donderdag 16 juli 2015

'Taal uit de zaal' - Mark TeurlingsGenre; Literatuur 
Uitgever; Karakter
ISBN; 9789045208138
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 160
Uitgave; juni 2015

Mark Teurlings is bekend van televisie, heeft een advocatenkantoor in Amsterdam en brengt vele uren door in de rechtszaal. Rechtspraak is een secure en minutieuze aangelegenheid. Toch slaan rechters, verdachten en ook advocaten maar al te vaak de taalkundige plan mis.

Taal uit de zaal is een door Teurlings opgetekende verzameling taalmissers en taaleigenaardigheden die hij heeft gehoord in de rechtszaal. Het boek bestaat uit hoofdstukken die zijn ingedeeld op thema en onderwerp. Denk daarbij aan echtscheidingen, faillissementen, vergunningen, contracten, diefstal, mishandeling, fraude, etc. Daarnaast bevat het een verzameling spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen die uit de juridische wereld voortkomen, of die aan de rechtspraak zijn gelieerd. Bijvoorbeeld: voor het hekje staan, op de rol staan, het recht in eigen hand nemen, etc.

Samenvatting
Wanneer je moet voorkomen of aanwezig dient te zijn bij een rechtszaak dan is ernstigheid geboden. Heel begrijpelijk natuurlijk. Protocol en etiquette horen nu eenmaal bij het uitvoeren van het rechtssysteem. Je hebt je al misdragen en dan is goed gedrag voor de toog wel het minste wat je kunt doen. Als je iets 'fouts' hebt gedaan en voor de rechter moet verschijnen zal dat best wel wat spanning bij je oproepen. De ene gedaagde voert een complete pleidooi voor zichzelf en maakt er een ware voorstelling van. In alle ernst en zeer serieus bedoeld. Hoe grappig is het dan dat in die ernst de meest bizarre versprekingen te horen zijn? Of dat iemand bloedserieus de rechter aanspreekt met 'chef' en dat de hele tijd blijft doen! Je gaat je afvragen of de rechters, advocaten en alle andere aanwezigen dan hun gezicht in de plooi kunnen houden en niet in een lachbui uitbarsten?

'Ik ben niet bijgelovig want dat brengt ongeluk.' 

Sommige mensen proberen een intelligente opmerking te plaatsen om indruk te maken en dan slaan zij vervolgens de plank volledig mis. Tal van dat soort 'slimme' opmerkingen of het foutief toepassen van spreekwoorden en gezegdes staan in dit boekje. Een paar hilarische voorbeelden; 

'Mag ik die hele auto halen? Ook de gestolen achterkant?', 'Ik ben het helemaal zat in het warenhuis (huis van bewaring)' of 'Beter één kogel in de hand dan tien in de rug'. 

Beoordeling
Je vraagt je soms af of het wel echt is gezegd....sommige opmerkingen zijn echt té lachwekkend en onvoorstelbaar. Is het de spanning die deze versprekingen veroorzaakt of iets anders.....hoe dan ook, het is superleuk om te lezen. Van glazenwassers tot taxichauffeurs maar ook uitspraken tijdens echtscheidingen, bekende strafzaken en criminelen, Teurlings vereeuwigt ze allemaal in dit leuke boekwerk. Groot voordeel van dit soort boekjes is dat je kunt kiezen wat je wilt lezen. Er zit geen verhaallijn in en dat geeft je vrijheid om te kiezen waar je zin in hebt. Er is zoveel leuks in dit exemplaar is te vinden, jammer dat het niet dikker is.

Je zou denken dat een boek vanuit een juridische omgeving moeilijke taal zou bevatten maar dat is in dit geval dus niet zo. Het is voor iedere lezer een vermakelijk en gemakkelijk uitgelegd kijkje in de keuken van het Nederlands rechtssysteem. Leerzaam en met vlagen echt zó grappig! Een heerlijk boekje voor tijdens de vakantieperiode of zomaar even tussendoor. Even lachen om andermans 'serieuze grappen' en ellende. Leuk gevonden en bijzonder origineel! Dat niet iedere rechter z'n lach kan inhouden mag inmiddels duidelijk zijn. Dit soort boeken kun je blijven lezen!!

Om af te sluiten met de meest typische opmerking; 

'Ik heb het niet gedaan.....en ik zal het nooit meer doen!'

Patrice - Team DPB

Geen opmerkingen: