaarloosd. Een herinnering aan vroeger doet haar besluiten contact op te nemen met de drie meiden uit haar studietijd. Melanie nodigt ze uit om naar haar te komen en zo hun vriendschap wil op te pakken. Ze kan het in ieder geval proberen, toch? Aanvankelijk lijkt het erop dat Nina, Jessica en Suus geen animo of mogelijkheid hebben om op haar uitnodiging in te gaan maar schijnbaar hebben ze allemaal wel een reden om het uiteindelijk toch te doen. Hun levens blijken totaal verschillend te zijn gelopen. Zowel qua werk als privé zouden de verschillen niet groter kunnen zijn. Eenmaal gezamenlijk aan de tuintafel in zonnig Frankrijk moet blijken hoeveel ze nog met elkaar gemeen hebben. Wat volgt is een zeer verrassend aantal dagen.

Vier jonge vrouwen die samen op school hebben gezeten hebben ieder hun weg gevolgd. De een succesvoller dan de ander. Ieder heel verschillend en bezig met totaal andere issues. Wanneer ze een mail krijgen van Melanie om eens bij te praten is het niemand duidelijk wat nu precies de reden daarvan is maar ze zijn allemaal wel toe aan het ophalen van herinneringen en verandering van omgeving. Ze hebben daarvoor allen hun eigen redenen. Eenmaal in Zuid Frankrijk lijkt het erop dat ze uit elkaar zijn gegroeid, dat er echt niets meer is wat hen bindt. Het is allemaal wat onwennig en aftastend. Vooral de rijkdom van Melanie lijkt de dames erg te imponeren, ze weten dan ook niet wat er in het leven van Melanie gaande is. Wanneer de moederlijke huishoudster van Melanie zich heel subtiel tussen de dames beweegt en aanvoelt wat er bij de dames speelt, komt dat de sfeer uiteindelijk alleen maar ten goede. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot en sommige hordes zijn wel heel hoog. De vrouwen zullen open kaart moeten spelen eer ze überhaupt verder in gesprek kunnen met elkaar. 

Een heerlijk boek om even in weg te dromen en jezelf te wanen in een heerlijke omgeving. "Een huis in Frankrijk" moet het vooral hebben van de invulling van de personages en de entourage er omheen. Dát maakt het verhaal tot een bijzonder vermakelijk geheel. Stuk voor stuk zijn het vrouwen waar de lezeres zich mogelijk in zal herkennen, mocht dat niet zo zijn dan is daar het gegeven dat ze in ieder geval erg sympathiek zijn neergezet. Hun situaties zijn bovenal menselijk en zorgen voor emotionele taferelen. Het opnieuw ontdekken van hun vriendschap wordt mooi in het verhaal verweven met de rode draad in het verhaal. Natuurlijk kan een feelgoodroman niet zonder de essentie van een ware liefde. Soms wat melodramatisch maar met humor en juist mede daardoor is het een lekker boek geworden. Uitdagingen staan centraal in dit boek, voor ieder op hun eigen unieke manier. De geweldige Marie, de huishoudster, die zich ontpopt als de moederlijke van het stel is innemend en vertederend. De term 'huishoudster' krijgt vanaf nu een geheel andere betekenis. Het leuke aan dit verhaal is dat het zich onderscheidt van andere soortgelijke verhalen, omdat de auteur het een doel heeft gegeven. En dat doel heeft alles te maken met de titel. 

Leuke, herkenbare personages en situaties. Een filmische omgeving met mooi omschreven details, een lekkere verhaallijn en vlotte schrijfstijl maken "Een huis in Frankrijk" tot een aanrader voor de lezers die van een romantische inslag houden zonder dat het overdadige er vanaf druipt. De humor en zo nu en dan een verrassende wending maken het lezen tot een waar genoegen.

Vier sterren voor dit debuut!

Patrice (team DPB)

Geen opmerkingen: