woensdag 12 augustus 2015

´Doodsvlucht´ – Bear Grylls


Genre; thriller
Uitgever; The House of Books
ISBN; 9789044347418
Uitgave; paperback
Aantal pagina’s; 411
Uitgave; juni 2015

Dank aan The House of Books/OverAmstel voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar!

Over de auteur; Bear Grylls is wereldwijd bekend als avonturier, survival- en outdoor expert. Grylls presenteerde survivalshows op Discovery Channel en schreef meerdere survivalboeken. Doodsvlucht is het eerste deel in de Will Jaeger-trilogie en is Grylls fictiedebuut, gebaseerd op zijn eigen avonturen en het geheime oorlogsverleden van zijn grootvader.

Een moeder en kind worden wreed ontvoerd vanaf een besneeuwde bergrug.

Een loyale soldaat wordt gemarteld en vermoord in de afgelegen Schotse Hooglanden.

Een mysterieus oorlogsvliegtuig met een dramatisch geheim wordt ontdekt in de jungle van de Amazone.

Deze gebeurtenissen ontketenen een krankzinnige race om een complot te stoppen dat zijn oorsprong vindt in de donkerste dagen van nazi-Duitsland.

Slechts één man is geschikt voor deze taak: Will Jaeger.

Getergd door zijn eigen verdriet bikkelt Will Jaeger toch door, hij moet wel. Zijn werk is allesbehalve alledaags te noemen en zeker niet zonder gevaar. Hij gaat niets uit de weg maar betaalt daar ook voor. Het is zwaar werk en vooral als een opdracht niet gaat zoals hij denkt dan komt zijn ware aard naar boven. Die van overlever en vechter. Tijdens deze opdracht gebeuren er allemaal rare dingen. In Brazilië komt Jeager met zijn team in de dichte jungle terecht om een vliegtuig te bergen. Maar ze komen nog niet eens aan hun werk toe want al snel maken ze kennis met de mysteries van het oerwoud en zijn bewoners. En dan allesbehalve op een aangename manier. Hun overlevings skills worden aangesproken wanneer ze alle elementen tegen zich lijken te krijgen. Maar ook draagt het vliegtuig een duister geheim met zich mee waar zelfs de verdwijning van zijn gezin mee te maken lijkt te hebben.

Het mag duidelijk zijn. Beroepsavonturier Bear Grylls heeft met Will Jeager zijn alter ego gecreëerd óf gevonden. Hoe dan ook, hij is stoer, keihard (maar met een klein hartje) en een ware overlever. De ervaringen van Grylls zijn hem goed van pas gekomen met het schrijven van dit eerste deel in deze Will Jeager trilogie. Soms bekruipt je het gevoel naar een film te kijken. Niet verwonderlijk want het is ook echt geschikt om te verfilmen. Maar, je moet er wel van houden. Het is geen zoetsappig verhaal maar een keiharde avontuur-thriller geworden. Grylls heeft zelfs complottheorieën uit Nazi Duitsland geïntrigeerd in een avontuur dat zijn weerga niet kent. Met een gevoelig onderwerp als dat moet je oppassen maar hij heeft het op een heel goede manier verweven in het verhaal, vooral erg aannemelijk. Zijn persoonlijk leed komt ook aan bod. Door het geheim dat het vliegtuig met zich meedraagt wordt de doos van Pandora spreekwoordelijk geopend en begint het avontuur pas echt!

Alles wat je in een recensie schrijft is jammer want al snel weet degene die het boek nog moet gaan lezen teveel en dat is in dit geval erg jammer want het een aaneenschakeling van uptempo actie en speuren. Ga het avontuur met Will (en Bear) aan en laat je verrassen! Niks typisch mannenboek maar een lekker spannende, avontuurlijke thriller.

Het boek is een kruising tussen een overlevingsgids en thriller geworden en door de vrij korte hoofdstukken leest het als een sneltrein. Een keer eens wat anders maar oh zo leuk en spannend om te lezen! Grylls heeft een originele manier van schrijven, spannend en interessant maar vooral ook leerzaam. De combinatie tussen fictie en non-fictie is hier erg goed uitgevallen. Net zoals zijn eerdere boeken en programma’s op tv word je in het boek gezogen. Bear Grylls straalt avontuur uit. Op het scherm maar ook in geschreven woord. Nu afwachten wat nog gaat komen!

Vijf avontuurlijke sterren.

Patrice (Team DPB)

Geen opmerkingen: