donderdag 4 juni 2015

Duorecensie 'Het Amazoneoffensief' - Ad van de Lisdonk


Genre; thriller
Uitgever; Crime Compagnie
ISBN: 9789461091451
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 360
Uitgave; mei 2015

Lezers; Charles en Patrice
Duorecensie samengesteld door Patrice (team DPB)
Recensie exemplaren zijn beschikbaar gesteld door de uitgever, waarvoor hartelijk dank!

Het Amazoneverbond, een geheim genootschap van militante vrouwen, stelt alles in het werk om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen. In een razendsnelle, gedurfde actie gijzelen de Amazones de complete Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met zoveel regeringsleiders in hun macht kan de wereld niet anders dan luisteren naar hun eisen…

Charles; In mei 2013 maakte Ad van de Lisdonk een daverend debuut in thrillerland met zijn eersteling “Het Amazoneverbond”. De recensies waren vrijwel alle lovend en de lezers keken reikhalzend uit naar het te verwachten vervolg. Temeer omdat er na lezing van het boek enkele onbeantwoorde vragen overbleven, zoals “Wat is er geworden van Angela Davenport?”, “Hoe gaat het met Erik en Julie?” en “Komen Laura en Dee nader tot elkaar?”.

Cover

Charles; De cover is mooi vormgegeven. Overheersend is de gewapende amazone terwijl op de achtergrond de V-N-gebouwen te zien zijn als doelwit. Het beeld past naadloos op het verhaal. Waardering: 9.


Patrice; Geheel in de stijl van de Amazones is ook deze cover zeer herkenbaar. De plaats des onheils duidelijk op de achtergrond. De titel 'knalt' er vanaf, geheel in de stijl van het verhaal. Goede keuze, een 9.


Samenvatting van het verhaal


Charles; Het lang verbeide “Het Amazoneoffensief” rolde tot veler vreugde in mei 2015 van de persen. De verwachtingen van de “Amazone-fans” waren hooggespannen en zij worden overtuigend waargemaakt. 

Patrice; Senator Charles F.Bonham stapt het podium op om 1.500 mensen toe te spreken wanneer hij in elkaar klapt. Paniek breekt uit. John Sykes, admiraal der marine, is de beste vriend van Bonham en ziet het drama voor zijn ogen voltrekken. 

Charles; Reeds de eerste zin “Minstens vijftienhonderd mensen waren getuige van de afgrijselijke dood van Charles F. Bonham.” stelt de zintuigen van de lezer op scherp. En dat blijft het gehele verhaal zo. Wat gaat de militante groep Amazones doen om haar eisen tot volledige wereldwijde gelijkberechtiging van de vrouw kracht bij te zetten?

Patrice; John en Charles hebben zij aan zij gevochten tegen de Amazones toen deze de VS vloot in het Midden Oosten als doel hadden. De groep tegenstanders die de Amazones toen op hun pad vond was minstens verrassend te noemen, qua samenstelling, maar de middelen waren effectief. De voorvechters van gelijke rechten voor vrouwen kregen een gevoelige tik uitgedeeld en zinnen sindsdien op wraak. 

Charles; Na de dood van Bonham volgen indringende gebeurtenissen elkaar voornamelijk in de VS in hoog tempo op. Daarin spelen onder andere admiraal John Sykes III, leidster van de Amazones Angela Davenport, senator Dianne Gillibrand, een groep mysterieuze strijders genaamd Thugs die gelieerd zijn met de Amazones, en topman van de Amerikaanse geheime dienst George Feller belangrijke rollen. Op een feestje ten huize van Feller valt een dode en de aperte dader is bepaaldelijk verbazingwekkend. De politie-inspecteurs Tom Boolan en Nick Kizzilewski doen het onderzoek en arresteren al snel de ogenschijnlijke dader die erin geluisd (b)lijkt te zijn.

Patrice; De leidster van de Amazones, Angela Davenport, komt na lange afwezigheid op een bizarre manier weer onder de aandacht van justitie. Ook de locatie waar dat plaatsvindt is minstens merkwaardig te noemen. Tom Boolan is de inspecteur die het onderzoek in zijn schoot krijgt geworpen. Al snel zet hij zijn vraagtekens bij de gebeurtenissen en merkt hij met zijn vragen op veel tegenstand en autoriteit te stoten. Iets waar hij een bloedhekel aan heeft. De toon is gezet.

Charles; Voormalig inspecteur van politie Laura Sieberg die in “Het Amazoneverbond” samen met haar politie- en liefdespartner John Engles een belangrijke rol speelde, maakt intussen een romantische zeiltocht met een zeewaardige catamaran in het Caribisch gebied met haar nieuwe liefde Brad, doch die zeiltocht eindigt na aankomst in het Amerikaanse Key West in een nachtmerrie.

Patrice; Laura Sieberg is een van de doelen van de Amazones. Zij is in staat gebleken de Amazones tot, tijdelijke, stilstand te brengen door hun cashflow stil te leggen. Ze had daarbij hulp van onder andere haar broer en belangrijke militairen. Daarmee verklaarde ze zich wel tot doelwit van deze groep. Als voormalig politieagente weet ze zich wel staande te houden maar tegen de Amazones moet je wel heel sterk in je schoenen staan en daarbij een lange adem hebben.  Laura rouwt nog steeds om het verlies van haar grote liefde. In de strijd tegen de Amazones heeft zij veel verloren en nog steeds gaat zij gebukt onder het verdriet en de dreiging vanuit de Amazones. Zo erg zelfs dat zij zich genoodzaakt heeft gezien te verdwijnen. Net als haar medestrijders is het voor haar niet veilig en staat zij op de hitlist. Maar wanneer er een aantal gebeurtenissen plaatsvinden, staat ze ineens weer in het middelpunt van de belangstelling. Ook nu wordt ze ongewild betrokken in deze strijd maar ditmaal is het haar hoofd waar de prijs op staat. De vraag is nu of ze uit de handen van deze strijdende vrouwen kan blijven.

‘Wanneer ben je een terrorist en wanneer een vrijheidsstrijder?’

Charles; Dan wordt de voltallige algemene vergadering van de VN na een spectaculaire meedogenloze actie van Amazones en Thugs gegijzeld. Talloze regeringsleiders onder wie de Amerikaanse president Rawley bevinden zich onder de gegijzelden.

Patrice; Het is top drukte op het hoofdkwartier van de VN in New York. De jaarlijkse Algemene Vergadering garandeert de aanwezigheid van alle wereldleiders en belangrijke politici. De ultieme gelegenheid voor de Amazones om een statement te maken en versneld hun zin te krijgen. Ze weten zich dusdanig te positioneren dat de wereld wel moet luisteren. Hun eisen zijn even simpel als onmogelijk, althans voor bepaalde wereldleiders dan toch. Militair ingrijpen lijkt vooralsnog gedoemd te mislukken, de Amazones lijken wel ongrijpbaar. Net als bij hun vorige grote opstand blijkt dat deze groepering goed georganiseerd en gefinancierd is, het is een zware tegenstander.

Charles; De onherkenbaar vermomde leidster van de Amazones spreekt op de televisie haar eisen uit en dreigt met successieve executies van groepen diplomaten als de eisen niet snel genoeg worden ingewilligd. En zo dendert het verhaal voort en culmineert in een wedloop tussen de Amerikaanse, door de jurisdictie op VN-terrein gehinderde strijdkrachten enerzijds en de Amazones en Thugs anderzijds. De afloop ervan is spectaculair en zeker ook verrassend.

Patrice; De Amazones zijn nietsontziend als het aankomt op gelijke rechten voor de vrouw. Hun manier van aanpak is discutabel, snoeihard is het wel. Op hoog niveau spelen de vrouwen hun troeven uit. Hoe dan ook zullen zij hun strijd voortzetten. Tactisch ontzettend slim en sterk lijken ze telkens een stapje verder te zijn. Het is een geoliede machine waarin toewijding en het dienen van een hoger doel centraal staat. De Amazones zijn heer en meester op dit moment en het moet wel heel raar gaan willen ze deze slag niet gaan winnen. Maar hun tegenstander heeft te maken met onderling gekonkel, concurrentie en wantrouwen. Zijn zij hierdoor niet al op achterstand?

Beoordeling


Patrice; Ze zijn er weer!!! Lang verwacht en gewacht maar dat was het meer dan waard. Wát een verhaal zeg. Ad van de Lisdonk is wederom meer dan succesvol geslaagd in het neerzetten van een filmisch geschreven verhaal. In navolg op Het Amazoneverbond is dit boek een meer dan waardig vervolg. Het is misschien zelfs nog wel beter! Wie is er te vertrouwen?

Charles; Ad van de Lisdonk heeft een stijlvolle vlotte pen en weet met krachtige vloeiende zinnen en uitstekend niet ingewikkeld taalgebruik zowel de karakters als de situaties snel en voorbeeldig tot leven te brengen. De lezer wordt in ijltempo het verhaal ingezogen en komt daar niet meer uit tot en met bladzijde 350.

Patrice; Buiten de grandioze schrijfstijl, prachtig woordgebruik en een tempo waar je ‘u’ tegen zegt is het verhaal bijzonder origineel. De feiten waar Van de Lisdonk mee werkt zijn werkelijk uniek te noemen. Het boek is snel, spannend, staat boordevol actie, realistische dialogen en leest heerlijk weg. 

Charles; “Het Amazoneoffensief” is een boeiende actiethriller met het nodige geweld, interessante en intrigerende politieke intriges, een gezonde dosis niet ordinair of platvloers beschreven seks, wereldwijde thema’s zoals terrorisme en de onderdrukking van de vrouw in vele landen, en een vernuftig geconstrueerde plot die ook nu weer een enigszins open einde heeft. De cliffhanger voor naar verluidt “Het Amazoneconflict” als deel 3 staat klaar.

Patrice; Het is een intelligent geschreven thriller, d.w.z. dat het een boek is geworden dat écht ergens over gaat. Niet zomaar dood en verderf, nee het gaat over een wezenlijke, actuele politieke discussie. Het verhaal is aan alle kanten kloppend, alle cirkels zijn rond. Je blijft lezen, wegleggen is nagenoeg onmogelijk. 

Charles; De verrassende wendingen volgen elkaar voortdurend op en bieden de lezer een mooie uitdaging tot meedenken. Gaandeweg lijken er enkele nogal ongeloofwaardige elementen in het verhaal te sluipen, doch aan het eind van het boek geeft Van de Lisdonk in een onderhoudende “Verantwoording” een heldere en overtuigende uitleg daarover. Alsdan blijkt dat er niet zomaar wat fictie bij elkaar is gesprokkeld maar dat er gedegen over is nagedacht. Ook de geschiedenis van de Doos van Pandora waarmee de titels van de hoofdstukken van het boek verband houden, is (weer) boeiend.

Conclusie

Patrice; Op de flaptekst staat dat je het Amazoneoffensief en Amazoneverbond los van elkaar kunt lezen, de vraag is of je dat moet willen? Waarom zou je jezelf dat ontzeggen?

Charles; “Het Amazoneoffensief” is door zijn combinatie van veel actie en maatschappelijke thema’s een bijzonder boek waarmee Ad van de Lisdonk na zijn veelbelovende start in “Het Amazoneverbond” een genre lijkt te ontwikkelen dat een aparte plaats inneemt in thrillerland.

Patrice; De afsluiting is werkelijk geweldig! De plot is verrassend, een toelichting aan het einde van het boek zelfs uiterst leerzaam. Het laat zien dat Van de Lisdonk op alle fronten goed doordacht te werk gaat en dat smaakt naar meer! De aanzet tot het vervolg, 'Het Amazoneconflict', is gegeven en doet het hart sneller kloppen. Reikhalzend wordt daar vanaf nu naar uitgekeken. Iedereen die deze twee boeken nog niet gelezen heeft die boft, die hebben nog veel moois in het vooruitzicht. Ons rest niets anders dan wachten……

Charles; Het boek is een pageturner zonder weerga die de lezer tot het laatste moment in zijn greep houdt. Het krijgt –door uw recensent niet vaak uitgedeeld- vijf sterren!

Patrice; Dit tweede deel waarin de Amazones wederom een hoofdrol spelen is in woord te omschrijven als: grandioos! Vijf knallende sterren zijn dan ook meer dan verdiend!


Geen opmerkingen: