woensdag 17 juni 2015

Duorecensie 'De slaap en de dood' – A.J. KazinskiGenre: Thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044528299
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 544
Uitgave: 2 juni 2015

Deze duorecensie is tot stand gekomen dankzij de recensie exemplaren die door De Geus beschikbaar zijn gesteld.
Lezers; Nancy en Patrice
Duorecensie is samengesteld door Patrice

Over de auteur

Twee succesvolle jonge auteurs slaan de handen ineen en vormen samen het spanningsduo A.J. Kazinski: Anders Rønnow Klarlund (Denemarken, 1971) en Jacob Weinreich (Denemarken, 1972). De laatste goede man was hun eerste boek bij De Geus en werd bekroond en in meer dan twintig landen uitgegeven. De filmrechten voor dit boek zijn gekocht door Lars von Trier.


Niels Bentzon, gijzelingsonderhandelaar bij de politie, moest haar aan het praten zien te krijgen. Maar het is hem niet gelukt; ze sprong haar dood tegemoet. Niels blijft alleen achter op de brug: wie was zij en waar vluchtte ze voor? De vrouw blijkt soliste bij het Koninklijk Ballet te zijn en wordt al twee dagen vermist. De autopsie werpt een heel nieuw licht op de zaak: de vrouw is eerder verdronken en werd net voordat ze sprong weer tot leven gewekt …

Cover

Nancy; Laat de foto zien van een vrouw die over een brug loopt en schaars gekleed. De titel is in grote witte letters en de namen van dit schrijversduo staat ertussen met gele letters vermeld. Dit is een boek dat ik zou nemen mocht ik het in de boekhandel zien. De titel maakt je nieuwsgierig. Ik geef deze cover een 7.

Patrice; Een vrouw met onherkenbaar gezicht in een jurkje/nachthemd op iets dat een brug lijkt te zijn kijkt achterom. Een avondschemering op de achtergrond. De cover laat verder niet echt iets los over het verhaal. Niet echt een aantrekkelijke cover. Een 6.

Samenvatting van het verhaal

Nancy; Niels Bentzon krijgt een telefoontje van Leon zijn teamleider dat er een geflipte junkie op de brug staat bij het station. Niels die politie onderhandelaar is rept zich naar de plaats. Hij begint op de vrouw in te praten maar ziet dat ze heel angstig is van iemand en springt dan toch.

Patrice; Niels Bentzon is politie-onderhandelaar en heeft in het verleden veel successen geboekt. Niels wordt opgeroepen wanneer er een springer op een brug staat. Daar aangekomen treft hij een jonge vrouw aan die hem meteen enorm raakt. Intuïtief voelt hij dat er meer aan de hand is, er is iets anders dan in vergelijkbare situaties en Niels kan er niet meteen zijn vinger op leggen. En dan gaat het voor het eerst in zijn carrière niet zoals hij heeft gepland. 

Nancy; Niels is al meer dan 10 jaar onderhandelaar en heeft nog nooit iemand verloren. Hij is er dan ook vast van overtuigd dat dit niet zomaar een zelfmoord is en eist dat er een autopsie op het lichaam wordt gedaan. Dit wordt hem geweigerd maar hij gaat toch naar het forensisch instituut, hij moet kost wat kost meer te weten komen over deze vrouw.

Patrice; Niels gaat kapot aan de twijfels en aan de vragen die hij heeft naar aanleiding van de dood van de jonge vrouw. Hij is er van overtuigd dat ze ergens voor op de vlucht was, hij voelt het aan iedere vezel in zijn lijf. Maar echt uitgelegd aan zijn collega's en baas krijgt hij het niet. Hij voelt ook aan dat er iets met Hannah aan de hand is maar zijn werk slorpt hem volledig op. Straks zal hij met haar praten, straks. 

Patrice; Zijn vrouw, Hannah Lund, draagt een zware last met zich mee en heeft rust gevonden bij Niels. Maar op dit moment heeft ze het erg moeilijk en krijgt van hem weinig respons. In haar eenzaamheid overdenkt zij haar gevoelens en moet ze beslissingen nemen die zowel voor haar als voor Niels verregaande consequenties kunnen hebben.

Nancy; Theodor Rantzau, de forensische arts, laat Niels zien dat er iets op haar hand geschreven staat, een boodschap die Niels niet direct kan ontcijferen. Ook heeft ze een litteken die van haar wenkbrauw omlaag naar haar slaap gaat. Alsof dit nog niet geheimzinnig genoeg is doet de arts een onthutsende vermelding die Niels even verstomd laat staan. Blijkt dat het slachtoffer, een balletdanseres, ervoor gereanimeerd was met een defibrillator. Een autopsie is nu wel onvermijdelijk, dit is moord!

Patrice; Al snel blijkt dat er een aantal zaken niet kloppen aan de dood van de vrouw. Sterker nog: er blijken zeer vreemde kenmerken op haar lichaam aanwezig te zijn waarvan de patholoog overtuigd is dat er sprake is van een reanimatie voordat zij is gesprongen. Niels heeft niets meer nodig om op onderzoek uit te gaan en begint bij het Koninklijk ballet. Dé plek waar de vrouw haar tijd doorbracht. Niels begint overtuigend en merkt aan de weerstand al snel dat hij in de goede richting aan het zoeken is.

Nancy; Niels zal niet rusten voor hij degene kan arresteren die hier voor verantwoordelijk is. Het is voor het eerst dat hij iemand kwijt geraakt is en hij heeft een sterke aandrang om zich te wreken. Hij heeft een belofte gedaan en wil zich daar aan houden door de omstandigheden rond haar dood op te helderen. Een boekje brengt hem naar een duistere wereld van experimenteren met de dood.

Patrice; Het duizelt Niels al snel voor de ogen, letterlijk, wanneer zijn onderzoek vordert. De thuissituatie brengt de nodige stress met zich mee maar hij kan dit nu niet loslaten. De aanwijzingen die zijn gevonden staan onder een enorme tijdsdruk en de klok tikt door. Intussen heeft hij geen oog voor hetgeen er thuis gebeurt. Wanneer een kunstwerk de sleutel blijkt te kunnen zijn tot een duw in de goede richting gaat het ineens wel heel snel allemaal.

Nancy; Hanna Lund, de vrouw van Niels, worstelt met een groot dilemma. Moet ze zelf een beslissing nemen of moet ze haar echtgenoot hiervan op de hoogste stellen ongeacht haar voorgeschiedenis.

Conclusie

Patrice; 'De slaap en de dood' is opgedeeld in drie verhalen. 'Het boek van het bloed', 'Het boek van de zielen' en 'Het boek van de eeuwigheid'. Drie spannende boeken met delen uit de titel als rode draad voor het verhaal. Heel mooi gedaan. Dan is er nog een verhaallijn, dat van een meisje in een jeugd-psychiatrische instelling waarvan niet meteen duidelijk is wat daar aan de hand is. Geheimzinnigheid omringt die passages.

Nancy; Dit boek heeft 3 delen: het verhaal van de moord op Dicte Van Hauen, de tweestrijd waar Hanna mee worstelt en dan nog het verhaal van Silke, een meisje die in een psychiatrische inrichting zit. Het verhaal wordt verteld in dagen en tijdstippen zodat je kunt volgen waar en hoe zich alles op die moment afspeelt.

Patrice;  De personages zijn sterk neergezet en vervullen ieder een eigen unieke rol. In de loop van het verhaal wordt het steeds duidelijker hoe deze met elkaar verweven zijn. De manier waarop het verhaal is geschreven zorgt voor een behoorlijke spanningsboog en een hoog psychisch element. Meteen al bij het openslaan van het boek wordt de toon gezet en is het verwachtingspatroon hoog. De verhaallijn rondom Hannah is levensecht neergezet. Haar overdenkingen, haar strijd en haar voelbare pijn zijn erg indrukwekkend.

Nancy; Dit is het 2e deel dat dit Deens duo heeft geschreven en alhoewel ik het eerste niet gelezen heb kun je toch nog goed volgen. Hanna heeft flashbacks en op die manier kom je ook meer te weten over hun privéleven. Dit boek kan als een standalone worden gelezen.

Beoordeling

Patrice; Wanneer je een boek leest waarin sprake is van een zeer opvallend thema, spanning, actie, overdenkingen, levensechte situatieschetsen en goed uitgewerkte personages, is het moeilijk om een boek weg te leggen. Het predicaat 'gedurfd en spannend' doet dit boek het meeste recht.


Nancy; Dit 500 tellend boek is er eentje om duimen en vingers af te likken. Je wordt al van het eerste hoofdstuk meegesleurd naar een goed opbouwend verhaal waarin ‘bijna doodervaringen’ het thema zijn. Knap en gedurfd om hier mee aan de slag te gaan. Je leest en komt meer te weten wat erom gaat in de psyche van de mens. Kortom een interessant iets dat bij elk hoofdpersonage aan bod komt. Iedereen worstelt met zijn eigen demonen.

Patrice; Een heel eigentijds en vooral zeer gedurfd thema zorgt voor een weergaloze thriller. Tel daarbij op de meer dan vloeiende schrijfstijl en je leest deze dikke pil het liefst in een keer uit. Bij voorkeur zonder onderbrekingen.

Nancy; Het onderwerp stemt je ook tot nadenken, wat als dit allemaal mogelijk moest zijn en ook de vele verhalen en discussies daaromtrent die ook aangehaald zijn in het boek. Wat is medisch gezien geloofwaardig?

Patrice; De controverse van dit onderwerp zal niet bij iedereen in goede aarde vallen. Het is nu eenmaal een gevoelige snaar in de samenleving. Want ja, is er meer dan dit leven? Het vraagstuk of er leven na de dood is en wat er gebeurt met een ziel na het overlijden is natuurlijk best heftig maar meteen ook erg interessant. Om het vervolgens in een verhaal te gieten en dat te doen op de manier waarop het hier is gedaan is ronduit meesterlijk. Het intrigeert, zet tot nadenken en is door het onbekende aspect erg mysterieus.

Nancy; De titel van het boek is een beroemd reliëf van Thorvaldsen die hier samen met Socrates uitgebreid aan bod komen en wat het dan ook nog interessanter maakt voor de lezer. De auteurs hebben hier een goede research naar gedaan en wordt ook mooi verwoord. Ik merkte ook dat het niet gedwongen over kwam al die weetjes om te lezen maar dat het werkelijk mooi in het verhaal verweven zit.

Patrice; De belevingen vanuit diverse perspectieven zorgen voor meerdere dimensies in dit verhaal. De emoties zoals paniek en faalangst worden gevoelsmatig erg goed weergegeven. De korte hoofdstukken houden het leestempo erg hoog, de spanning doet de rest. Het is duidelijk dat er veel research is gedaan rondom de klinische kant van dit verhaal. Het is allemaal zeer geloofwaardig ook al is het haast niet voor te stellen dat mensen zich hier voor openstellen. Bizar.........

Nancy; Kortom, een verrassend thema en een zeer spannende thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten in de slotfase. Dit boek krijgt van mij dan ook zijn 5 verdiende sterren!

Patrice; Een goed opgebouwd verhaal, krachtige personages en een meer dan intrigerend thema. Een absoluut vernieuwende thriller die tot op het laatste moment spannend blijft. Vijf sterren!Geen opmerkingen: