vrijdag 4 september 2015

'De overlever' - Tom CainGenre;  Thriller
Uitgever; The House of Books
ISBN;  1001004006539870
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's;  384

Uitgave;  mei 2009
Tom Cain is een niet erg bekende schrijver van actiethrillers. In februari 2013 kreeg zijn boek “De imitator” van uw recensent (wellicht nog in een wat gullere fase) een zeer hoge waardering, het boeiende verhaal riep zelfs associaties op met het fraaie boek “De dag van de jakhals” van Frederick Forsyth.
In zijn boek “De overlever” is wederom Sam Carver de hoofdpersoon. Deze voormalige geheim agent van MI6 verzorgt in opdracht van een consortium liquidaties van “slechte” mensen, veelal door op ingenieuze wijze een dodelijk ongeluk te veroorzaken.
Als Sam het vliegtuig van Waylon McCabe saboteert, mislukt echter zijn opzet. Het vliegtuig stort weliswaar neer doch McCabe overleeft de crash en wordt een religieuze fanaticus.
Jaren later wordt Carver bij een gewelddadige ontmoeting in elkaar geslagen en belandt in een privékliniek in Zwitserland. Daar staat de mooie Alexandra Petrova hem terzijde in zijn moeizame herstelproces.

Vervolgens wordt de hoofdlijn van het verhaal gevormd door een wedloop in een zoektocht naar een honderdtal kleine kernbommen op kofferformaat die de voormalige Sovjetunie her en der in de wereld heeft verstopt. Een flinke rij meer en minder wonderlijke types verschijnt ten tonele. De Rus Lev Yusov die teveel over de bommen weet, Bagrat Baladze die veel geld ermee denkt te verdienen, de Amerikaanse gewezen luitenant-generaal Kurt Vermulen, ook al geen frisse jongen, de KGB-agente Olga Zhukovskaya, Pavel Novak, dr. Keddy Jones, een vrouwelijke bommendeskundige in overheidsdienst, de huurmoordenaar Kenny Wynter wiens identiteit wordt gestolen, en Grantham, een hoge functionaris van de geheime dienst MI6.

Het verhaal staat bol van de actie en is voor liefhebbers van actiethrillers (het is James Bond in het kwadraat) aangenaam leesvoer. Tom Cain heeft een zeer vlotte pen en beschrijft de scènes beeldend.
Het taalgebruik is goed en foutloos. De plot is niet origineel of verrassend doch nogal rechttoe rechtaan. Dat maakt het boek weliswaar lezenswaardig maar minder boeiend dan “De imitator”.

Voor lezers die voorheen smulden van de boeken van Robert Ludlum, Desmond Bagley en natuurlijk Ian Fleming, is “De overlever” beslist een aanrader. Het is wel een echt mannenboek waardoor de doelgroep van lezers aanzienlijk krimpt. In “thrillerland” bestaat immers het grote merendeel van de lezers uit vrouwen.
En een thriller is “De overlever” alleen maar vanuit de definitie van dat begrip in Van Dale: “spannende roman”.

Het boek verdient drie sterren.

Charles - Recensent DPB

Geen opmerkingen: