woensdag 8 juli 2015

Blogtour 'In vuur en vlam' - Lisa UngerGenre; Thriller 
Uitgever; Manteau
ISBN; 9789022331644
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 375
Uitgave; 1 juni 2015

Deze recensie is onderdeel van een blogtour die is georganiseerd door WPG Uitgevers.

Over de auteur


Lisa Unger (Connecticut, USA, 1970) is een Amerikaanse auteur, maar ze groeide op in Nederland, Engeland en New Jersey. Voordat ze zich volledig aan het schrijven wijdde, werkte Unger in de uitgeverswereld. Ze debuteerde in 2006 met de thriller Beautiful lies (Mooie leugens )Het boek werd direct een bestseller en bereikte de finale van de International Thriller Writers Organization "Best Novel" Award 2007. In de jaren 2002-2005 schreef Unger onder het pseudoniem Lisa Miscione de vierdelige thrillerserie met Lydia Strong in de hoofdrol. De serie werd in 2011 opnieuw in Amerika uitgegeven. In 2015 verscheen haar zestiende boek: Crazy love you.
Ungers boeken werden meerdere malen bekroond en genomineerd, en in meer dan zesentwintig talen vertaald. Wereldwijd werden miljoenen exemplaren verkocht. 
In het kort
Ian Paine is sinds zijn jeugd op de vlucht. Als kind wilde hij alleen maar iemand anders en ergens anders zijn. Om de pijn te verzachten vluchtte hij in alcohol, drugs en tonnen junkfood - tot hij écht iemand anders was. Maar Ian had geluk. Hij slaagde erin te ontsnappen en werd een succesvolle bestsellende striptekenaar in New York City. En hij heeft Priss. Ze is alles wat hij niet is: krachtig, verleidelijk, mooi. Gevaarlijk. Priss lost de problemen op die Ian zelf niet aankan, maar tegelijk blijft ze zijn verslavingen voeden. Alles komt in een stroomversnelling terecht wanneer hij de lieve, mooie Megan ontmoet. Voor haar wil hij zijn leven veranderen. Maar Priss houdt niet van verandering. Verandering maakt haar boos. En als Priss boos is, gebeuren er vreselijke dingen...
Samenvatting van het verhaal
Priss en Ian zijn beste vrienden, al vanaf jongs af aan. Aan zijn jeugd heeft Ian niet echt goede herinneringen maar gelukkig was daar altijd mooie Priss om hem weer moed in te praten en hem te redden waar nodig. Zij was eigenlijk het enige positieve in de tijd dat ze in The Hollows woonden. Nu is Ian een succesvol cartoonartist en woont in New York. Hij heeft het ogenschijnlijk allemaal goed voor elkaar ware het niet dat hij het verleden, en daarbij Priss, niet kan loslaten. Maar dan ontmoet hij Megan, een droomvrouw voor Ian maar ze lijkt niet binnen handbereik te zijn. 
Het dagelijks leven blijkt een inspiratiebron voor Ian's succesvolle strip Fatboy & Priss. De strip toont opvallend veel overeenkomsten met Ian, ondanks de verschillen die er ook zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zijn leven en de verhalen met elkaar verweven zijn. En dat maakt het er niet gemakkelijker op. Voor niemand. Priss drukt namelijk niet alleen een stempel op het fictieve leven van Ian maar ook op de werkelijkheid. Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. Een duistere relatie, vergiftigd door jaloezie en woede, is het gevolg. 

Beoordeling

Lisa Unger heeft met 'In vuur en vlam' een heel ander boek afgeleverd dan wat ze eerder heeft geschreven. In dit verhaal word je bijvoorbeeld als lezer geregeld rechtstreeks aangesproken en is het verhaal georganiseerd chaotisch. Dat laatste komt doordat Ian, de ´ik-persoon' in het boek, zijn verhaal aan je kwijt wilt en de indruk geeft dat snel te willen doen. Daardoor ontstaat de indruk dat hij van hot naar her vliegt. Maar niets is minder waar natuurlijk. Unger is zo goed in wat ze doet dat dit natuurlijk vooraf goed is doordacht. Een lezer in verwarring brengen kan zij als geen ander en geregeld zet ze je dan ook op het verkeerde been. In dit verhaal heeft het verleden van Ian een allesbepalende rol gekregen. Zijn jeugd, wat hij heeft meegemaakt, ligt ten grondslag aan wie en wat hij nu is. 'Verleden bepaalt het heden'. Dat gaat hier zeker op en dat heeft Unger mooi neergezet.

Conclusie

Ook in dit verhaal weet de spanning zich tergend en genadeloos een plaats te veroveren. Met vlagen zelfs drukkend en benauwend. De emoties lopen hoog op en de personages krijgen precies de ruimte die ze nodig hebben om geloofwaardig en sterk te zijn. Enig minpuntje aan het verhaal was de afloop. Niet zozeer de plot, die was zoal altijd verrassend, maar de laatste pagina's lijken niet 'af'. Iets wat niet eerder bij Unger is ontdekt door deze lezer. Het is dan wel in de stijl van het verhaal, maar het gaf een beetje het gevoel van 'hé, jammer'. Toch mag het de pret niet drukken want er zijn zoveel pagina's smullen aan vooraf gegaan dat het Unger is vergeven. Diverse maatschappelijke issues passeren de revue. Pesten, relatieproblemen en de bemoeizucht van een gemeenschap zijn er daar een aantal van. Het is een goed doordacht verhaal en verdient vier sterren.


Patrice (team DPB)
 

Geen opmerkingen: