dinsdag 14 april 2015

'Onmenselijke mensen' - Rob van Doorn


Genre; thriller
Uitgever; Ellessy 
ISBN; 9789086602711
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's;
Uitgave; 21 maart 2015

Op een regenachtige middag wordt de zestienjarige Jolanda ontvoerd. Ze is de dochter van wethouder Frits Halen en zijn vrouw Saskia. Gaandeweg het onderzoek wordt duidelijk dat de daders weinig respect hebben voor menselijk leven. De leider van de kidnappers is actief geweest bij de massamoord in Srebrenica en is nu wapenhandelaar. Frits ergert zich aan de trage opsporingsactiviteiten en gaat zelf op onderzoek uit.
Samen met Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade,reist hij naar Servië en raakt verstrikt in een wereld van geweld, waarin geld het altijd wint van medemenselijkheid. De zoektocht verplaatst zich naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar wapenproducenten en -handelaren, regeringsvertegenwoordigers, investeerders en vrijheidsstrijders elkaar in een moordende omhelzing houden. Een omhelzing waarbij Nederland een cruciale rol speelt?

Over de auteur
Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn 35e in Haarlem.In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij raadslid in de Spaarnestad, daarna vakbondsbestuurder en in de periode van april 2010 tot juli 2013 was hij wethouder "van buiten" in "de mooiste stad van Nederland". Tussendoor heeft hij verschillende bedrijven opgericht waar hij de bezielende directeur van was.Als consultant adviseert hij over fusies en reorganisaties. Rob woont vanaf 1996 in Amersfoort, op de rand van het dorp Hoogland. Na het succes van "Haarlem Centraal" is "Onmenselijke Mensen" zijn tweede thriller.

Frits Halen is met de afronding van zijn werkzaamheden bezig als wethouder van de gemeente Haarlem. Hij heeft een baan aangeboden gekregen bij SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) om zijn kennis en ervaring op het gebied van terrorisme te delen en in de praktijk te brengen. Hij heeft in het verleden, vooral ook in verband met een terroristische aanslag op Haarlem, hiermee ervaring opgedaan en hij is vastbesloten om een bijdrage te leveren aan het tot halt roepen van deze wereldwijde bedreiging.
Tijdens een vergadering krijgt hij een telefoontje. Frits krijgt te horen dat zijn zestienjarige dochter Jolanda op klaarlichte dag van haar fiets is geplukt en ontvoerd.  Meteen gaat er een Amber Alert uit en wordt er groot alarm geslagen maar vooralsnog lijkt Jolanda van de aardbodem verdwenen. Behalve ongeloof en paniek is er ook ergernis. Het opsporingsonderzoek gaat Frits en Saskia niet snel genoeg en wanneer ze bericht krijgen van de ontvoerders zijn ze de wanhoop nabij. De eis die ze stellen is ongekend, het slaat de wereld onder de voeten van de ouders uit en stelt ze voor een onmogelijke beslissing. Ze hebben vier weken de tijd om te beslissen wat ze gaan doen.

Labiba is Syrische en heeft al heel veel meegemaakt in Aleppo. Ze is haar eigen omgeving ontvlucht en alles is ze kwijt, ook haar familie. Tijdens haar vlucht is ze veel te weten gekomen over de oorlogsvoering, Assad en zijn strijders, hun wapens en manier van werken. Maar ook heeft ze veel geleerd over de wereld en het oogluikend toestaan van de oorlog die wordt gevoerd. Want ondanks dat de oorlog zich in haar vaderland afspeelt zijn er zoveel andere landen mee gemoeid en zij zijn minstens zo verantwoordelijk voor de schending van hun veiligheid, de ellende die hen wordt aangericht. Het beperkt zich niet tot haar land, het is een werelds probleem, een Nederlands probleem ook. Haar verdriet is enorm en Labiba neemt zich voor dat ze ooit wraak zal nemen. Wat ze nodig heeft is geduld, veel geduld en het toeval wil dat ze al het geduld van de wereld heeft. 

Wapenhandel is wereldwijd big business en waar veel geld te verdienen valt gaat men vaak over lijken. Letterlijk en zonder enige schroom, zonder met de ogen te knipperen. Jack Breugel is wapenhandelaar en doet zaken met een ijzige blik, puur gefocust op geld, steeds meer geld. Deze handel gebeurt niet stiekem maar openlijk, onder bescherming van de wetten die gemaakt zijn door de mensen die er het meeste geld aan overhouden en een flinke duit meepikken van de meest lucratieve handel ter wereld. En precies met dit soort volk krijgt Frits te maken terwijl hij op zoek gaat naar de ontvoerders van zijn dochter. 

Samen met de dappere sergeant Marjan Liter, die haar vader onder verdachte omstandigheden is verloren, ontdekken ze steeds meer over de organisatie, de betrokken personen en bedrijven én merken ze dat het niet wordt gewaardeerd dat ze op eigen initiatief gaan onderzoeken. Ze wachten niet op de onderzoeksuitslagen van de Nederlandse politiediensten en maken zich daarmee niet geliefd. Ze schoppen tegen de verkeerde schenen en krijgen minstens even harde trappen terug wanneer hun zoektocht hen naar de VS en naar voormalig Joegoslavië brengt. Toch geven de twee niet op, vooral wanneer Frits het thuis enorm zwaar krijgt en Marjan te maken krijgt met een dreigende strop die haar steeds strakker om de nek wordt getrokken. Ze zijn vastberaden samen deze zaak aan het licht te brengen en niet te zwijgen. Want wat ze ontdekken verdraagt eigenlijk het daglicht niet.

Wat hebben afgekeurd/oud militair materiaal, de internationale wapenhandel, het uitvoeren van grondstoffen voor chemische wapens en een loods in Amersfoort met elkaar te maken? Welke rol vervullen Nederlandse diplomaten, politici, het bedrijfsleven, justitie en defensie in dit wereldje? Lees ‘Onmenselijke mensen’ en sta verbaasd. Het is niet alleen een spannend verhaal dat goed is opgezet, waar veel merkbare research in zit  maar vooral een verhaal dat je aan het denken zet. Dusdanig dat het dagen later nog steeds door je gedachten dwarrelt. Het laat gewoon niet los. 

Kijk in de krant, naar het journaal en zie hoe actueel en gruwelijk de ingrediënten van Rob van Doorn’s nieuwste boek zijn. Helaas is het zo dat dit boek akelig realististisch is en gedeeltelijk gebaseerd op feiten. Niet iedereen zal even gelukkig zijn met dit kritische boek. Want ondanks dat het een spannend verhaal is en de personages fictief, is daar de voelbare boodschap aan de maatschappij, aan de politiek, aan ons als lezers. Een knap staaltje schrijfwerk, want ondanks het serieuze en bedreigende gehalte is het een heerlijk te lezen boek geworden. Neem daarbij een heerlijke schrijfstijl met prachtig taalgebruik, goed uitgewerkte personages, niets ontziende situaties die kippenvel bewerkstelligen en een ijzersterk plot en de cirkel is, net als in zijn debuut -en voorloper op dit verhaal-  'Haarlem Centraal' zo rond als maar zijn kan.

Vijf dikke sterren voor dit heftige verhaal.

Rob en Ellessy bedankt voor de mogelijkheid dit boek te lezen!

Patrice

Geen opmerkingen: