vrijdag 15 mei 2015

'Het regent geluk' - Lisa Portengen in gesprek met Koos JansonGenre; Overige boeken/Lifestyle
Uitgever; AnkhHermes
ISBN; 9789020211658
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 176
Uitgave; maart 2015


Het regent geluk van Lisa Portengen en co-auteur Koos Janson is een perfecte introductie op het boek Een cursus in wonderen (ECIW). Lisa Portengen wilde Een cursus in wonderen al heel lang 'doorgronden' en beet zich er in vast. In de vertaler van de Cursus Koos Janson vond zij de perfecte leraar. Toen Lisa met haar online community Smart & Sexy. een 100-dagen feel good challenge organiseerde, belde ze iedere dag met Koos. Ze stelde hem alledaagse vragen, waar veel vrouwen mee worstelen: waarom lukt het me niet om af te vallen? Waarom kan ik maar geen afstand nemen van mijn werk? Waarom heb ik toch altijd ruzie om dezelfde dingen met mijn partner? Koos gaf heldere antwoorden op basis van Een cursus in wonderen. Het resultaat: GELUK! Hun tweegesprekken zijn gebundeld in dit boek. Het biedt je een unieke combinatie van feel good en verdieping.

Deze recensie is tot stand gekomen dankzij een recensie exemplaar van de uitgever, waarvoor dank!

Cover

Een vrolijke cover die doet denken aan een chicklit. Het regent letterlijk geluk: klavertjes vier. Door de kleurstelling doet het vrouwelijk aan en het is niet ondenkbaar dat overwegend vrouwelijke lezers het boek zullen oppakken. Je wordt er wel vrolijk van. Een 7.

Het boek

Lisa heeft zichzelf een uitdaging gesteld en daarvoor heeft ze de visie van Koos Janson nodig. Beslommeringen en vragen van alledag die Lisa tegenkomt bespreekt ze in haar dagelijkse gesprekken met Koos. Soms luchtig maar ook de zwaardere onderwerpen worden besproken, ze gaat niets uit de weg en legt hem haar gedachten voor. Koos gaat daar heel diep op in, daagt Lisa uit tot relativeren en nadenken over de meest uiteenlopende zaken. Alles komt aan de orde: liefde, gezondheid, geld, vriendschap, carrière, geloof en de drang naar meer, naar hetgeen je niet hebt. Ben je tevreden met wat je hebt? Ben je gelukkig?

Intrigerende gesprekken zijn het gevolg, de ene dag indrukwekkender dan de andere maar allemaal het lezen waard. De wisselwerking tussen Lisa en Koos is voelbaar, ze liggen elkaar en voelen elkaar goed aan. Toch vervalt het contact daardoor niet in een sleur maar houden ze elkaar scherp. Zowel in vraag als antwoord.

Beoordeling

Het is indrukwekkend om te lezen dat er geen dag is overgeslagen en dat de cursus is vertaald naar gevoel en handelen. Erg mooi en leerzaam!

Het meest verrassend was toch wel dat Koos, als man zijnde, zich zo goed kan verplaatsen in de emotie van een vrouw. Dat geeft mooie antwoorden die je soms niet verwacht, antwoorden die je tot relativeren aanzetten. Soms was Lisa te moeilijk aan het zoeken naar een verklaring of antwoord. Koos komt dan met een relatief eenvoudige reactie waarvan je haast moet lachen, zo eenvoudig kan het dus ook zijn. De vragen die Lisa stelt zullen voor vrouwen wel herkenbaar zijn. Typisch vrouwelijk soms maar ook emotioneel en bijzonder. 

Conclusie

Het spirituele is voelbaar, het geloof komt meer dan eens aan bod. Voor de een zal dat prettig zijn voor de ander wat minder. Ook dan geldt dat je eruit moet/kunt pikken waar je iets aan hebt. Na het lezen van dit boek heb je wel het gevoel dat het iets toevoegt, al is het maar dat het niet eens zo slecht is om eens naar jezelf te kijken en jezelf de vraag te stellen of je wel happy bent. In die context is het boek van toegevoegde waarde en leerzaam. Zo heel nu en dan is het wel wat té. Net wat teveel geloof of net wat te alternatief. Maar ook dan geldt dat het voor iedereen de kunst moet zijn eruit te halen wat jou als persoon aanspreekt. 

De schrijfstijl van beide is vlot en (meestal) niet te moeilijk. Het is overzichtelijk ingedeeld en per cursusdag te lezen. Daardoor is het een boek dat je ook gemakkelijk kunt teruglezen, als een soort van naslagwerk of privécursus voor jezelf. Sta er voor open en wordt aangenaam verrast!

'Het regent geluk' verdient het om gelezen te worden, ook voor de niet-gelukszoekers! Het is altijd leuk om iets nieuws te leren.

4 gelukssterren
Patrice (team DPB)

Dit boek winnen? Klik hier

Geen opmerkingen: