maandag 15 juni 2015

Duorecensie 'Zwarte dageraad' - Cilla & Rolf BörjlindGenre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400502185
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: mei 2015

Duorecensie van Nancy en Patrice
Mogelijk gemaakt door de beschikbaar gestelde recensie exemplaren door de uitgever, waarvoor dank!

Over de auteur

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten en die gedreven worden door hun passie voor sociale rechtvaardigheid. Het echtpaar Cilla (1961) en Rolf Börjlind (1943) is verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ook schreven ze recentelijk de scenario’s voor Arne Dahls A-group-serie. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Springvloed, hun thrillerdebuut, was een internationale sensatie: het boek verscheen in 21 landen.

Cover

Nancy; Een mooie cover met een silhouet van een man met daarin foto’s van een gebouw, een man die op het strand loopt en in de nek een vuurzee. In gouden letters de namen van de auteurs en een zwarte titel. Dit is er eentje die je direct opneemt en die al van ver opvalt. 8 punten


Patrice; Waar de eerdere twee delen in deze serie duidelijk herkenbaar waren als zijnde boeken van dit duo, ontbrak het daar bij deze cover. De transparantie en vorm zijn wel mooi maar het voelt niet aan als het derde deel in een serie. Een 6.

Samenvatting van het verhaal

Nancy; Olivia Rönning woont en werkt momenteel in Höganäs, een plaatsje in Skåne , een dikke 500 km van Stockholm. Ze is hier terecht gekomen omdat haar vriend Ove hier verbleef maar die is nu terug weg om onderzoek te doen in Costa Rica en nu moet ze het hier nog vier maanden zien uit te houden. Het is echter geen droom job voor haar, ze wordt niet opgenomen in de groep van collega’s.

Patrice; In dit derde deel zijn Mette, Tom en Olivia ook weer van de partij. De drie hebben zo hun issues en uitdagingen. Vooral Tom leeft zich erg in en trekt zich het lot van de slachtoffers aan. Nu hebben ze te maken met de dood van een klein meisje. In een onbewaakt moment is iemand zo snel en sluw geweest dat kleine Emelie het slachtoffer is geworden. Al snel wordt het onderzoek opgestart en lijkt alles in een bepaalde richting te wijzen. Maar als dat zo is, dan is daar zo'n klein kind niet de dupe van zou je denken? Olivia is razend en zal hoe dan ook dit tot een oplossing brengen. 

Nancy; Op een dag is ze met haar collega Frans op patrouille en krijgen ze via de politieradio te horen dat er een moord is gepleegd. Ze reppen zich naar de plaats delict en tot hun grote afschuw zien ze dat het om een driejarig meisje gaat dat op een brutale manier is vermoord. De kleine Emelie is vermoord toen haar oma Judith eventjes de telefoon ging opnemen. Zoals we niet anders gewoon zijn van haar bijt Olivia zich vast in dit onderzoek als een echte pitbull.
Enkele dagen later wordt er een moord gepleegd in Värmdö op de zevenjarige Aram Mellberg en de modus operandi wijst naar dezelfde dader.

Patrice; Een paar dagen later, weer een moord, weer een jong kind en weer nagenoeg dezelfde omstandigheden. Het kan niet anders dan dat deze twee moorden iets met elkaar te maken hebben! Al snel komt toch het gevoel naar boven bij het team dat de aanleiding van rascistische aard zou kunnen zijn. Maar wat dan? En vooral waarom? En wat als uit onderzoek blijkt dat een oude zaak misschien weleens iets van doen heeft met deze? Wat weet Tom daarover te vertellen?

Nancy; Mette en haar team krijgen deze moordzaak voorgeschoteld. Mette is op de hoogte gebracht van de moord op Emilie en samen met Oliva en haar nieuwe leider Sven Svensson is het hun taak om de moordenaar te vinden. Vanaf nu is de rijksrecherche erbij betrokken, deze twee moorden hebben een link met elkaar en het kan niet anders dat het hier om een en dezelfde dader gaat!
Als Marianne Borglund, vooraanstaand forensisch specialiste, een onthutsende ontdekking doet wijst alles in een richting van een zaak die 40 jaar geleden heeft plaats gevonden. Tom is in die buurt als kind opgegroeid en kan van enig nut zijn voor Mette en haar team. Blijkt het hier om racistische moorden te gaan? Moet de moordenaar in die kringen opgezocht worden? En wat is er zoveel jaren geleden gebeurd op het eilandje Möja?

Patrice; Olivia heeft behalve deze gruwelijke zaak nog meer aan haar hoofd. Privé loopt het allemaal zo anders dan ze had gedacht en ze voelt zich alleen. Tom is een vage persoonlijkheid en laat het achterste van zijn tong niet zien maar is erg geraakt door hetgeen waar ze nu mee te maken hebben, ergens doet het een belletje bij hem rinkelen en hij voelt zich genoodzaakt daar iets mee te gaan doen. Maar Mette is het daar niet mee eens. Het team krijgt ook te maken met landelijke paniek. Ouders in het hele land houden hun kinderen angstvallig in de gaten, want niemand weet precies wat er aan de hand is en dus zijn kinderen in gevaar. Die druk is voelbaar voor het onderzoeksteam.

Nancy; Op hetzelfde moment krijgt Tom Stilton een boek overhandigd met krantenknipsels erin van zijn vriend Ronny die een antiquariaat heeft. Tom is heel erg geschokt als hij de artikels leest. Het betreft een cold case te zijn die hij niet heeft kunnen oplossen op een prostituee toen hij nog bij de politie werkte. Dit doet hem gewoon huiveren en eigenlijk wil hij niet terug gaan naar die wereld van misselijkmakendheden. Hij besluit, na enig beraad, hier alsnog een onderzoek naar te doen maar dan heeft hij terug de hulp nodig van Mette. Hij wil terug toegang krijgen tot de documenten van deze gruwelijke moord maar Mette is daar op de eerste plaats niet echt mee gediend. Tom pendelt nu tussen zijn huis op Rödlöga en de aak van Luna waar hij nog altijd een hut huurt. Hij gaat op eigen houtje verder met dit onderzoek en naarmate het boek verder gaat moet hij weer rekening houden met nare herinneringen uit zijn verleden.

Conclusie

Nancy; Dit boek bestaat uit verschillende verhaallijnen met korte hoofdstukken. Dit is zo gedaan dat je elk personage goed kunt volgen en ook hoe het verhaal samensmelt. Omdat dit het 3e deel is van een serie merk je ook dat de personages al goed op elkaar zijn ingesteld.

Patrice; Vanaf de eerste pagina is daar het verhaal, niks geen subtiele opbouw. Nee, het is meteen raak en opletten. De snelheid is hoog, spanning en emotie wisselen elkaar continu af. Een thriller zoals ie hoort te zijn! De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt, vervullen allemaal hun eigen stukje in het verhaal van A tot Z. Niets teveel en niets dat open blijft staan. Duidelijk een boek dat tot in de puntjes klopt. En dat leest heerlijk!

Nancy; Dit boek telt 380 bladzijden, eentje waar je je aandacht moet bijhouden omwille van zoveel personages die er in voorkomen maar leest tevens zo vlot dat je het boek niet opzij kunt leggen en voordat je het weet uit is. Het is gewoon super geschreven en alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk allemaal op hun plaats.

Patrice; De lezer kan rekenen op twee dingen. Namelijk dat het een echt goed en spannend verhaal is én dat je de aandacht er echt bij moet houden. Doe je dat niet dan mis je onherroepelijk informatie waardoor het je uiteindelijk niet allemaal duidelijk zal worden. De actualiteit van het thema is pijnlijk aanwezig. 

Nancy; Alle personages uit vorige delen komen nu weer aan bod en het is heel leuk om te lezen hoe het nu met hen verdergaat want hun privé leven komt nu ook weer uitgebreid aan bod en geheimen worden blootgelegd. Een ieder heeft zijn eigen karakter en ze zijn zeer gemotiveerd, gedreven en het zijn ook nog eens fascinerende personen. Op de een of andere manier behoren ze gewoon bij elkaar als groep ondanks kleine strubbelingen, ze zijn gewoon een kleine familie of ze het nu willen of niet. ik kijk al halsstarrig uit naar deel 4, ik weet zeker dat er nog meer verrassingen in petto zijn voor ons.

Beoordeling

Patrice; Wat een schrijfstijl zeg! Vloeiend geschreven, spannend en zeer aansprekende personages. Van de drie delen is dit wel het meest heftige, het meest opzienbarend. Een uitstekende vertaling met mooi taalgebruik en vooral geen rare -typische- vertaalzinnen op kunnen merken. Een heerlijk, snel te lezen boek!

Nancy; De motieven van de moorden zijn een onderwerp die de dag van vandaag menige doen huiveren maar ze gaan dit onderwerp niet uit de weg. Straffer nog vind ik dat ze in hun boek een zeer narcistisch persoon aanhalen en waarvan ik denk dat ze zo op het idee gekomen zijn om over dit onderwerp hun boek te schrijven. Ik weet niet of iedereen daar wel mee gediend is, voor mij was het eventjes schrikken toen ik de naam las.

Patrice; Het is duidelijk dat de auteurs het niet schuwen om gedurfde items aan te halen en daarmee wellicht tegen zere benen aan te schoppen. Het maakt de geloofwaardigheid van het verhaal alleen maar groter én beter. 

Nancy; Dit schrijversduo kent zeker de kneepjes van het vak om een goede thriller neer te pennen. Ik zou zeker iedereen aanraden om “Springvloed” (deel 1) en “De derde stem” (deel 2) te lezen. Dit is echt een serie dat iedere thriller liefhebber in zijn boekenkast moet hebben!

Patrice; Omdat na het het lezen van zo'n veertig pagina's het gevoel begon te knagen teveel informatie niet te weten ben ik eerst 'Springvloed' en 'De derde stem' gaan lezen. Natuurlijk kun je ieder boek als stand alone lezen maar deze boeken bewijzen dat het beter is om het niet te doen. Het leest fijner en de herkenning is groter wanneer je bekend bent met de personages en snapt waarom ze de dingen doen die ze doen. Dit auteurskoppel heeft vanaf de eerste pagina in 'Springvloed' een verhaallijn opgezet die meer dan de moeite waard is om op volgorde te lezen, het zou jammer zijn om het niet te doen.

Nancy; Dit boek had voor mij een echte whow factor omdat het zo vernuftig geschreven is en ik geef het daarom dan ook 5 sterren !

Patrice; Drie delen van het echtpaar Börjlind resulteren in hoge waardering. 'Zwarte dageraad' scoort het hoogst met 5 sterren, juist vanwege het gedurfde en zeer goed neergezette thema.

Geen opmerkingen: