maandag 4 mei 2015

'Kaatje in het vliegtuig' - Liesbeth SlegersGenre: Peuter-voorlees-boek met illustraties, vanaf 2 jaar
Uitgever; Uitgeverij Clavis
ISBN: 9789044824049
Hardcover - 28 pagina’s
Verschijningsdatum: maart 2015

Speciale dank aan uitgeverij Clavis voor dit recensie exemplaar dat ik samen met mijn kleindochter Roos mocht ‘lezen’.

Over de auteur

Liesbet Slegers (1975) is een Vlaamse auteur en illustratrice.
Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.
In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken. Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.
(bron; wikipedia)

Korte inhoud

Kaatje gaat met het vliegtuig op vakantie!
In de luchthaven is het erg druk. Opstijgen is spannend, maar boven in de lucht is het uitzicht prachtig! En al snel landt het vliegtuig in het zonnige vakantieland. Een vakantieverhaal waarin Kaatje met mama en papa het vliegtuig neemt. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de wereld rondom het kind als thema. 

Op de cover staat Kaatje met haar koffertje en in de lucht is een vliegtuig te zien. Een heel eenvoudige, maar duidelijke tekening voor peuters. Wie als peuter Kaatje kent, gaat de boekjes zeker uit de rekken nemen in de boekenhandel/bibliotheek. De cover is zeer kleurrijk wat al vlug teveel van het goede kan zijn, maar door de eenvoud van de tekening is dit zeker niet het geval. De naam van de auteur staat in witte letters, bijna onopvallend onder het koffertje. Ik geef deze cover graag een 9, omdat alles aanwezig is voor Kaatje die met het vliegtuig op reis gaat.

Wat Roos en ik ervan vonden

Kleindochter Roos is met haar drie jaar een echte boekenfreak en weet wat ze wilt. Omdat Roos deze zomer voor de eerste keer met het vliegtuig op reis gaat, lijkt ons dit boek een mooie voorbereiding daarop. Roos ‘leest’ graag zelf voor, net als de juf op school doet, dus werd het boek eerst door haarzelf ‘gelezen’. Aan de ene kant staat de tekst in een vrolijk lettertype op een gekleurde pagina en ernaast een tekening. Omdat de illustraties erg duidelijk zijn was het voor haar niet zo moeilijk om een eigen verhaal te vertellen.
Maar omdat Roos nog niet op een luchthaven is geweest, vond ze de tekening van de aankomst/vertrekhal wat onduidelijk. Hier heb ik de tekst voorgelezen. Roos vroeg zich af of de koffer mee mocht in het vliegtuig, dus heb ik uitgelegd dat je de koffer eerst moet afgeven en dat alle koffers door ‘meneren’ in het vliegtuig gelegd wordt en als je dan op vakantie aankomt dat de koffers er daar weer uitgehaald worden. Ik heb ook verteld dat ze haar rugzakje wel mag meenemen in het vliegtuig en daar dan haar Aap en een paar spelletjes en boekjes mag insteken.De andere illustraties spreken voor zich en Roos was heel verwonderd van het grote raam en dat je dan alle vliegtuigen kon zien. ‘Zie je die dan ook in de lucht gaan en zitten daar dan al mensen in’? Ja Roos, dat kun je allemaal zien als je voor het grote raam staat en nog even moet wachten tot jezelf in het vliegtuig mag. In het boek staat ook goed beschreven dat je een gordel moet vastmaken als je in het vliegtuig zit en dat je kriebels in je buik krijgt bij het opstijgen/landen. Zelf heb ik haar uitgelegd dat ook de oren een beetje pijn kunnen doen en dat dan precies een beetje ‘doof’ wordt, maar als je uit het vliegtuig bent, dat dit over gaat.

Het boekje is makkelijk vast te houden, ook daar zijn vierkant formaat. Het is stevig en kleurrijk. Wij vonden het een duidelijk boek. Het geeft op een eenvoudige wijze het verloop van ‘op reis met het vliegtuig’, te beginnen met het inpakken thuis, naar het vliegveld gaan met zijn grote inkomhal, kriebels in je buik, eten krijgen van een lieve mevrouw en dan aankomen in een ander land en vakantie kunnen vieren.

Roos herkende direct wat op de tekeningen stond en met hier en daar wat uitleg van mezelf of door antwoord te geven op de vragen van Roos, is zij nu op de hoogte hoe het eraan toe zal gaan op als ze op vakantie gaat met het vliegtuig. Kaatje ligt op het nachttafeltje en ik ben er zeker van dat Kaatje mee zal gaan op vakantie. Het verhaal kent Roos inmiddels uit haar hoofd, dus is ‘voorlezen’ als de juf nu extra leuk geworden.

Dit boek krijgt van ons 5 sterren.
©Roos & Noni Karin
Team DPB

Geen opmerkingen: