woensdag 6 mei 2015

Duorecensie 'In de ban van de wolf' - Christine Charliers


Genre; Young Adult (v.a. 14 jaar)
Uitgever; Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
ISBN; 9789044824056
Uitvoering; hardcover
Aantal pagina's; 300
Uitgave; maart 2015

Deze duorecensie is tot stand gekomen dankzij de uitgever die recensie exemplaren beschikbaar heeft gesteld, waarvoor hartelijk dank.

Lezers; Jeanine en Patrice
Duorecensie gemaakt door Patrice (team DPB)

De veertienjarige Esther woont in een saai dorpje in de Pyreneeën en leidt een doodnormaal leven. Ze heeft een bijbaantje in de supermarkt, helpt haar moeder in het huishouden en wil met haar vriendinnen naar een feestje. Maar aan dat zorgeloze leventje komt een einde ... Op een avond, als Esther alleen thuis is, dringen drie mannen het huis binnen en vallen haar aan. Ze spuiten een vreemde vloeistof in haar nek en bedreigen haar. Voor Esther weet wat er gebeurt, zijn ze weer verdwenen. De volgende dag is alles anders. Esthers lichaam lijkt niet meer hetzelfde. Ze wordt sterker en sneller, en haar zintuigen zijn hypergevoelig - maar ze is niet veilig. De drie mannen maken jacht op haar ... Wat willen ze in hemelsnaam?

Cover

Jeanine; De cover heeft een prachtige blauw/grijze tinten met het gezicht van een meisje, dat versluierd is met een wolvenstaart. Op de achtergrond zie je de contouren van een bos. Aan de ademhaling van het meisje is te zien dat het koud is. De titel is passend bij de cover qua kleur en stijl. Ik geef de cover een 9.


Patrice; Een prachtige blauwige cover van een jonge vrouw. Gewikkeld in bont, ergens in een bos. Een mysterieuze, koude omgeving. De blik in de ogen van het meisje zijn onpeilbaar. Een cover die absoluut in het oog springt! Een dikke 9!

Het verhaal

Patrice; Een pakkend begin met een niet mis te verstane dreigende ondertoon. Zo begint het verhaal in ieder geval wel. De proloog imponeert en schept een verwachtingspatroon. De nieuwsgierigheid is gewekt.


Jeanine; De veertienjarige Esther woont in een klein dorpje in de Pyreneeën, samen met haar moeder.
Haar vader is met regelmatig op zakenreis en weinig thuis. Ze heeft een normaal leven: ze gaat naar school, heeft een sociaal leven en een baantje waar ze met plezier werkt.
Als haar moeder een avond weg is om te sporten, wordt er aangebeld en zodra Esther opendoet, dringen drie mannen haar huis binnen. Ze injecteren haar met een vreemde vloeistof. Ze krijgt de waarschuwing dit niemand te vertellen, omdat er anders ernstige gevolgen zullen zijn.

Patrice; Esther is een ietwat opstandige tiener en woont met haar ouders in de Spaanse Pyreneeën. Ze is veel alleen thuis. Haar baantje in de supermarkt zorgt voor wat afleiding buiten de tijd dat ze naar school gaat. Ze wordt behoorlijk kort gehouden door haar moeder, haar vader is veel van huis en ze mist het contact.

Patrice; Esther wordt op een onverwacht moment overvallen wanneer ze alleen thuis is. Totaal overdonderd door het geweld dat haar wordt aangedaan ondergaat Esther de volgende dagen de meest bizarre gevoelens en veranderingen. Ze voelt iets maar kan het niet benoemen, haar zintuigen staan op scherp. De dreiging van de drie mannen laat niets aan onduidelijkheid over, ze mag hier met geen mens over praten want dan gaan er slachtoffers vallen. Verwart en onder zware druk ondergaat ze alles.
 

Jeanine; Esther is een paar dagen goed ziek van het middel. Als ze daarna opknapt, blijkt dat al haar zintuigen verscherpt zijn. Het is overweldigend en ze besluit om Hector, een vriend van de familie om raad te vragen. Hij was leraar Shaolin Kungfu. Het doel van Shaolin is het in balans brengen van lichaam en geest. Dankzij tips kan Esther haar overbelaste zintuigen beter reguleren.
Op een avond de drie mannen weer terug. Ze eisen dat Esther "verandert" en bedreigen de moeder om Esther mee te laten werken. Esther begrijpt echter niet wat de mannen bedoelen. Ook als de mannen haar moeder wat aandoen, lukt het haar niet om te "veranderen". Esther weet Hector te waarschuwen via telefoon. Hij komt net op tijd om haar te helpen ontsnappen. Voor haar moeder is het helaas te laat.

Patrice; Er is een proces gaande in haar lichaam waar ze geen vat op heeft en waarvan ze geen enkel idee heeft wat er aan de hand is. Wat ze wel weet is dat de mannen terug gaan komen, ook daarover bestaat geen misverstand. En dan loopt alles uit de hand. Esther wacht dit alles niet af en weet nipt te ontsnappen met de hulp van huisvriend Hector. Hij heeft al snel in de gaten wat er aan de hand is en zorgt voor Esther maar wel met strikte regels.
  
Jeanine; Hector en Esther vluchten naar het buitenverblijf van Hector. Naast het verdriet om haar moeder, begint ze vreemd gedrag te vertonen, waar ze zelf niets van begrijpt, zoals trek in rauw vlees.
Hector zorgt ervoor dat Esther in de buurt onder een valse achternaam naar school kan, om weer enigszins de draad op te pakken. Op deze school ontmoet ze Jonathan, met wie ze direct een klik blijkt te hebben. Ondertussen voelt Esther zich steeds vaker anders en wordt haar gedrag vreemder. Wat hebben de mannen met haar gedaan?

Patrice; Om blijvend aan de mannen te ontkomen vestigen ze zich in een andere plaats waar Esther haar gewone leventje weer probeert op te pakken en alles wat is gebeurd te verwerken. Op school echter lijkt ze ten prooi te vallen aan een leeftijdgenoot met divagedrag en pesterijen. Ze ondergaat dit alles gelaten, ze mag vooral niet opvallen omdat de drie belagers duidelijk op zoek naar haar zijn. Wat ze willen is haar nog steeds niet duidelijk maar het is niet positief. Gelukkig is daar ook Jonathan, ze lijken in veel opzichten op elkaar, heel veel zelfs! Er ontstaat een bijzondere band die heel kwetsbaar is aan de ene kant maar heel sterk aan de andere.

Beoordeling 

Jeanine; het verhaal begint met een spannend, mysterieus en pakkend proloog.
Hoofdstuk 1 zelf begint kalm, maar na een aantal pagina’s zit de vaart er goed in en dat blijft gedurende het hele boek zo. Het is een echte pageturner. Je kunt niet anders dan blijven lezen.

Patrice;  ´In de ban van de wolf´ is een vlot geschreven, overduidelijk Vlaams boek, wat positief is! Het leest snel en is met vlagen best spannend. De auteur heeft een fijne schrijfstijl en woordkeuze, de zinnen lopen lekker waardoor het boek zo uit is. Vriendschap en vertrouwen staan met stip bovenaan in dit prachtige verhaal. Niet alleen voor de doelgroep young adult maar zeker voor iedere lezer die houdt van een keer wat anders is dit een zeer aan te raden boek.
 Jeanine; De gedachten en gevoelens van Esther zijn uitstekend uitgewerkt. Je leeft intens met haar mee. Vooral op moment dat ze door heeft wat er met haar aan de hand is, wat de mannen haar hebben aangedaan en hoe zij hieronder lijdt, is goed verteld. Je zou zo het boek binnen willen stappen om haar te helpen. Maar vergis je niet: Esther is een sterk meisje dat zichzelf ook goed weet te helpen.


Patrice; Het gedeelte dat zich in de natuur afspeelt is boeiend, daar had echt meer van gemogen. De wolf en zijn omgeving bieden volop mogelijkheden en intrigeren, vooral de combinatie met Esther en Jonathan is fascinerend. De uiteindelijke reden van de overval op Esther is goed gevonden, ook al is niet alles even aannemelijk en feitelijk correct. De plot is iets voorspelbaar en had wat spectaculairder gemogen. De auteur zorgt ervoor dat dat het leesplezier echter niet beïnvloedt. Je hebt het in een mum van tijd uit en dat is vooral dankzij de prettige schrijfstijl en boeiende themakeuze. Complimenten overigens voor de waanzinnig mooie cover!

Jeanine; Wat ik verder erg mooi vond: in het boek worden de gedichten gebruikt van Mark Galenkamp. De "Tussen" reeks bestaat daadwerkelijk, maar voorlopig alleen op de laptop van Mark en in Christine's boek. Het zijn 36 bundels tot nu toe. Helaas zijn deze gedichten nog niet uitgegeven.

Conclusie

Jeanine; Tijdens het lezen ben ik een aantal feiten tegengekomen die niet kloppen. Deze fouten zijn niet storend voor het verhaal zelf. Ik heb hierover contact gehad met de schrijfster en in de tweede druk wordt hiermee rekening gehouden.

Patrice; Wat wel gezegd moet worden is dat er een aantal zaken verwarrend zijn. Zo speelt het verhaal zich af in Spanje, echter komen er grotendeels alleen Nederlandse en Vlaamse namen in het verhaal voor: Lien, mevrouw Vaes, Esther, Sandra zijn daarvan een aantal voorbeelden. Je zou denken dat bewoners in Spanje ook Spaanse namen hebben maar behalve Hector zijn die er nagenoeg niet te vinden. Ook is er geregeld sprake van herhalingen en mist het verhaal een aantal afwerkingen van verhaallijnen. Wellicht dat een vervolg daar verheldering in gaat brengen maar het zou logischer zijn geweest om deze in dit boek af te ronden omdat het verhaal zo is geschreven dat je dat verwacht, nu mis je dus iets wezenlijks en is sprake van een kleine anticlimax.

Jeanine; Het einde van het boek heeft een mooi sluitend einde voor dit deel, maar geeft ook een opening naar een volgend deel waar ik erg naar uitkijk! Ik geef het boek, wat een fantastisch debuut is, 4,5 ***

Patrice; Het boek is met tijden goed spannend, het is origineel en steekt grotendeels goed in elkaar. De hoofdpersonages komen met hun belevingen goed naar voren, het geeft aanzet tot meer, er zijn mogelijkheden tot verdere verdieping van de karakters. Het ‘spannende’ stuk weerspiegelt heel goed de angsten en twijfel bij de betrokkenen maar ook daar zo nu en dan het gevoel dat het niet ‘af’ is. Totaal bekeken is ‘In de ban van de wolf’ een boek met een mooie verhaallijn dat absoluut nog veel meer in petto kan hebben. Hopelijk komt dat ook uit de verf in een vervolg. Dit is een mooi debuut met veel potentie! 3,5 ster.

Eindoordeel

"In de ban van de wolf' wordt door beide lezers als 'vlot' en 'boeiend' ervaren dat met vlagen erg spannend is. Vooral het originele verhaal valt goed in de smaak. Wat wel opviel waren een aantal feitelijke onjuistheden maar daar wordt aan gewerkt. Met een gemiddelde score van 4 sterren is dit een prachtig cijfer voor een bijzonder debuut. 

Geen opmerkingen: