woensdag 22 april 2015

'Passagier 23' - Sebastian Fitzek


Genre; thriller
Uitgever; The House of Books
ISBN; 9789048825288
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s;
Uitgave; 30 april 2015

Dank aan The House of Books voor het vooruit-exemplaar!

Politiepsycholoog Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloren. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er tijdens die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt op het spoor van een verdwenen gewaand meisje dat is teruggekeerd naar de Sultan - samen met de teddybeer van zijn zoontje...

5 jaar zijn voorbij waarin Martin door verdriet is verscheurd. Wat een mooie reis had moeten worden voor zijn jonge gezin werd een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het toeval wil dat hij nu vanwege zijn werk weer geconfronteerd wordt met zijn verlies en dat kost hem ontzettend veel kruim. De raadsels rondom de verdwijning van zijn vrouw en zoontje vreten nog elke dag aan hem en nu dit! Martin wordt bij een bijzondere verdwijningszaak geroepen. Er is een meisje gevonden op hetzelfde cruiseschip als waar hij zijn gezin is verloren. Het kind zou dood of verdwenen zijn gewaand maar ineens is ze daar. Een mysterieuze zaak die heel veel vragen oproept en uiteindelijk minstens zo raadselachtig lijkt te zijn als dat van zijn gezin, alleen betreft het nu een meisje dat wél wordt gevonden. De omstandigheden wijken qua afloop dan wel af maar de overeenkomsten zijn zo divers en niet te negeren. Het is ongekend en Martin zet zijn tanden in deze zaak, geholpen door Helena Beck, ondanks zijn verdriet. De vragen stapelen zich gaandeweg alleen maar meer op want het meisje heeft namelijk een aanwijzing bij zich die niet te negeren is. Het is onmiskenbaar iets van zijn zoontje, wat is dit? Dit kan geen toeval zijn, of toch wel?

Fitzek is uniek in zijn manier van schrijven, het opbouwen van spanning en de psychologie achter het verhaal. Wat hij niet schrijft drijft de lezer soms tot waanzin en laat deze dan ook lang in het ongewisse. Hij is meester in het vertellen van de meest bizarre verhalen zonder te vervallen in overdreven bloedvergieten of eindeloze dialogen. Fitzek is snel, kundig en blijft boeien. Boek na boek, zo ook nu. Het thema in ‘Passagier 23’ is behoorlijk bizar, gebaseerd op feiten!- en kent hoge spanningsmomenten. De confrontatie die Martin moet aangaan, ook al wil hij dat niet, is haast onmenselijk. Hij is alles kwijt, heeft alleen zijn werk nog als vaste factor, en net dat werk confronteert hem weer op een uiterst pijnlijke wijze met zijn verlies. Fitzek zet dat op een zeer menselijke manier neer, zonder de spanning uit het oog te verliezen.


Eenmaal een boek van Fitzek lezen is als een veroordeling tot meer. Je kunt de rest niet negeren en dus moet je wel. Stuk voor stuk zijn de boeken van deze auteur uniek in zijn soort. Psychologisch erg sterk, prachtig woordgebruik en met wederom een zeer goede vertaling naar het Nederlands! Verrassende verhaallijnen die nooit zijn wat ze lijken, tot op het laatste moment is het voor de lezer afwachten en dan vaak nog moet je er even over nadenken. Fitzek speelt met je fantasie en dat is voor de thrillerlezer een ware belevenis.

Vijf zeer verdiende sterren!
Patrice (team DPB)

Geen opmerkingen: