maandag 13 april 2015

'Grote Anna leert zwemmen' - Kathleen Amant


Genre: Kinderboek vanaf 4 jaar
Uitgever: Uitgeverij Clavis
ISBN: 9789044816549
Uitvoering; Hardcover 
Aantal pagina's; 32 
Uitgiftedatum: december 2014

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het ter beschikking stellen van dit recensie exemplaar.

Kathleen, de auteur van dit boek is mama van twee zonen, Din (°98) en Arend (°00) en een dochter Noa (°03). Ze houdt van tennis, skiën, comedy, Thais en Indisch eten, mensen met een hoek af, de natuur en de zee. Schrijven en tekenen is haar grootste passie. Ze wil kinderen hetzelfde gelukzalige, warme gevoel geven dat ze zelf ervaarde als kind bij het lezen van een goed boek. Haar boek ‘Klaasje, Sinterklaasje’ vindt ze hiervan een goed voorbeeld: als ze dat boek voorleest aan een groep kleuters, dan schuiven die tijdens het verhaal zo hard op naar voren, dat ze bijna op haar schoot eindigen. Het lijkt dan of de kinderen zelf in het boek willen kruipen. Als dat gebeurt dan is haar missie geslaagd, vindt ze zelf.

In 2011 kwam het eerste boek van ‘Grote Anna’ op de markt. Kathleen vond het jammer dat kleuters, die opgegroeid waren met Anna en in Anna een vriendje zagen, afscheid moesten nemen van haar. Daarom besloot ze om Anna te laten meegroeien met de peuters. Grote Anna helpt kinderen met grote stappen in hun jonge leventje: leren fietsen, leren zwemmen, naar de grote school gaan... 
(bron; www.amant.be)

De cover toont een simpele, duidelijke tekening van Anna in het zwembad op een speelmat, samen met de andere kinderen waar ze mee op zwemles zit. Een tekening die kleurrijk is, maar geen overdaad aan kleuren of details. Verschillende tinten blauw die het water accentueren en vrolijke kleurtjes voor de badkleding. Verder geen poespas, wat ook niet nodig is voor de doelgroep peuters/kleuters. In één oogopslag zie je waar het over gaat en dat is de bedoeling. Dankzij de hardcover is het een stevig boek wat tegen een stootje kan.

Grote Anna is blij. Ze heeft vandaag weer zwemles van meester Din. Anna zit in het groepje van de dolfijntjes. Dat zijn de kinderen die nog leren zwemmen. Maar volgens de meester gaat het steeds beter. Anna mag zich omkleden, douchen, het zwembandje omdoen en dan hop! het water in. Maar durft ze ook al zonder zwembandje het bad over te zwemmen?
Mijn kleindochter Roos van bijna vier, is al een echte boekenwurm. Dit kan alleen maar gestimuleerd worden. Het leek me dan ook een leuk idee om samen met haar een boek te ‘lezen’ en te recenseren. We hebben dit boek gekozen, omdat Roos zelf ook op zwemles zit en dit voor haar, heel herkenbaar zou moeten zijn.


Dit is wat Roos en Noni ervan vonden;
Toen ik Roos het boek gaf, zag ze direct dat het over zwemmen ging en knoopte er zelf aan vast dat het ‘zwemles’ was, ‘Net als mij’! Ik kreeg dan ook geen kans om het eerst samen met haar te bekijken, want ze ging er gelijk mee op de grond zitten, sloeg het open en begon bij de verschillende grote prenten haar eigen verhaal te vertellen. Ik heb haar wel verteld dat het meisje Anna heet.
Nadat Roos haar eigen verhaal verteld had aan de hand van de grote prenten, mocht ik voorlezen. Samen op de bank met Anna tussen ons in, gezellig. Roos was erg verwonderd dat Anna alleen in de kleedkamer was en vroeg waar Anna haar mama was. Bij Roos gaat de mama altijd mee om te helpen met omkleden. Ik heb uitgelegd dat Anna dat al helemaal alleen kan en haar mama, net als Roos haar mama doet, vanachter het glas toekijkt naar de zwemles.
Roos was vooral geïnteresseerd in de namen van de andere kinderen. Die namen staan in het verhaal, maar bij de jongens is het niet erg duidelijk wie nu wie is. Alleen Leon kun je goed aanwijzen, omdat hij samen met Anna met één blokje mag zwemmen en de anderen met drie blokjes.
Een leuk detail is dat Roos, net als Anna ook bij de Dolfijntjes zit. Door het dolfijntje op de tekening kon ze dit ook zelf zien en werd het heel herkenbaar voor haar. Roos haar snoet was dan ook goud waard.

De tekeningen lopen in dezelfde lijn verder als de cover. Er staat niets overbodigs op en zijn daardoor heel duidelijk voor kleine ‘lezertjes’. Doordat de bladzijden een groot formaat hebben is het niet altijd makkelijk voor een kleine dreumes om ze om te slaan, waardoor er makkelijk een scheurtje in komt. ‘Oei, een scheurtje’, zei Roos.
Het is een leuk verhaal waar op een speelse manier duidelijk gemaakt wordt dat het belangrijk is om eerst met blokjes te leren zwemmen. De duidelijke illustraties zijn heel herkenbaar voor die leeftijd. Daardoor spreekt het boek aan en dat kun je duidelijk merken aan de kleindochter die het boek steeds leuker vindt.


De eerste keer was Roos haar aandacht vlug afgeleid, waarschijnlijk omdat ze zelf ook al had ‘voorgelezen’. Maar na een weekje kent ze het boek bijna van buiten en ‘s avonds voor het slapen gaan leest mama of papa voor en Roos verbetert daar waar ze een fout maken. Grappig!
Als Noni van Roos geef ik dit boek graag 4 sterren.

©Roos & Noni Karin
Team DPB

Geen opmerkingen: