maandag 3 augustus 2015

'Het regende vogels' - Jocelyne Saucier


Genre:  Roman
Uitgever: Meridiaan uitgevers    
ISBN:  9789048822164
Uitvoering: gebonden   
Aantal pagina’s: 184
Uitgave: april 2015


Op 29 juli 1916 was er een enorme bosbrand in Ontario, Canada, waarbij 223 mensen om het leven kwamen. Deze als “Great Matheson fire” bekend staande gebeurtenis bood Jocelyne Saucier inspiratie voor het schrijven van “Het regende vogels”. De titel is een beeld van door de verzengende hitte dood neervallende vogels.

Een fotografe gaat op zoek naar overlevenden van de brand teneinde een reportage over hen te maken. In de bossen treft zij de oude mannen Charlie met diens hond Chummy en Tom aan. Zij leiden een teruggetrokken leven dat in het teken staat van vrijheid in doen en laten, niet alleen betreffende het dagelijkse leven maar ook in de keuze hoe, waar en wanneer te sterven. Zij worden wat betreft hun leeftocht van buitenaf bij tijd en wijle geholpen door Bruno en Steve.
Op een gegeven moment verschijnt de mysterieuze vrouw Marie-Desneige ten tonele. Zij heeft 66 jaar in een psychiatrische inrichting doorgebracht.

In eenvoudige doch treffende taal beschrijft Saucier de bijzondere levenswijze van de mannen en de vrouw en ook die van de inmiddels overleden Ted Boychuck. Deze Ted blijkt tijdens zijn leven in het bos een enorme hoeveelheid intrigerende schilderijen te hebben gemaakt die een beeld geven van zijn leven.
Het verhaal gaat over vrijheid, onvoorwaardelijke liefde, kameraadschap en eenzaamheid. De lezer raakt gaandeweg in een andere wereld die een serene rust ademt.
“Het regende vogels” is een bijzonder, aangrijpend en ontroerend verhaal dat de lezer een aangename maar ook dramatische vlucht uit de werkelijkheid biedt.
Het boek(je) dat 184 pagina’s in klein formaat telt, is zeer lezenswaardig en verdient vier sterren.

Deze recensie is van Charles Kuijpers - recensent DPBJocelyne Saucier (1948, Clair, Canada) heeft politicologie en journalistiek gestudeerd. Daarna ontplooide ze zich als journalist, tot in 1996 haar debuut verscheen, waarmee ze prompt een belangrijke literaire prijs won.
Dit patroon bleef zich doorzetten met haar volgende boeken. Met Het regende vogels, haar eerste roman die in Nederland verschijnt, won ze in eigen land alle grote literaire prijzen, zoals de "Prix des cinq continents de la francophonie" en de "Prix littéraire des collégiens". Geen opmerkingen: