zondag 30 augustus 2015

Duorecensie ´Doodskopvlinder´ - Tomas Ross & Corine HartmanGenre; Thriller
Uitgever; Cargo
ISBN; 9789023490890
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 356
Uitgave;  mei 2015

Lezers; Patrice en Brigitta, beide team DPB
Recensie samengesteld door Patrice.

Deze duorecensie is tot stand gekomen dankzij beschikbaar gestelde exemplaren door de uitgever, waarvoor dank.

Een geheime missie om een oorlog te voorkomen. 

Een Nederlandse NAVO-diplomaat verdwijnt tijdens een undercoveroperatie. Met hem raakt ook een vlindergids met gecodeerde informatie over Russische aanvalsplannen spoorloos. 

De Siciliaanse Carrie Montevagio leeft ondergedoken in Zeeland, op de vlucht voor een beruchte maffiabaas. Als de NAVO informatie krijgt dat de maffia betrokken is bij de verdwijning van de diplomaat, wordt Carrie gevraagd om samen met de Nederlander Adam Kaplan een Special Force-team te vormen om hem op te sporen. Onder supervisie van NAVO-topman Charles Cavendish besluit het team zich op te splitsen. Adam vertrekt naar Rhodos op zoek naar de gecodeerde gids, en Carrie zal eens en voor altijd moeten afrekenen met de maffia, en met haar eigen verleden… 

Cover

Patrice; Op zich een mooie cover. Gezien de titel 'Doodskopvlinder' zou je in eerste instantie dé vlinder verwachten, die zou qua dubbele betekenis in het verhaal wellicht meer voor de hand liggend zijn geweest. De keuze voor een gewapende vrouw is wat traditioneler en minder origineel maar ook wel weer te plaatsen in het verhaal. De kleuren zijn erg mooi en vallen wel op, ondanks dat ze rustig zijn. Een 7.

Brigitta; Op de cover loopt een vrouw naar het einde van een steiger in een meer, in het meer ligt een bootje maar dat bootje is al voorbij de steiger. De vrouw heeft een pistool in haar hand dat ze naar beneden laat hangen. Ze ziet er moedeloos uit van de achterkant. Het komt op mij over dat de vrouw erg moe is en rust zoekt, even op zichzelf wil zijn. Een aardige cover die echter helemaal niets over het verhaal en de titel zegt. Ik geef de cover een 7.

Samenvatting van het verhaal

Brigitta; De proloog begint heftig wanneer Adam Kaplan zijn vrouwelijke collega uit haar lijden verlost. Charles Spencer Cavendish (alias Charles Fox) is NAVO-topman en getrouwd met Sarah. Naast hun huis hebben zij nog Il Giardino, een prachtig huis met een fantastische tuin waar Sarah haar beroep als lepidopterologe (een vlinder deskundige) uit kan oefenen, zij is bezig een nieuw soort doodskopvlinders te kweken. Il Giardino is regelmatig een toevluchtsoord voor vrienden en collega’s van Charles.

Patrice; Sir Charles Spencer Cavendish, hoofd Securicor –Veiligheidsdienst NAVO-  roept hulp van zijn vriend Paolo Vizzini in wanneer Jan Willem de Brauw ontvoerd is op Rhodos. De Brauw is het laatst gezien in gezelschap van een mooie vrouw, advocate Gina Fioretti. Samen met Ethan Boyd, generaal bij de NAVO, komen de mannen bijeen op landgoed Il Giardino, een prachtige plek en een waar vlinderparadijs, om te kijken wat ze kunnen doen om de verdwenen diplomaat op te sporen. Hij heeft namelijk een ongekend belangrijk document bij zich wat niet in handen mag vallen van de vijand. Het vermoeden is ontstaan dat maffiabaas Carlentini belang heeft bij deze zaak, en haast is geboden. Boyd vooral is erg gebrand op deze zaak.

Patrice; Adam Kaplan, voormalig commando van het Israëlisch leger, heeft met lede ogen toe moeten kijken hoe zijn partner het onderspit delfde tegen de macht van maffiabaas Silvio Carlentini. Zijn wraakgevoelens zijn onverminderd wanneer hem door de drie mannen wordt gevraagd mee te werken aan het opsporen van De Brauw. Kaplan wordt min of meer gedwongen samen te werken met een, voor hem onbekende, de mooie Carrie Montevagio.

Brigitta; Charles heeft de opdracht om oorlog met Rusland te voorkomen als de diplomaat Jan Willem de Brauw na een missie vermist wordt. Zijn opdracht was een vlindergids te overhandigen. De gids is goed terecht gekomen maar vervolgens is elk spoor van Jan Willem verdwenen. Al snel blijkt de maffia betrokken te zijn bij de verdwijning. Vriend en oud-collega Paolo kent de Siciliaanse Caressa Montevagio en weet dat zij al jaren op de vlucht is voor de maffiabaas Silvio Carlentini. Zij is de meest geschikte persoon om samen met Adam Kaplan op zoek te gaan naar Jan Willem. Caressa komt zelf uit een maffiafamilie en was in haar jeugd bevriend met Gina Fioretti, de vriendin van Silvio.  

Patrice; Carrie is tijden terug ontsnapt aan de handen van Carlentini en hij zoekt haar al een tijdje. Ondergedoken verblijft deze Siciliaanse schone in Nederland en likt haar wonden, altijd over haar schouder kijkend en op haar hoede. Wanneer zij benaderd wordt door Cavendish voor hulp is daar twijfel. Ze is al vijf jaar op de vlucht voor de wraak van Carlentini en ze vraagt zich af wat zij kan doen in de verdwijning van De Brauw.

Patrice; Wanneer alle betrokkenen bijeen komen vallen al snel de antwoorden. Het is een ieder duidelijk wat er van hen wordt verwacht. Carrie kent de vrouw die het laatst is gezien met De Brauw, Gina. Ze waren ooit beste vriendinnen maar er is sindsdien heel wat gebeurd waardoor er nu geen enkele sprake meer is van warme gevoelens voor elkaar. De rol van Carrie zal in eerste instantie voornamelijk oriënterend zijn en haar doel is om informatie te verzamelen. Adam’s vaardigheden brengen hem ditmaal richting Turks grensgebied. Het is zijn taak om te achterhalen wie nog meer het document onder ogen heeft gekregen dat De Brauw bij zich had en wie er verantwoordelijk is voor het uitlekken van belangrijke informatie.  

Brigitta; Al snel komen zij terecht in de intriges van Russen, Italiaanse maffiosi, de IS en Turken die zichzelf Grijze Wolven noemen. In de vlindergids blijken codes te staan die alles te maken hebben met de op handen zijnde aanval op Turkije door Rusland en de IS. Charles en zijn andere vriend en collega Ethan zetten alles op alles om dit te voorkomen maar alles loopt anders dan gepland en hun plan lijkt te mislukken. Ondertussen zijn Caressa en Adam al een flink eind gevorderd en proberen met gevaar voor eigen leven de zaak te redden.

Patrice; De situatie in het Midden Oosten, het conflict dat zich daar afspeelt, bepaalt een groot spanningsgehalte voor alle personages. Vooral de plannen van Poetin zijn levensgevaarlijk, de vraag is alleen of zijn malafide praktijken te stoppen zijn en wie dan de juiste persoon is om dat te doen. Iedereen is verdacht. Niemand is oprecht en/of te vertrouwen, iedereen speelt zijn eigen spel en is uit op eigenbelang. Soms vergeten ze daarbij dat de wereldvrede op het spel staat. 

Beoordeling

Patrice; Vanaf de proloog is het duidelijk dat Ross en Hartman een spannend verhaal hebben geschreven. De beklemmende sfeer, de machteloosheid en het gevoel van spanning zijn meteen aanwezig. Het verhaal is ingewikkeld maar verdraaid goed in elkaar gezet. Het vraagt om oplettendheid van de lezer want het is geen gemiddelde thriller. Nee, het bevat ingewikkelde materie die ook nog eens zeer actueel is en op een geweldige manier geschreven. 

Brigitta; Dit boek is het eerste van het schrijversduo Corine Hartman en Tomas Ross. Beide schrijvers die ik nog niet eerder “ontmoet” heb in boekvorm. Het boek is bijzonder actueel. Je gaat de gebeurtenissen in de wereld op een andere manier bekijken en misschien zelfs wel herzien. Door het conflict met Rusland, de boycotten, de onrust in de Balkan, de ontwikkelingen rondom de IS en wie weet wat er nog komen gaat. Iedereen heeft hier wel een mening over. 

Patrice; Chantage, (schijn)veiligheid, complotten, wraak en onverwachte wendingen maken ‘Doodskopvlinder’ tot een snel lezend en zeer vermakelijk boek. Strategisch en topografisch is het een erg sterk verhaal. Gedegen research en actuele kennis zijn duidelijk aanwezig en geeft het geheel nog meer cachet.

Brigitta; Ik begon me af te vragen hoe hoog het waarheidsgehalte van het boek is. Ik vind het gedurfd om de statements zo hard neer te zetten maar hier zijn de schrijvers, m.n. Tomas Ross niet vies van blijkt ook uit eerdere boeken. Het boek bevat heel veel elementen en verschillende verhaallijnen zodat je goed je hoofd erbij moet houden. Ik ben regelmatig op het verkeerde been gezet en werd continu uitgedaagd om door te lezen.  

Conclusie

Patrice; Toch zijn er wel wat kleine kanttekeningen. Het concept is niet geheel nieuw, geheime boodschappen gecodeerd overbrengen is eeuwenoud en niet echt van deze tijd. Althans is het niet echt voor te stellen dat men bij de NAVO vandaag de dag daar nog gebruik van maakt. Gevoelsmatig is het niet aannemelijk. Het inzetten van burgers in zaken van wereldbelang is dat ook niet. 

Brigitta; De hoofdpersonen Adam en Caressa worden goed uitgewerkt en nemen je mee het verhaal door. Heden en verleden zijn voor beiden erg belangrijk en dit schept uiteindelijk een band. Alles blijkt te gaan om vertrouwen en hoever ga je daarin? Het verhaal zelf vond ik niet extreem spannend hoewel er zeker wel een opbouw van spanning in zit. 

Patrice; De diverse verhaallijnen komen wel weer mooi bij elkaar en het geheel is mooi afgerond. Niet echt een vlammend plot maar wel eentje die past in de loop van het verhaal. Het duo Adam en Carrie leent zich prima voor meer van dit soort, spannende, thrillers. 4 sterren voor 'Doodskopvlinder'.

Brigitta; Ook leest het verhaal makkelijk ondanks de vele personen waar je mee te maken krijgt maar het verhaal krijgt al snel een rode draad waardoor je het niet weg kan leggen. Het blijft me ook nadat het boek uit is bezig houden. Ik geef het boek 4 ****.

Geen opmerkingen: