zondag 19 juli 2015

"Herken je me niet" - Tom van EngelenGenre; Literatuur/Overige boeken
Uitgever; Brave New Books
ISBN; 9789402134131
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 178
Uitgave: juni 2015

“Herken je me niet?” is het tweede boek van Tom van Engelen (1980), een muzikant geboren in het lichaam van een schrijver, met zijn pen als instrument en het leven als opnamestudio. Uit de mix ontstaat een conceptalbum met tien tracks. “Herken je me niet?” is gevuld met agressieve rockers, sexy swing, confronterende confessions en meeslepende ballads. Over jezelf kwijtraken. Over jezelf hervinden. Over het wijzigen van je koers, of vastberaden op de weg blijven die je volgt.

Over de auteur
“Herken je me niet?” is het tweede boek van de Zaltbommelse schrijver Tom van Engelen. Dat het rivierengebied als een bron van inspiratie fungeert, blijkt al uit de omslag. Het boek is de opvolger van de succesvolle debuutroman “Lichaamstaal”, waarmee Van Engelen in 2013 de Brave New Books Prijs won.

Cover
Duidelijk een scene uit een van de verhalen, al kloppen de details niet helemaal. Op de een of andere manier komt de vrouw niet zo over als in het verhaal waarin zij een hoofdrol speelt. De cover nodigt niet uit het boek uit de schappen te pakken. Een 6.

Samenvatting van het verhaal
Tien hoofdpersonages, met ieder een eigen kort verhaal, geven de lezer een kijkje in hun leven. Op het moment turbulent en allesbehalve stabiel. Ze hebben ieder op hun beurt te maken met bijvoorbeeld een (v)echtscheiding, ontrouw, verraad en daarmee het aangaan van nieuwe uitdagingen in het leven. Een verre reis maken of toch kiezen voor de sleur van je huwelijk? Moeilijke keuzes of niet? Voor sommigen wel, voor anderen is het zo klaar als een klontje. Je moet het maar durven om iets totaal anders te gaan doen of om uit een relatie te stappen die niet meer levensvatbaar lijkt. Of er jezelf juist in vastbijten, tegen beter weten in. Hoe dan ook, de verhalen zijn van alledag en van deze tijd. Nienke en haar broer Izaak ondergaan beide een moeilijke tijd qua relaties, werk en zichzelf. Zij krijgen ieder een eigen verhaal in dit boek. Nienke maakt behoorlijk heftige zaken mee en Izaak durft eindelijk keuzes te maken en doet dat dan ook. Zo ook onder andere Sanne, Roderick, Gérard, Remon en Seline. Ieder voor zich, ieder op een breekpunt in het leven.

Beoordeling
In het begin leek het alsof de korte verhalen met elkaar verbonden zouden zijn door middel van terugkerende personages, als een soort van rode draad. Dit omdat er sommige personen uit een eerder verhaal in een opvolgend hun opmars maakten, al was het maar zijdelings. Later bleek dit niet zo te zijn en het slechts een paar verhalen te betreffen. Wat alle verhalen wel met elkaar bindt is het maken van keuzes. In elk gedeelte komt dit terug, ongeacht de persoonlijke situaties. Het ene verhaal komt aannemelijker over dan het andere maar allemaal lezen ze vlot weg. Dat van Nienke is erg heftig maar bevat ook wel een aantal onwaarschijnlijkheden, zelfs voor fictie is het soms een beetje teveel van het goede. De opbouw van het boek leest, om in de sfeer van de flaptekst te blijven, als een playlist. Kort maar krachtig omschreven nummers, rauw en oprecht, als een songtekst van een levenslied geschreven. En niet alle 'tracks' zijn even sterk, dat is een kwestie van smaak én van beleving. Het laatste verhaal voelde bijvoorbeeld wat ‘onaf’ en mist daardoor gevoelsmatig iets aan afronding.

Conclusie
Tien verhalen staan er in dit boek. Van totaal verschillende personages die de weg in hun leven –al dan niet tijdelijk- kwijt zijn. Zowel mannen als vrouwen zijn op zoek naar iets.....Het gaat over de liefde, het verlies daarvan, jaloezie, woede, onbegrip en het maken van keuzes, vooral voor jezelf. Maar ook geheimen, besluiteloosheid en het ‘out of the box’ durven denken en handelen. Het (her)ontdekken van je eigen grenzen, normen en waarden, in welke hoedanigheid dan ook. Heel menselijk en vooral vol van emotie.

De auteur maakt duidelijk graag gebruik van mooie zinnen en woordgebruik. Niet alle verhalen zijn daar echter voor geschikt en het lijkt daardoor alsof het willekeurig is toegepast, het mist dan zijn doel voor dat specifieke verhaal. Bijvoorbeeld in ‘Cirkels’ viel dat op. Wat je dan krijgt is dat het onnodig langdradig overkomt, terwijl er in de kern niets mis mee is. Ook opvallend was dat er zowel in derde persoon als in de ‘ik-vorm' werd gesproken in eenzelfde verhaal. Dat schept verwarring, vooral als er geen sprake is van meerdere personages. Een paar puntjes van kritiek dus. 

Toch leest deze bundel snel en lekker weg. Dat is dankzij de woordkeuze en de prettige schrijfstijl van de auteur. Hij gaat niet snel een persoonlijke situatie uit de weg, lees ‘Het masker’ en dit is duidelijk. Behoorlijk heftig, zelfs grof en wanstaltig maar helaas wel iets wat zo uit de maatschappij gegrepen kan zijn. Je zou het zelf eens kunnen lezen, het ene verhaal zal je meer aanspreken dan het andere maar dat is altijd zo in een verhalenbundel. Een absoluut lezenswaardig 'Herken je me niet'.

Patrice (Team DPB)

Geen opmerkingen: