maandag 20 juli 2015

Duorecensie 'In vuur en vlam' - Lisa Unger


Genre: Thriller  
Uitgever: Manteau / WPG uitgevers   
ISBN:  9789022331644 
Uitvoering: paperback   
Aantal pagina’s: 375
Uitgave: mei 2015

Duorecensie door Brigitta en Karin - beiden team DPB

Met dank aan WPG Uitgevers voor deze recensie exemplaren.

Over de auteur
Lisa Unger werd geboren in Connecticut, maar groeide op in Nederland, Engeland, New Jersey en New York. Voor ze zich volledig aan het schrijven wijdde werkte ze in de uitgeverswereld. Van haar boeken, die in meer dan 26 landen verschijnen, werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Lisa Unger woont met haar gezin in Florida.

Cover
Karin; De cover is niet spectaculair, het zoveelste vrouwenhoofd! Ik zou dit boek in de boekenwinkel niet vastnemen omwille van de cover. De titel doet me eerder aan een roman denken dan aan een thriller, maar die titel maakt wel nieuwsgierig. Wat staat in vuur en vlam? Wat als liefde alles verwoest? Dat maakt dat ik het boek toch zou pakken om de achterflap te lezen. 

Brigitta; Op de cover een dame met vuurrood haar die enigszins beschamend naar beneden kijkt, verstopt achter haar haren. Het is een mooi plaatje maar zegt vooraf nog weinig over de inhoud van het boek. Het zegt ook weinig over de pakkende titel “In vuur en vlam”. Het is na het lezen natuurlijk wel duidelijk waarom het juist deze cover is. Daarom geef ik een 8.

Korte inhoud
Ian Paine is sinds zijn jeugd op de vlucht. Als kind wilde hij alleen maar iemand anders en ergens anders zijn. Om de pijn te verzachten vluchtte hij in alcohol, drugs en tonnen junkfood - tot hij écht iemand anders was. Maar Ian had geluk. Hij slaagde erin te ontsnappen en werd een succesvolle bestsellende striptekenaar in New York City. En hij heeft Priss. Ze is alles wat hij niet is: krachtig, verleidelijk, mooi. Gevaarlijk. Priss lost de problemen op die Ian zelf niet aankan, maar tegelijk blijft ze zijn verslavingen voeden. Alles komt in een stroomversnelling terecht wanneer hij de lieve, mooie Megan ontmoet. Voor haar wil hij zijn leven veranderen. Maar Priss houdt niet van verandering. Verandering maakt haar boos. En als Priss boos is, gebeuren er vreselijke dingen...

Samenvatting
Brigitta; Ian wordt gepest op school, omdat hij dik is en zijn familie is anders dan anders. Ian zoekt uitvluchten om hieraan te ontsnappen. 

Karin; Ian ‘Fatboy’ Paine is striptekenaar en zijn ‘graphic novel’ over ‘Fatboy & Priss is een bestseller. Ooit was dit anders. In zijn jeugd was hij een ‘dikkerd’, vol acne, die door al zijn klasgenootjes gepest en genegeerd werd. 

Brigitta; Hij ontmoet Priss in het bos van Tribeca als hij 10 jaar oud is. Met Priss kan hij alles delen. Priss komt voor hem op en staat haar mannetje. Samen beleven zij avonturen en Priss staat altijd voor hem klaar.

Karin; Zijn vader, die het te druk had met zijn bedrijf, had geen tijd voor Ian en als zijn moeder na de geheimzinnige dood van zijn zusje, in de psychiatrie belandt, komt zijn oma een oogje in het zeil te houden. 

Brigitta; Ian zijn moeder heeft na de geboorte van zijn zusje Ella een postpartum psychose en zijn zusje is vervolgens gestorven aan ‘wiegendood’. Zijn oma vangt hem op wanneer zijn moeder daarna opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting. 

Karin; Gelukkig had hij Priss, zijn vriendinnetje die hem door dik en dun steunde en beschermde. Dit doet zij, in zijn volwassen leven nog steeds. Priss verschijnt te pas en te onpas en als het nodig is neemt ze het voor Ian op.

Brigitta; Ian trekt steeds meer naar Priss toe en sluit zich af voor zijn familie. Samen leren zij elkaar en de wereld steeds beter kennen. Als Ian ouder wordt ontsnapt hij aan zijn problemen en wordt een bekend striptekenaar bij Marvel. Hij maakt biografische graphic novels, met als hoofdpersonen Fatboy en Priss, en lijkt zo zijn verleden te kunnen verwerken. 

Karin; Priss is knap, sexy, wild en gevaarlijk. Priss is verslavend en Priss wil Ian voor haar alleen. Ze hebben een liefdehaat verhouding en kunnen niet zonder elkaar.

Brigitta; Dan ontmoet hij Megan en wordt verliefd op haar. Priss is echter heel jaloers en doet alles om hen uit elkaar te drijven. Wanneer Ian en Megan besluiten te trouwen is dat het begin van jaloerse acties van Priss en komen er levens in gevaar.

Karin; Als Ian Megan ontmoet, valt hij als een blok voor haar. Zij is alles wat Priss niet is. Megan is lief, meelevend, maar vooral puur. Kan zij zijn leven beteren? Wil hij zijn leven veranderen en Priss uit zijn leven? Als Priss dit te weten komt, probeert zij er alles aan te doen om Ian alleen voor haar te houden. Slaagt zij daarin?

Beoordeling
Karin; Het boek is geschreven in de ik-vorm en wordt verteld door Ian. Het is geschreven in verschillende tijden en omdat dit niet wordt aangegeven, springt het precies van de hak op de tak. Het is zeker niet hinderlijk, maar toch even wennen.

Brigitta; ‘In vuur en vlam’ is een spannend boek dat erg makkelijk weg leest. De personages zijn erg boeiend en worden goed uitgewerkt. Je krijgt een goed idee hoe Ian zijn gedachten werken en daardoor raakte ik geïntrigeerd.

Karin; Door heden en verleden door elkaar te weven krijg je een duidelijk beeld van Ian en hoe het komt dat hij geworden is wie hij nu is. Origineel vind ik dat zijn ‘graphic novel’ een weerspiegeling is van zijn eigen leven en dat van Priss. Op die manier weet Unger je steeds weer met twijfel op te zadelen. Er gebeurt niet echt veel in het verhaal, maar net door die twijfel te voeden en de spanning op te bouwen, wist zij mij te boeien. Je wilt weten hoe het in elkaar zit en dat is de drive om te ‘moeten’ verder lezen.

Brigitta; Ik wilde weten hoe het afliep. Steeds verder word je meegenomen in de wereld van Ian en wordt duidelijk wat echt is en wat in zijn tekenaarshoofd zit. Hierdoor word je verschillende keren op het verkeerde been gezet.

Conclusie
Karin; Unger schrijft met vlotte pen en weet waarover ze schrijft. De problemen die zij aankaart, van postnatale depressie tot verslaving aan drugs, fastfood en alcohol maken het boek hedendaags. De opbouw van het verhaal zit goed in elkaar en soms is het net of Ian zich tot de lezer richt. ‘Ooit een bal in je gezicht gekregen in de sportles?’ Je herinnering gaat terug naar je eigen schooltijd en daardoor voel je ook wat Ian voelt en dat je daar inderdaad boos van wordt.

Brigitta; Het psychologische spel is bijzonder boeiend. Ik geef 4 sterren voor dit spannende boek.

Karin; Het einde vind ik wat kort door de bocht, het is naar mijn gevoel niet af. Toch heeft dit boek me kunnen bekoren. Hier is heel mooi beschreven wat liefde met je kan doen..... Of net niet? ‘Liefde is loslaten’ Ik geef 4 sterren

Geen opmerkingen: