woensdag 27 mei 2015

'Vertrouw op mij' - Sophie McKenzie


Genre; Literaire thriller
Uitgever; A.W.Bruna
ISBN; 9789400502543
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 416
Uitgave; 25 april 2015

Deze recensie is tot stand gekomen dankzij een beschikbaar gesteld leesexemplaar door de uitgever, waarvoor hartelijk dank!

Julia was degene bij wie Livy altijd terechtkon, sinds de twee vriendinnen elkaar vijftien jaar geleden vonden na de moord op Livy’s zus, Kara. Wanneer Julia dood in haar huis gevonden wordt, kan Livy dan ook niet geloven dat ze zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt vastgesteld. De Julia die zij kende was het tegenovergestelde van hoe Julia’s familie haar afschildert: als een egoïstisch en neurotisch persoon. Livy staat echter alleen in haar ongeloof. Ze wil koste wat kost bewijzen dat Julia niet zelf haar leven heeft beëindigd. Ze kan nog niet vermoeden dat haar zoektocht alles op losse schroeven zet wat ze over haar beste vriendin dacht te weten. En de waarheid die ze uiteindelijk boven water krijgt, kan ook haar eigen leven verwoesten…

Livy is veertien jaar getrouwd met Will en ze hebben samen twee kinderen. Will is succesvol bij Harbury Media waar een hecht werkklimaat heerst. Zeven jaar geleden kende het huwelijk tussen Will en Livy een behoorlijke spanning en daar zijn ze eigenlijk nu nog niet echt overheen. Will weet niet hoe hij dit kan oplossen en dus loopt hij eigenlijk continu op zijn tenen. Livy bespreekt alles met haar hartsvriendin Julia. Sinds de dood van Livy’s zusje Kara zijn Julia en Livy onafscheidelijk. Tijdens het jaarlijkse diner dat is georganiseerd door de directeur van Harbury, Leo Harbury, is er sprake van een ongemakkelijke sfeer voor Livy. Wanneer ze dan ook nog eens een aantal keren wordt gebeld en ge-sms’t door Julia besluit ze later terug te bellen. Ze kan haar vriendin er nu even niet bij gebruiken. Als ze vooraf had geweten wat haar te wachten stond had ze zeker de telefoon opgenomen.

De enige die van alles op de hoogte is in het leven van Livy is Julia. En zij gaat er ook vanuit dat het andersom net zo is. Maar na het feest komt Livy tot een gruwelijke constatering. Verscheurd door ongeloof en verdriet hoort en ziet ze dingen die ze maar nauwelijks kan bevatten. Al die jaren was Livy in de veronderstelling in Julia haar betere helft te hebben gevonden, dat ze alles van elkaar wisten en geen geheimen voor elkaar hadden. Als dan ook nog eens alles erop wijst dat Julia zelfmoord heeft gepleegd wordt het haar teveel en weigert ze dat te geloven. Maar dan is daar de directe omgeving die Livy maar wat raar vindt reageren op alles. Zowel Will als de familie van Julia gedragen zich anders dan normaal en Livy heeft veel moeite om de realiteit te filteren en dat heeft zijn weerslag op de situatie thuis.

Manipulatie, misbruik, chantage, geheimen en (gebrek aan)vertrouwen. Dé ingrediënten van de tweede thriller van Sophie McKenzie. Een verhaal dat vanaf het begin een grote rol weglegt voor ‘de dader’ en wisselend zijn/haar perspectief deelt met dat van Livy. Zo ga je als lezer met beide personages mee in hun belevingen, twijfels en emoties. De auteur heeft daarin een goede balans gevonden en dat leest prettig. Ook omdat ‘de dader’ zich uit in een soort van dagboekpassages is er duidelijk verschil merkbaar en dat is prettig. Zonder dat je uit je leesritme wordt gehaald worden beide verhaallijnen onderbroken, dusdanig dat je snel wilt doorlezen omdat je nieuwsgierig bent naar de voortzetting. In tegenstelling tot ‘Sluit mijn ogen’, het vorige boek van McKenzie, is dit boek vooral psychologisch. Echt spannend wordt het niet, de spanning is vrij constant maar piekt niet zoals haar vorige boek.

Ondanks dat je al vrij snel weet hoe de vork aan de steel zit, en dat dus waarschijnlijk de reden is van het gebrek aan spanning, wil je wel graag weten hoe en waarom alles gaat zoals het gaat. In een fijn taalgebruik, met dank aan de vertaler, en heldere dialogen leest dit boek vlot weg. Het is goed opgebouwd, origineel en verrassend. Het verleden en heden komen mooi samen, de familiebanden worden gaandeweg steeds duidelijker maar niet minder complex. De personages zijn op een gegeven moment even geloofwaardig als verdacht en zo blijf je lang je twijfels houden over de toebedeelde rollen. Is het wel wat jij denkt? Zou ‘de dader’ dan toch een andere rol hebben dan deze doet vermoeden? De auteur heeft gekozen voor een aparte invalshoek en dat pakt goed uit. “Vertrouw op mij” wekt alles behalve vertrouwen en dat maakt dit boek tot een echte must read voor thrillerliefhebbers. Het zal niet gemakkelijk zijn voor McKenzie om weer een dusdanig origineel en goed boek te schrijven, we gaan het meemaken.

4 sterren

Patrice (team DPB)

Geen opmerkingen: