vrijdag 5 juni 2015

'Stad van inkt' - Geoff Nicholson


Genre; thriller
Uitgever; Karakter
ISBN; 9789045206202
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 344
Uitgave; 14 april 2015

Stad van inkt is een onconventionele en donkere thriller waarin een door cartografie bezeten winkelbediende, een brutale jonge fotografe, een kruimeldief met ambities en een meedogenloze maar gevoelige moordenaar en zijn ontstemde handlanger met elkaar te maken krijgen. Maar het is niet het lot dat deze personages aan elkaar linkt, maar iets dat veel concreter en huiveringwekkender is: een groep mysterieuze vrouwen die plotseling opduiken en over hun hele rug slordig getatoeëerde stadsplattegronden hebben.uiterst originele thriller over onuitwisbare littekens waar we mee leven en die we anderen toebrengen.
De vrouwen zijn allen ontvoerd maar hebben de dader geen van allen kunnen zien, zijn op een voor hen onbekende plek getatoeëerd en verder ongemoeid weer vrijgelaten. Een van hen duikt op voor een plattegrondenwinkel en ontbloot haar rug, om vervolgens door een man een aftandse Cadillac in gesleurd te worden.
Winkelbediende Zak ziet zich – mede door zijn nieuwsgierige vriendin Marilyn – tegen wil en dank een criminele onderwereld in gesleept worden die hij liever links had laten liggen. Naarmate de twee dieper de onderwereld in getrokken worden, wordt duidelijk dat Marilyn er op haar eigen manier al mee verbonden is.

Billy Moore is een kleine crimineel die probeert zijn leven op orde te krijgen. Samen met zijn twaalfjarige dochter bezit hij niets anders dan twee caravans en een lap grond in een achterbuurt. Hij heeft grootse plannen en ambieert een leven als exploitant van parkeerterreinen. Dochter Carla heeft een zeldzame huidafwijking en is erg op zichzelf. Samen met haar vader redt ze zich wel.

Op klaarlichte dag wordt er een vrouw van de straat geplukt, meegenomen, geblindeerd en vastgebonden. Even later ligt ze op een tafel waar ze afschuwelijk verminkt wordt. Vervolgens, nog helemaal in de war, wordt ze weer op dezelfde locatie afgezet. Getekend voor het leven. En zij is niet de enige. Zak Webster is getuige van een soortgelijke ontvoering. Op klaarlichte dag, pal voor de deur van Utopiates, de winkel waar hij werkt. Marylin is passant en ziet het ook. Samen willen ze er proberen achter te komen wat hier is gebeurd.

Aan de rand van de stad heeft Wrobleksi zijn stulpje gevonden. Een luxe penthouse op een verwaarloosd stuk industriële grond. Hij heeft een ongewone passie waar hij veel geld aan uitgeeft. Maar hij heeft ook zijn zinnen gezet om te kunnen achterhalen wat er met die vrouwen aan de hand is die zo verminkt worden de laatste tijd. Er is iets bijzonders mee aan de hand en hij is vastbesloten om daar achter te komen. Daarvoor roept hij de hulp in van Billy en doet hem een aanbod dat hij niet kan, of mag, weigeren.

Beoordeling
Diverse verhaallijnen lopen mooi in elkaar over in dit boek. Vanaf het begin loop je met de hoofdpersonages mee van een duidelijke start van het verhaal richting de plot. De auteur heeft ondanks de vele personages goed onderscheid gemaakt in de belevingen en percepties van de personages en dat leest prettig. De hoofdstukken zijn niet ellenlang en wisselen voldoende af. Het verhaal leest prettig, snel en boeit. Doordat het een allesbehalve alledaags thema betreft en de invalshoek zeker heel apart is, blijf je lezen. De personages zijn sympathiek, zelfs de kwade jongen Wrobleski heeft zijn momenten. Met Billy krijg je zelfs medelijden op een bepaald moment, zo met de rug tegen de muur worden gezet.

Carla, de twaalfjarige dochter van Billy, is een wijsneus en zorgt met haar scherpzinnige opmerkingen voor een vrolijke noot in het verhaal. Soms op het sarcastische af en dat komt goed, en grappig, over. De schrijfstijl van Nicholson is zeer zeker prettig, het verhaal leest vlot en is goed doordacht. Het is een origineel verhaal, het thema en de tools die hij daarvoor heeft gebruikt zijn gerust vernieuwend te noemen. Je hebt werkelijk geen idee hoe het gaat lopen al is het vrij snel wel duidelijk wat de rode draad door het verhaal is. Dat ligt er best wel dik op maar beïnvloedt het geheel verder niet. Als je naar de cover van het boek kijkt dan kun je ongeveer wel raden wat de rode draad van het verhaal is, daar wordt duidelijk aandacht aan besteed. Je krijgt veel informatie over de geschiedenis van de Romeinen, Nazi’s en motorbendes. Wat die drie met elkaar te maken hebben zal nu nog niet duidelijk zijn maar het is erg goed gevonden.

Conclusie
‘Stad van inkt’ is een lekker boek. De vlotte pen van Nichols, een interessante rode draad en een goed doordacht verhaal maken dit alles tot een zeer lezenswaardig geheel. De auteur heeft duidelijk meer dan uitvoering zijn research gedaan en dat is zeer voordelig uitgepakt. Meer valt er niet over te zeggen want al het andere valt onder het weggeven van spoilers en dat zou het lezen stukken minder interessant maken. Een aanrader!

Vier sterren
Patrice (team DPB)

Geen opmerkingen: