vrijdag 7 augustus 2015

'Zonder jou' – Saskia SarginsonGenre; thriller
Uitgever; A.W. Bruna
ISBN; 9789400502376
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 400
Uitgave; juli 2015

Suffolk, 1984. Als de zeventienjarige Eva vermist wordt na een zeilongeluk op zee, neemt iedereen aan dat ze verdronken is. Het huwelijk van haar ouders wankelt onder de enorme druk van schuldgevoelens en verdriet. Maar haar jongere zusje, Faith, weigert een leven zonder Eva te accepteren. Ze is vastberaden haar te vinden.

Vanaf de kust is een eilandje zichtbaar – ontoegankelijk, mysterieus en bezaaid met betonnen hutten zonder ramen. Wat niemand weet is dat in één zo’n hut Eva gevangen wordt gehouden. Dat ze vecht om te overleven en naar huis te kunnen…

Eva is boos, op haar ouders, op school en op zichzelf. Toch gaat ze met haar vader mee varen, hun gezamenlijke passie. Wat er daarna op zee gebeurt raakt het gezin tot in elke vezel en het is voor iedereen heel moeilijk dit een plekje te geven. Vooral omdat zusje Faith overtuigd is dat er iets heel anders is voorgevallen en dat Eva dichterbij is dan dat iedereen denkt. Vader en moeder verwerken hun verlies ieder op hun eigen manier en lijken steeds verder van elkaar te verwijderen. Tijdens het verhaal blijkt hoe volhardend Faith is en dat er, ook in dit hechte gezin, geheimen zijn. De meiden hebben samen zo hun avontuurtjes en een daarvan ligt voor de kust. Faith wordt als een magneet naar het eiland getrokken maar haar angst voor het water trekt een hoge muur op. Achter die muur vecht Eva voor wat ze waard is. Haar tegenstander is een rare. Onvoorspelbaar en overtuigd van zijn drijfveren om Eva te houden waar ze is.

Zowel Eva als Faith vertellen hun verhaal. Eva vanuit de slachtofferrol en Faith vanuit de overtuiging dat ze weet waar haar zusje is. Beide verhalen zijn beangstigend en frustrerend te noemen. Het beklemmende van Eva en het wanhopige van Faith komen goed over. Het verhaal is origineel maar mist echte tenenkrommende spanning. Toch bevat het wel genoeg ingrediënten om spannend te kunnen zijn maar dat komt helaas niet echt goed tot zijn recht. Een aantal toevalligheden die nét wat te ver gezocht zijn mogen de leespret niet drukken en ook de prettige schrijfstijl maakt dat ruimschoots goed.

Het verhaal speelt zich af aan de Britse kust waar de zusjes Eva en Faith onder de beschermende vleugels van hun ouders opgroeien. Clara en Max hebben veel moeten doorstaan om het gezin te krijgen wat ze nu hebben en in de flashbacks wordt het de lezer steeds duidelijker wat er de voorgaande jaren heeft plaatsgevonden in het nu zo zwaar getroffen gezin. Op een mooie, integere en vooral schrijnende wijze leef je mee met deze mensen die niet geboren lijken te zijn voor het geluk wat anderen zo vanzelfsprekend vinden. Max gaat gebukt onder schuldgevoelens en Clara bezwijkt zowat aan onzekerheid en angsten om haar twee dochters.

De auteur heeft ervoor gekozen om vanuit twee ‘ik’ perspectieven te schrijven. Zowel Eva als Faith zijn de vertellende personages en geregeld werkt dat verwarrend. Vooral omdat er niet is gekozen voor een ander lettertype of afwijkende hoofdstukaanduiding. Na een aantal regels heb je soms pas in de gaten dat het de een of ander betreft. Het is dus niet vanzelfsprekend dat de hoofdstukken doorlopen vanuit hetzelfde perspectief terwijl er geen aanwijzingen zijn voor verandering. Deze verwarring haalt het leestempo eruit, iets wat gemakkelijk te ondervangen zou zijn geweest door bijvoorbeeld de namen bovenaan het hoofdstuk te melden.
Als je de tekst op de achterkant en cover leest dan is het niet moeilijk om te raden waar het verhaal om gaat. Jammer dat er zulke belangrijke aspecten al worden weggegeven in die tekst. Het verhaal blijft nog wel een verrassing qua invulling maar het is dus min of meer al bekend wat er uiteindelijk, feitelijk, gaat gebeuren.  Ook de proloog laat niet veel te raden over. Niet iedere lezer zal dat kunnen waarderen.

3 sterren
Patrice (team DPB)


Geen opmerkingen: