vrijdag 10 april 2015

'Maanmeiden' - Corinne Baard & Karin Persons
Genre; Lifestyle/Young Adult/Jeugd
Uitgever; Maantijd
ISBN; 9789082241808
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 43


´Bijzonder toch dat een natuurlijk iets, een gebeurtenis die de helft van de wereldbevolking meemaakt (namelijk alle vrouwen op de wereld) iets is om lacherig over te doen of je voor te schamen?´

Met deze quote uit het boekje ´Maanmeiden´ kun je als vrouw zijnde niets anders dan het daar grondig mee eens zijn. De praktijk wijst helaas vaak anders uit en vooral de jonge meisjes hebben daar last van. De auteurs hebben met dit informatieve naslagwerk een goede uitleg gegeven over, nagenoeg, alles wat bij het vrouw-zijn komt kijken en wat de stand van de maan daar mee te maken zou hebben. Zweverig? Nee, niet echt. Als je het leest is het zelfs zeer aannemelijk en waarschijnlijk. Alleen is het niet iets waar je je als vrouw bewust van bent. Je denkt daar eigenlijk niet eens over na, een leuke en interessante invalshoek, ook met herkenning!

De doelgroep voor ‘Maanmeiden’ zijn de jongedames tussen de 10 en 14 jaar volgens de flaptekst. Er zullen ongetwijfeld meiden van die leeftijd zijn die de teksten zonder blikken of blozen zullen lezen en begrijpen. Maar de vier meiden die hier het boek hebben bekeken (10,11,11 en 12 uit respectievelijk groep 6,7 en 8) hadden best veel moeite met bepaalde woorden en de zinsopbouw. Wat zij aangaven was het gemis van plaatjes. Duidelijk kwam dat naar voren in het hoofdstuk over de eierstokken en de innerlijke -en uiterlijke veranderingen. Op deze leeftijd is visuele ondersteuning nog erg gewenst blijkbaar, afgaande op de reacties van de dametjes. Met een ander boek hebben we alsnog deze veranderingen visueel kunnen uitleggen. Geen punt natuurlijk maar wel jammer.

Het is voor een 10–11 jarige niet altijd even duidelijk wat eileiders en vruchtblaasjes zijn. Mandala-achtige illustraties en veel bloemen zijn mooi maar geven geen uitleg aan deze leeftijdsgroep over het onderwerp wat ze lezen. Het zou een idee zijn geweest om met een illustratie of uitklapbare pagina van het vrouwelijk lichaam te beginnen zodat je dit erbij zou kunnen pakken als er bijvoorbeeld over een baarmoederwand wordt gesproken je dat meteen kunt zien. Nu staat het er, maar kun je het niet herleiden, niet plaatsen. Ook wanneer het ‘ideaalbeeld’ van de vrouw ter sprake komt en er wordt gesproken over photoshoppen. Hoe leuk zou het zijn geweest om dat middels een foto te laten zien (voor en na?) Het woord op zich zegt de jongedames niet veel. Pas na uitleg is het hen duidelijk.


Het boekje zit goed in elkaar, is mooi van vormgeving en kleuren. De teksten zijn helder, duidelijk en vertonen geen poespas. Niets mis mee, integendeel. Samen lezen ging perfect. Soms moest er in kinderlijke uitleg –geen kinderachtige!- een toelichting plaatsvinden, iets meer verduidelijking worden gebracht. Alles staat er in, behalve het onderwerp zwangerschap. Gezien de leeftijdsgroep niet verwonderlijk qua beleving, als het goed is, maar het hoort er wel bij in de verlenging van het thema. De meiden vroegen er ook om na het hoofdstuk over condooms en de pil. Het zet ze dus wel degelijk aan het denken.

Ondanks het serieuze gehalte hebben ze ook ontzettend gelachen. Vooral nadat er met de dames naar de drogisterij is gegaan en ze daar het assortiment maandverband en tampons hebben kunnen zien. Ook hebben we wat ‘demonstratiemateriaal’ mee naar huis genomen. Eenmaal weer thuis hebben we zelfs een watertest gedaan met een tampon en een condoom, hilariteit rondom en meteen grensverleggend bezig zijn. Behalve Tess had nog nooit iemand een condoom of tampon gezien. In overleg met betrokken moeders hebben we een echte meidenmiddag gehad. Zo kan het dus ook! Waar een boek goed voor kan zijn! Erg leuk was het om de reacties van de dames te zien én horen. Ze stonden overal voor open, dachten mee en kwamen met ideetjes. Vier totaal verschillende meiden dachten vaak opmerkelijk hetzelfde over bepaalde vrouwenzaken. Vooral de opmerking in het boek om je 'maantijd' te vieren door in het roze gekleed te gaan zagen de meeste kleine dames totaal niet zitten. Geen 'roze typetjes' dus, maar een condoom vullen met ontelbaar vele liters water was weer goed voor de slappe lach (en een natte badkamer). 

Het boekje werd bezorgd in een mooi, roze, tasje en met een attent kaartje, erg leuk en zeer gewaardeerd. De tekst op de cover; ‘welkom in het woud van nagellak, mascara en maandverband’ is erg pakkend, leuk gevonden! Het ontwerp van de cover is ook mooi én roze, iets wat veel jonge meiden zal aanspreken. Al met al is dit een zeer aan te bevelen boekje dat inhoudelijk erg sterk in elkaar steekt. Complimenten voor het initiatief!

Patrice - Team DPB
(en de dames Pleun, 11 jaar. Silvi, 11 jaar. Senna 12 jaar en Tess 10 jaar -dochter van Patrice)

Geen opmerkingen: