woensdag 23 september 2015

´De zomer van toen´ - Maggie MitchellGenre; Roman
Uitgever; Karakter Uitgevers
ISBN; 9789045208428
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 352
Uitgave; juli 2015

De zomer van toen gaat over de donkere en bepalende zomer waarin Lois en Carly May ontvoerd werden, en hoe die ervaring de rest van hun leen beïnvloed heeft. Bijna twintig jaar later doceert Lois Lonsdale aan een kleine universiteit in de staat New York. Het verleden spookt steeds door haar hoofd als ze verneemt dat de actrice die de hoofdrol gaat spelen in de verfilming van de thriller die ze onder pseudoniem heeft geschreven Chloe Savage is. Vroeger kende zij haar als Carly May Smith, het meisje met wie ze lang geleden een zomer lang ontvoerd is geweest door de aantrekkelijke jongeman die ze allebei kennen als Zed. Terwijl de herinnering aan die bijzondere ervaring die hun leven heeft getekend steeds meer de kop opsteekt, vinden de twee vrouwen elkaar uiteindelijk weer in de bossen van British Columbia, waar de film die zoveel gelijkenissen vertoont met hun hartverscheurende verhaal wordt opgenomen...

Ze zijn pas twaalf wanneer ze op een wel heel bizarre wijze tijdelijk tot elkaar worden veroordeeld. Of ze het nu willen of niet zijn ze beide geselecteerd door een vreemde jonge man om met hem mee te gaan. Op klaarlichte dag en zonder enige ophef worden ze door hem meegenomen naar een afgelegen plek. Het is de meisjes totaal niet duidelijk wat zijn bedoeling is want alles wat gebeurt doet totaal niet aan als een ontvoering, althans niet in hun optiek. De sfeer en de manier waarop hij met hen omgaat doet eerder vriendschappelijk dan gewelddadig aan, het heeft zelfs wel iets spannends. Hun thuissituaties zijn verre van huiselijk en warm, misschien dat dit iets voor hen verandert? Ver weg in de donkere bossen brengen ze zes weken samen door. Ondanks de milde stemming tijdens deze geruchtmakende ontvoeringszaak verandert hun leven voorgoed. De meisjes zijn elkaars tegenpolen en dat gaat niet altijd goed. Daarbij hebben ze echt wel in de gaten dat dit geen vrijblijvend verblijf is en dat er naar hen wordt gezocht. Hun ontvoerder straalt iets uit wat geen verzet oproept en ze vragen zich af waarom hij hen heeft meegenomen. Van hem krijgen ze geen informatie los en dus hebben ze geen keus, berusten in hun lot en wachten de ontwikkelingen af. 

Jaren later, de vrouwen zijn ruim dertig jaar, hebben Lois en Carly May ieder zo hun leventje. Ze hebben sinds de ontvoering geen contact meer met elkaar gehad. Lois geeft les en Carly May is een tweederangs actrice. Wanneer zij een rol krijgt in een verfilming en het script onder ogen krijgt kan ze haar ogen niet geloven. Een speling van het lot brengt de vrouwen weer samen en oude herinneringen komen boven. En dat valt niet altijd mee. 

'De zomer van toen' is een verhaal dat heel goed laat zien dat een indrukwekkende gebeurtenis iemand levenslang achtervolgd. Zowel Lois als Carly May (Chloe) hebben duidelijk nog veel moeite met hun verleden. Ieder op zich, er is immers geen contact tussen de vrouwen, hebben ze geprobeerd het een plekje te geven. De onzekerheid en een -al dan niet terecht- schuldgevoel die beide vrouwen ervaren is groot. Want wat als iemand erachter komt dat de bekende zaak van destijds hen betreft, die aandacht willen ze niet. Ze willen er niet aan denken en zijn heel voorzichtig met het aangaan van contacten en vertrouwen maar weinig mensen. Wanneer Lois te maken krijgt met een nieuwsgierige leerling krijgt ze het dan ook behoorlijk benauwd. Niemand weet wie zij is en dat wil ze graag zo houden. Maar Lois heeft een keuze gemaakt en juist deze keuze, en de gevolgen daarvan, brengt haar weer met Carly May samen. 

Het verhaal is op een prettige manier geschreven, er is een duidelijke onderverdeling in hoofdstukken per personage. Afwisselend maken we kennis met de levens van Lois en Carly May tijdens en na die specifieke zomer. Het verhaal weet niet continu te boeien en zwakt geregeld wat af en neigt zelfs af en toe langdradig te worden. Het is geen boek dat onafgebroken aandacht vraagt. Ondanks dat het verhaal op zich zeker indrukwekkend is moet worden gezegd dat het samenhangt van een flink aantal toevalligheden. Bijvoorbeeld het feit dat Chloe Savage (Carly May) de rol gaat spelen in een verfilming van een verhaal waarin zijzelf destijds betrokken was, is niet echt aannemelijk. Wat ook opviel was het gebruik van het woord 'fokking'. Totaal niet conform het overige taalgebruik werd dit behoorlijk vaak toegepast en werd het irritant. De auteur heeft een origineel concept getransformeerd naar een aardig verhaal maar het komt uiteindelijk niet echt op gang. Het sleept zich wat voort en weet niet blijvend te boeien. En dat is jammer want de ingrediënten zijn wel aanwezig. Ondanks dat is het wel een verhaal dat de moeite is om te lezen, alleen al vanwege de indringende periode die de meisjes samen in de bossen hebben doorgebracht. Het gevoel dat het boek uiteindelijk achterlaat is wellicht net zo complex als het verhaal zelf. 

3 sterren
Patrice - Team DPB

Geen opmerkingen: