dinsdag 28 april 2015

'Verdwenen zusjes' - Laura Lippman

 
Genre; Literaire thriller
Uitgever; Meulenhoff Boekerij 
ISBN 9789402303384
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 384
Uitgave; maart 2105Over de auteur
Laura Lippman (1959) is een bekende Amerikaanse bestsellerschrijfster en heeft al vele thrillers op haar naam staan. Zij woont in Baltimore en heeft elke grote prijs die er is al gekregen voor haar gehele oeuvre.

Cover
Wat je ziet op de cover zijn 2 meisjes die hand in hand richting bomen in de mist lopen, het ene meisje is wat groter dan de ander. Weinig kleur, het maakt een sombere, verlaten indruk. Waar gaan de meisjes heen en waarom lopen ze daar? Het spreekt tot de verbeelding, zeker wanneer de titel “Verdwenen zusjes” is. Het geeft de indruk dat de meisjes weglopen. Ik geef de cover een 8.

Samenvatting
Heather en Sunny zijn zusjes van 12 en 15 jaar. Zij wonen in Baltimore met hun ouders Miriam en Dave. Voor Pasen (april 1975) wil Sunny heel graag naar het winkelcentrum Security Square maar Miriam is werken en Dave moet naar zijn winkel “De man met de blauwe gitaar.” toe dus Heather “moet” mee omdat zij nog niet alleen thuis mag blijven. Eenmaal daar aangekomen wil Sunny haar zusje niet op sleeptouw nemen en zij spreken af allebei zelf hun gang te gaan. Heather blijft Sunny echter in de gaten houden omdat zij wel vaker dingen doet die niet mogen. Dave komt de meisjes even te laat ophalen als blijkt dat de meisjes niet op de afgesproken plek staan. Ze zijn verdwenen.

Het boek begint met een auto-ongeluk. Een vrouw slipt weg met haar auto door olie op het asfalt, ze raakt hierbij een SUV en al slingerend rijdt ze door, slaat een stuk verder af en wordt in verwarde toestand gevonden door de politie. Zij heeft geen identiteitspapieren, rijdt in een auto die op iemand anders naam staat en heeft geen geld. Zij geeft aan een van de verdwenen zusjes Bethany te zijn en wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werkt Kay Sullivan als maatschappelijk werkster en komt in contact met haar. Omdat de vrouw beschuldigd wordt van doorrijden na een ongeval zal zij naar de gevangenis moeten maar dit wil zij absoluut niet en vraagt om een advocaat. Zij houdt echter veel informatie achter en wil niets meer zeggen dan nodig. Inmiddels heeft ze haar identiteit nog niet prijsgegeven maar het is duidelijk dat zij meer weet van de ontvoering van de zusjes. Rechercheur Kevin Infante wordt op de zaak gezet en is erg wantrouwig omdat de vrouw niet zomaar iets wil vertellen. Ze heeft daarbij de steun van advocate Gloria Bustamante die ze wel in vertrouwen heeft genomen. Hierdoor kan ze in het ziekenhuis blijven en weet later ook nog voor elkaar te krijgen dat ze onderdak krijgt en iemand die borg voor haar staat. Zij wil niet naar de gevangenis omdat zij (Heather) ontvoerd is met haar zusje door een politieman uit Baltimore. Deze man vermoordde Sunny en misbruikte haar dus zij is doodsbang. Zij geeft tips waaruit blijkt dat zij is wie ze zegt dat ze is en alles wordt tot op de bodem uitgezocht. Chet Willoughby is de rechercheur die in 1975 de ontvoering onderzocht. Hij heeft al die tijd contact gehouden met de ouders maar is nu met pensioen. Kevin en Chet bundelen hun krachten en dan wordt er iemand uit het verleden gevonden. Houdt het verhaal van Heather stand? Waarom kent zij zo heel veel details? En waarom wil ze haar identiteit niet prijsgeven, wat is er nog meer gebeurt?

Conclusie
Het boek bestaat uit 10 delen. Heden en verleden worden afgewisseld. Het boek begint met een auto-ongeluk van een onbekende vrouw die beweert Heather Bethany te zijn. Het heden vindt voornamelijk plaats in het ziekenhuis waarin duidelijk moet worden wie de vrouw is. Het verleden wordt duidelijk door het verhaal van de zusjes Bethany en hun familie te vertellen. Het verhaal komt maar heel traag op gang. De karakters van de zusjes en Miriam zijn goed uitgewerkt en de familiebanden worden mooi verwoord. Mijn verwachtingen van deze literaire thriller lagen heel hoog omdat deze schrijfster zo goed aangeschreven staat met haar thrillers maar de spanning is erg ver te zoeken. Ik was op de helft toen ik dacht dat het nu ging komen maar helaas. Nog meer uitdieping van de karakters en nog meer twijfel zaaien zonder erin door te pakken. Je leest door zonder maar krijgt meer van hetzelfde. Pas de laatste 20 bladzijden wordt het duidelijk dat iedereen (ook ik) op het verkeerde been is gezet. Daardoor wordt wel het hele verhaal en de lijnen erin duidelijk maar door de opzet van het heden en verleden is het een warrig, langdradig verhaal geworden zonder veel daadwerkelijke spanning. Ik geef 3 (kleine) *** en dit is alleen te danken dat het plot uiteindelijk nog wel aardig is.
Ik dank Uitgeverij Meulenhoff en De Boekerij voor het beschikbaar stellen van het boek “Verdwenen zusjes”.

Door Brigitta (team DPB)

Geen opmerkingen: