dinsdag 16 juni 2015

Groepsrecensie 'Nikki' - Tim NottenGenre: Thriller
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
ISBN: 978902637020
Uitvoering; paperback 
Aantal pagina's; 384 
Verschijningsdatum: 12 mei 2015

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor de recensie-exemplaren voor deze groepsrecensie.
Lezers: Fany van Hemelen, Anniette Kerver en Karin Teirlynck.
Groepsrecensie Karin Teirlynck - team DPB

Over de auteur

Tim Notten (1966) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan als redacteur/verslaggever bij de Gooi en Eemlander en werkte vervolgens als freelancer voor onder meer Het Utrechts Nieuwsblad, De Margriet, De Volkskrant en Veronica Blad. Na de dood van zijn ouders gaf hij zijn schrijvende bestaan op om zich in het buitenland volledig te wijden aan zijn passie, klimmen.
Ook bij terugkomst in Nederland pakte Notten lange tijd de pen niet meer op, maar verwierf hij zich in het bedrijfsleven een aardige staat van dienst als beleidsmaker en later boardroomconsultant in de informatietechnologie. In 2012 nam hij een sabbatical om te doen wat kennelijk toch onvermijdelijk was: het schrijven van zijn eerste boek.
Tim Notten werkt tegenwoordig in Amsterdam als copywriter en coach van een kweekvijver vol schrijftalent. Daarnaast is hij inmiddels begonnen aan zijn tweede boek. Hij woont met zijn vrouw en honden in Almere Haven.
(bron; timnotten.nl)

De cover

Fany; De dame met lang haar en prachtige intrigerende ogen viel me meteen op. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de tekst zelfs niet meer zag, enkel de foto. ‘Nikki, het fatale spel van een hacker’, is de perfecte titel voor dit verhaal, want het geeft in een notendop alles weer. De cover scoort een 8.

Anniette; De cover geeft je het gevoel van Nikki met een duistere blik wat in een schaduw prikkeldraad laat zien. De cover krijgt een 8.

Karin; Het eerste wat je van een boek ziet is de cover en deze cover springt in het oog. De ogen van de vrouw trekken je aan, slokken je op en stralen mysterie uit. Persoonlijk vind ik het altijd jammer als een deel van de afbeelding op een cover ‘bedekt’ wordt door tekst. Ook bij deze cover is dat het geval. De naam van de auteur had ik liever onderaan gezien, maar dat is een detail. Ik geef deze cover een 9.

Korte inhoud

Het gaat goed met Simon. Samen met zijn vriendin Laura heeft hij een kapitale villa gekocht en zijn ICT-bedrijf floreert. Dan belandt hij na een uit de hand gelopen feestje in bed met zijn veel jongere collega, de mysterieuze Nikki. Dit mondt uit in een buitenechtelijke affaire. Wanneer Simon naar Nikki toegaat om een eind te maken aan de relatie, treft hij haar zwaargewond in bed aan. Simon is vastbesloten om de waarheid over Nikki's verleden boven tafel te krijgen. Daarbij zet hij niet alleen zijn relatie maar ook zijn bedrijf op het spel.

Samenvatting

Karin; Simon heeft zijn schaapjes op het droge. Samen met Sjoerd heeft hij een IT bedrijf gespecialiseerd in computerbeveiliging, Net Werk. Bovendien heeft hij Laura, een dijk van een vrouw, met wie hij een mooi stulpje gekocht heeft van een slordige anderhalf miljoen.

Fany; Simon heeft een eigen bedrijf rond computerbeveiliging. Net Werk is een bedrijfje dat anderen beschermt tegen cybercriminaliteit.

Anniette; Simon heeft met zijn zakenpartner Sjoerd een IT bedrijf Net Werk. Er werken in het bedrijf verschillende personen, waaronder Bastiaan, een hele goeie computerdeskundige en Nikki, een vrouwelijke deskundige die sinds 3 maanden in dienst is.

Karin; Als zijn bedrijf, na een mindere periode een groot contract binnen haalt, wordt dat gevierd met het hele team. Na een avondje drank en drugs belandt Simon tussen de lakens bij Nikki, een jongere collega die sinds drie maanden bij hen in dienst is.

Anniette; Nikki heeft een grote contract binnengebracht en dit gaan ze vieren.

Fany; Bij het vieren van een deal gaat iedereen los en wordt er geëxperimenteerd met alcohol en drugs. Die avond vergeet Simon even de beslommeringen rond het bouwen van zijn huis met Laura en de moeilijke tijd op het werk. Meer zelfs :”hij komt terecht in het bed van Nikki en beleeft een nacht vol wilde passie”.

Fany; Maar Nikki vergeten is moeilijker dan gedacht. Deze jonge,knappe collega is namelijk de nieuwe “hacker” (sinds drie maanden) bij Net Werk en Simon voelt zich enorm aangetrokken tot deze vrouw.

Anniette; Simon en Laura hebben net een huis gekocht wat de nodige spanningen geeft tussen de twee en hun relatie onder druk zet.

Fany; Nikki vergeten is moeilijker dan Simon dacht. Deze jonge, knappe collega is namelijk de nieuwe “hacker” (sinds drie maanden) bij Net Werk en Simon voelt zich enorm aangetrokken tot deze vrouw. Hij wordt verliefd op Nikki. Hoewel hij alles doet om haar te vergeten, beginnen ze een affaire. Hij valt als een blok voor haar.

Karin; De affaire met Nikki blijft duren en Laura stelt Simon haar ultimatum. Ondertussen is er bij Net Werk een goed beveiligde laptop binnengebracht die gekraakt moet worden. Dit lijkt geen simpel klusje te zijn en sinds de laptop het bedrijf binnen is gebeuren er verscheidene rare dingen.

Anniette; Ze krijgen een laptop in het bezit en Nikki krijgt de opdracht deze te kraken. De laptop wordt bewaard in de kluis.

Fany; Ondertussen wordt er ook gewerkt bij Net Werk. Op een dag wordt er een laptop binnen gebracht die het team moet zien te kraken. Deze is afkomstig uit Bangkok en de eigenaar zit in de gevangenis op verdenking van allerlei ‘onfrisse’ zaken. Sinds de laptop er is, begint alle ellende...

Karin; Een virus dringt het systeem binnen, er wordt afluisterapparatuur gevonden, er is een huiszoeking en alsof dat nog niet genoeg is breekt er bij Simon thuis iemand binnen. Heeft dit allemaal met de laptop te maken of zit er meer achter?

Fany; bij de teamgenoten thuis wordt afluisterapparatuur gevonden, het team moet nu zelf beveiligd worden. Binnen het bedrijf wordt gezocht wie achter dit virus zit en waarom?

Anniette; Ze proberen de rust te bewaren terwijl Nikki onderzoek verricht. Ook proberen ze de schade te beperken voor hun clienten en zetten de werkzaamheden van Net Werk op een laag pitje.

Fany; Wanneer Simon thuis is, krijgt hij een paniektelefoon van Nikki: ‘Er is iemand in haar huis’! Omdat hij beseft dat er echt iets mis is, racet hij naar Nikki. Hij vind haar meer dood dan levend.

Anniette; Nikki wordt zwaar toegetakeld gevonden en komt in het ziekenhuis terecht.

Karin; Als Simon Nikki halfdood in haar appartement vindt, wil hij kost wat kost uitzoeken wie en wat erachter zit.

Fany; Simon ontdekt dat Nikki bang was en spit heel haar verleden uit. Er blijkt heel wat meer aan de hand te zijn dan de eerder vermelde stalker.

Karin; Maar wie is Nikki eigenlijk en wat weet hij van haar?

Conclusie

Anniette;  Het verhaal bestaat uit 3 delen; ‘Waar spinnen wonen’, ‘Elke keer gaat er een hond dood’, ‘Wachten op springtij’. De spanning loopt bij elk hoofdstuk op. Het verhaal is zeer duidelijk geschreven en het leest makkelijk weg. De hoofdpersonages zijn goed neer neergezet. Wat er duidelijk naar voor komt, is het gedraai van Simon naar Laura toe.

Fany; Dit boek geeft een beeld van de cyberwereld en de mogelijke bedreigingen. Maar het schetst ook de karakters en gedachten van de mensen bij Net Werk. Het geeft mooi weer hoe Simon en Nikki worstelen met hun verhouding. Ook toont het de impact op de omgeving rondom hen en de reactie hierop.

Karin; Het boek start met een proloog en is opgedeeld in drie delen. Vanaf de eerste pagina zat ik mee in het verhaal. Direct schoten mij al een groot aantal vragen te binnen, een betere reden om verder te lezen kan ik niet bedenken. Het boek slokt je op, vooral omdat de karakters goed uitgewerkt zijn en je daardoor één wordt met het verhaal.

Karin; Omdat het boek je meeneemt in de computerwereld, komt er vrij veel vaktaal aan te pas. Toch heeft Notten dit niet onnodig ingewikkeld gemaakt. Je merkt dat hij kennis van zaken heeft en weet waarover hij schrijft. Ondanks de vaktermen die je tegenkomt, vlieg je er zo doorheen. Het leest als een trein of beter, als de TGV. Notten zijn schrijfstijl is humoristisch en zéér beeldend. Omdat verschillende situaties heel herkenbaar zijn, zag ik het als in een film voor me gebeuren. Ik heb meermaals zitten schateren van het lachen. Schitterend als je op zo’n manier een verhaal kunt brengen.

Fany; Persoonlijk vind ik dit een cyberthriller die naast de computerwereld een pakkend, beklijvend verhaal vertelt van een affaire. Het is net een ajuin, waar je laagje voor laagje afpelt en op de manier komen er dingen te voorschijn die je niet verwacht. Nikki geeft dus een beeld van cybercriminaliteit en een affaire maar ook onmacht, wraak ,wanhoop en boosheid zijn emoties die prachtig verweven zijn in dit boeiende verhaal.

Karin; Hoewel de titel het al een beetje verraadt, zit de plot goed in elkaar. Notten weet die tergend langzaam op te bouwen. Beetje bij beetje krijg je de puzzelstukjes aangereikt. Niet alleen huiselijke intriges, maar ook politiek, het Midden-Oosten en zelfs de nationale veiligheid zitten mee in het verhaal verweven. Ik ben meermaals verrast.
‘Het is een grote stinkende beerput die alsmaar voller wordt’

Fany; De riool wordt geopend en er komen smerige zaken boven die connecties hebben met politiek, misbruik, sekshandel en zelfs de nationale veiligheid. Net Werk besluit om deze doos van Pandora te openen.

Karin; Een verhaal rond een hacker is niet nieuw, maar met Notten zijn achtergrond qua werkgebied, misschien een logische keuze voor dit thema? Bij Nikki kwam al vlug de vergelijking met Lisbeth Salander uit de Millenium-reeks van Stieg Larsson, niet verwonderlijk, want er zijn verschillende overeenkomsten tussen die twee dames. Hetzelfde gevoel had ik ook bij sommige andere personages in het verhaal die gelijkenissen hadden met bekende personen op onze wereldbol. Leuk!

Slotsom

Anniette; Zelf hou ik niet zo van verhalen in de computersfeer, maar ben toch blij dat ik Nikki mocht lezen. Er was een opbouwende spanning. Ik was elke keer weer benieuwd hoe het verder ging, het pakt je wel, het verhaal. Ik geef 4 sterren.

Fany; Ik geef dit boek een 4 sterren. Het is een prachtig debuut over een, voor mij, vrij onbekende wereld. De personages en het verhaal zijn met diepgang gebracht. Het gebruik van typisch Nederlandse woorden en een soms rauwe schrijfstijl doorspekt met humor trokken mij mee in dit boek. Ik vraag me af of ik dit boek, als Vlaming misschien anders ervaren heb dan de Nederlandse lezers? Persoonlijk denk ik van niet, want hoewel het soms wennen was, werd ik net door deze visuele, tastbare schrijfstijl meegenomen in Simon en Nikki hun wereld.

Karin; Het verhaal neemt een lange aanloop en ik vroeg me af waar de spanning bleef, want als er ‘thriller’ op de cover staat, verwacht je dat het spannend wordt. Verwacht echter niet het soort spanning waarbij je je nagels opvreet, want dan ben je waarschijnlijk teleurgesteld. Het is een goede mix, die zowel boeiend als meeslepend is, je wilt verder lezen! Neem daarbij nog een portie vreemdgaan en de gevolgen daarvan, dan heb je een perfecte combinatie voor een goed boek. Ik geef dit debuut graag 4,5 ster.

Lees hier het interview met de auteur!

Geen opmerkingen: