dinsdag 29 september 2015

Groepsrecensie 'Onder water' - Linda JansenGenre; Roman
Uitgever; NAU Uitgeverij
ISBN; 9789491535376
Uitvoering; Paperback
Aantal; pagina’s 262 
Uitgave; 17 juli 2015

Lezers; Hilde van den Bosch, Suzanne Kors en Karin Teirlynck (DPB) 
Groepsrecensie door Karin (team DPB)

Met dank aan Uitgeverij NAU voor deze recensie exemplaren.

Over de auteur

Linda Jansen (Roosendaal, 1978) is schrijfster en woont met haar gezin in het
Bourgondische Brabantse land. Op jonge leeftijd schreef zij al gedichten en songteksten. Na de geboorte van haar jongste kind begon zij in de spaarzame stille uren te schrijven aan haar debuutroman “Onder Water”.
Het idee voor haar debuutroman ontstond nadat ze in de media regelmatig de term ‘onder water’ tegenkwam. De verhalen erachter lieten haar niet los. Zij vormen de basis van ‘Onder water’, gecombineerd met een van haar passies: het observeren van mensen en hun gesprekken op terrassen, in cafés en het park waar ze graag komt. Dat is voor haar iedere dag opnieuw een bron van inspiratie.
Linda Jansen woont tegenwoordig in Breda met haar man en twee kinderen.(bron linda-jansen.nl)

De cover

Hilde; De cover is zeer aantrekkelijk. Het gros van de vrouwen is gek op roze. De bakfiets op de voorzijde heeft een rol in het verhaal en typeert ook de leegte van de zin die erboven staat: “Over de liefde tussen twee mensen die ten onder dreigt te gaan”. Verder staan er op de achterzijde en binnenflappen heel veel tekst. Fragmenten uit het verhaal en hoe Linda Jansen dit boek tot stand heeft gebracht. Een dikke 8 voor de cover!

Suzanne; De cover spreekt mij niet aan en ik zou het boek in de boekhandel dan ook niet uitkiezen. Het roze is net een tintje te donker om tussen de andere boeken in de boekhandel uit te springen. De vormgeving op de voorkant is verder somber, er staat enkel een bakfiets op. Ook na het lezen van de achterflap ben ik niet enthousiast, bij mezelf denk ik een vrouwenromannetje met vast en zeker te veel psychologisch geleuter. Maar gelukkig heb ik het ontzettend mis, “don’t judge a book bij it’s cover”. Een 6 voor de cover.

Karin; De papierkeuze van de cover is luxueus, maar buiten de afbeelding van de bakfiets vind ik hem niet één met het verhaal. De kleur roze in combinatie met de groene letters, nee, dat is het niet. Het maakt mij totaal niet nieuwsgierig! Ik zou dit boek zeker niet vastpakken als ik het in de winkel zou zien liggen. Jammer, ik vind dit een gemiste kans. De cover geef ik een 5.

Korte inhoud

Deze roman is als een fles sprankelende, frisse witte wijn van een goed jaar en met een spannende afdronk. Zou het niet heerlijk zijn om op nieuwjaarsdag alle ellende van het afgelopen jaar achter je te laten? De zwarte pagina’s uit je leven te scheuren en volledig blanco opnieuw te beginnen… 
Oudejaarsavond. Champagne bruist vrolijk in kristallen glazen en het gonst van de goede voornemens van rijke vrienden, terwijl Liz haar man Tom observeert. Een aantrekkelijke, charismatische man en de trotse vader van hun dochtertje Lara. Tom is vaak van huis en Liz´ gevoel van geborgenheid is door de jaren heen weggeëbd. Ze heeft geen besef van het leed dat Tom onderhuids voor haar verborgen houdt. Zijn verantwoordelijkheden drukken zwaar op hem. Naast Liz’ argwaan en het financiële noodweer waarin zijn bedrijf verkeert, is er de pijn in een Zwitserse kliniek. Die avond ziet de mooie, lichtelijk aangeschoten Liz een paar donkere ogen op haar gericht die toebehoren aan een jonge man, type covermagazinemodel. Zo iemand kijkt heus niet naar een vrouw van vijfendertig, denkt ze. Over de datum heet dat. In het nieuwe jaar feest en borrelt Liz vrolijk door met haar vriendinnen, die voor haar door het vuur gaan. Ze blijft geld als water uitgeven en ´neemt´ een minnaar, die haar kolkende rivieren van hartstocht en sensualiteit laat ervaren. Tegen deze achtergrond vecht Tom eenzaam en in stilte voor alles wat hem dierbaar is.

Samenvatting van het verhaal

‘Over de liefde tussen twee mensen die ten onder dreigt te gaan.’

Karin; Ondanks hun leeftijdsverschil van twintig jaar zijn Tom en Liz een droomkoppel. Liefde op het eerste gezicht was het. Tom heeft een bedrijf dat sloepen bouwt en met succes. Liz en hij kunnen rijkelijk leven en Liz hoeft niet te werken.

Hilde; Liz is jaren geleden gevallen voor de wat oudere Tom. Samen leven ze riant en het leven lacht hun toe. Het bedrijf van Tom, een exclusief sloepenbedrijf, floreert en viert zijn hoogtijdagen. Totdat hun dochtertje Lara wordt geboren. De zorgzame, liefdevolle Tom verdwijnt in zijn werk en in plaats van de belofte dat hij meer thuis zou zijn voor Liz en Lara gaat hij steeds vaker op zakenreis.

Suzanne; Het boek vertelt het verhaal van het getrouwde stel Liz en Tom en hun dochtertje Lara. Tom heeft een eigen bedrijf dat door de crisis bijna ten ondergaat. Hij maakt geregeld tripjes naar het buitenland.

Karin; Vier jaar geleden is hun dochter Lara geboren en ondanks Tom zijn belofte om minder op zakenreis te gaan en meer thuis te zijn, is daar in de praktijk maar weinig van terecht gekomen. Sinds dan is er van hun sprookje nog weinig over. Liz voelt zich alleen en onbegrepen en vult haar dagen met shoppen, haar vriendinnen Suus en Daan en wijntjes.

Hilde; Liz distantieert zich steeds meer van Tom. Ze spendeert uren aan shoppen, lunchen en borrels met haar rijke vriendinnen.

Karin; Als ze op oudjaar uitgenodigd zijn bij rijke vrienden en Liz haar Tom vanop afstand gadeslaat, is hij voor haar een vreemde geworden. Waar is de man waar ze verliefd op geworden is, de man die haar geborgenheid gaf? Terwijl ze daar staat, in eigen gedachten verzonken, ziet ze een weerspiegeling in haar glas. Een paar donkere ogen staren haar aan. En voor ze het goed en wel beseft laat ze zich verleiden door deze knappe vreemdeling.

Hilde; Op oudejaarsavond zijn ze uitgenodigd bij rijke vrienden van haar beste vriendin Daniëlle en haar man Laurens. Vol walging en afschuw ziet ze Tom als een vreemde. Door de hoeveelheid drank voelt ze zich eenzaam totdat haar ogen een aantrekkelijke, jonge mooie man in het vizier krijgen. Tot haar verbazing laat deze donkere schoonheid blijken dat hij eveneens in haar geïnteresseerd is. Deze man brengt haar leven weer in extase.

Suzanne; Liz voelt zich gekwetst en alleen. Tijdens een oudejaarsfeestje ontmoet zij de jonge knappe Sebastian. Ze gaan een sensueel en hartstochtelijk avontuur aan. Hij geeft haar het gevoel dat ze weer leeft.
‘Terwijl buiten de vuurpijlen het nieuwe jaar inluiden, woedt in mij een wervelende storm die amper tot bedaren komt, IK LEEF!’

Hilde; Tom en Liz raken steeds verder van elkaar verwijdert. Ze voelt dat Tom een geheim bij zich draagt. Ze is ervan overtuigd dat Tom haar niet meer aantrekkelijk vindt en zijn heil zoekt bij een andere vrouw. Liz vindt het dan ook geoorloofd om te profiteren van de aandacht van de aantrekkelijke man.

Suzanne; Bij Liz groeit het idee dat Tom een affaire heeft.

Karin; Ondertussen worstelt Tom ook met zijn gevoelens. Er zijn zaken uit het verleden waar Liz niets van weet en dat wil hij graag zo houden. Zou ze het wel begrijpen? Zou ze wel bij hem blijven? Hij wil het risico niet lopen dat hij zijn vrouw en Lara kwijtspeelt door alles op te biechten wat in Zwitserland, zoveel jaar geleden gebeurd is. Door de crisis gaat het bovendien niet goed met zijn bedrijf en is hij dichtbij een faillissement. Ook dit mag Liz niet weten.

Suzanne; Tom vecht ondertussen tegen zijn eigen eenzaamheid. Hij heeft een groot geheim waarmee hij worstelt. Moet hij het tegen Liz vertellen? Hij weet bijna zeker dat zij hem zal verlaten als zijn geheim aan het licht komt. Hij wil en kan Liz en zijn lieve dochter Lara niet verliezen!

Hilde; Ze heeft geen idee dat Tom er alles aan probeert te doen om zijn gezin voor de ondergang te behoeden maar daarvoor kan hij nooit zijn geheim uit het verleden prijs geven. Hij worstelt met de financiën van zijn bedrijf, zijn grote geheim in Zwitserland en het terugwinnen van Liz.

Karin; Tom en Liz groeien steeds verder uit elkaar. Liz zich niet bewust dat er minder geld in het laatje komt, blijft lustig geld uitgeven. Haar knappe vreemdeling is ondertussen haar minnaar geworden, want ze heeft een vermoeden dat Tom ook een ander heeft. Gelooft hij nu echt dat zij denkt dat hij elke keer op zakenreis gaat? En wat hij mag, kan zij toch ook! Haar vriendin Daan stimuleert haar bij die beslissing, wat voor Liz een extra bevestiging is dat het kan en mag.

Suzanne; Terwijl beiden hun inwendige gevecht aangaan gebeuren er op de achtergrond vreemde en onverklaarbare dingen.
‘De een dompelt zich onder in alle verleidingen van het leven, de ander vecht, huilt en knokt zich boven water.’

Karin; Terwijl Tom en Liz ieder met hun eigen ik en innerlijk gevecht bezig zijn, gebeuren er allerlei mysterieuze dingen. Is iedereen wel wie hij werkelijk is? Hoe zit het eigenlijk met haar beste vriendin Daan? Wie is die knappe minnaar eigenlijk en wat voor rol speelt de overbuurvrouw eigenlijk?

Hilde; Therese, de nieuwsgierige buurvrouw, ziet het allemaal met lede ogen aan en probeert het gezin te behoeden voor de gevaren die op de loer liggen. Ze wordt hierin niet serieus genomen waardoor Liz steeds meer naar de afgrond wordt geleid. Want is haar vriendin Daniëlle wel zo’n goede vriendin? Of wat weet vrijgezelle vrijbuiter Susanne, tevens onderwijzeres van dochtertje Lara, van de problemen in het gezin van Tom en Liz? Wat doet de geheimzinnige minnaar in dit spel?

Conclusie

Hilde; “Deze roman is als een fles sprankelende, frisse witte wijn van een goed jaar met een spannende afdronk.” Deze tekst staat op de binnenflap van ‘Onder Water’ te lezen. Als men het verhaal gelezen heeft zal men kunnen beamen dat het helemaal niet zo’n goed jaar was voor Tom en Liz. Daarbij geven Linda Jansen en de uitgever aan dat in december 2015 een tweede deel volgt; genaamd ‘Boven Water’. Mogen we ervan uitgaan dat het dan wel een goed jaar wordt? Ik stel me daarbij een mooie, volle Grand Cru voor. Zeker omdat Linda Jansen een prettige, vlotte leesbare schrijfstijl heeft. Geen onmogelijke verwikkelingen of moeilijk taalgebruik. Korte en bondige zinnen. Leest lekker weg.

Suzanne; Ik heb genoten van de stomende sensuele avonturen en van de gedachtegang van Liz en Tom. Tom en Liz wisselen elkaar af in het boek. Daardoor leest het boek erg fijn en krijg je ook begrip voor beide.

Karin; ‘Onder water’ wordt verteld vanuit het perspectief van Tom en Liz. Door op deze manier het verhaal neer te zetten krijg je als lezer een goede kijk op het gevoelsleven en de gedachten van hen beiden. Een goede keuze! Het wordt steeds duidelijker hoe ze naast elkaar leven en in plaats van met elkaar te praten, vertellen ze hun verhalen tegen hun beste vrienden. Tom die bang is om Liz pijn te doen en haar en zijn dochtertje te verliezen en Liz die het vermoeden heeft dat haar Tom, eens haar rots in de branding, vreemd gaat. Best schrijnend als lezer, omdat je weet hoe het wel in elkaar zit. Triest om te zien hoe Tom vecht voor zijn huwelijk. Maar door zijn geheim niet te delen met Liz en beloftes te doen die hij niet kan nakomen, ziet hij zijn huwelijk langzaam uitdoven. Liz van haar kant voelt zich na de geboorte van hun dochter zo alleen en van Tom zijn beloftes komt niets in huis.

Suzanne; Tom houdt een groot geheim achter voor Liz, het geheim wordt al snel ‘verklapt’ in het boek maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal het versterkt enkel de band die je als lezer hebt met Tom. Ondanks dat Liz zich laat vallen in de armen van een minnaar blijft zij sympathiek en kan ik deels haar reactie begrijpen. Het verhaal is erg mooi en vlot geschreven. Het leest ontzettend fijn weg en helaas is het daardoor te snel uit.

Hilde; De spanning in het boek bevindt zich op het einde, de eerste tweehonderd bladzijden kabbelt het wat voort met het ongenoegen van Liz en de frustraties van Tom. Zeker niet onaangenaam; het boek is dan tenslotte ook bestempeld met het genre Roman en niet als thriller.

Hilde; De plot is niet geheel onverwacht, je wordt er langzaam naar toe geleid en vermoedens worden bevestigd. Wel heel knap van Linda Jansen is dat je als lezer steeds wil roepen dat zowel Tom en Liz de verkeerde kant opgaan en elkaar zo nooit gaan vinden. Terwijl dat toch eigenlijk is wat ze allebei het liefste willen. Het verhaal van de liefde en elkaar kwijt (kunnen) raken is zeer geloofwaardig neergezet. De bijrollen van onder andere Daniëlle en Laurens en de settings zijn wat “overdone” en daardoor minder realistisch.

Karin; Ik voelde sympathie voor zowel Tom als Liz en kon mij in beiden goed verplaatsen. Je zou ze allebei wakker willen schudden en hun eens eventjes vertellen hoe ze het wel moeten doen. Dit komt waarschijnlijk omdat je voelt dat er liefde is tussen hen en dat ze het allebei anders zouden willen. De auteur weet dit erg goed over te brengen.

Suzanne; Het plot is verrassend en onverwachts. Dit had ik zeker niet verwacht van het boek! Het was dan ook een superleuke verrassing. Enige nadeel is dat de plot de laatste 25 pagina’s bevat en deze van mij wel wat uitgebreider had mogen zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, ik heb met heel veel plezier het boek gelezen en zou het ook zeker aanraden!

Hilde; Het totale verhaal is niet bijster origineel. De liefde tussen twee mensen, de gehele entourage waarbij menig glas champagne rijkelijk vloeit en de intriges zijn in vele andere boeken hiervoor beschreven. Toch is dat wat het boek voor een groot publiek aantrekkelijk maakt. Het blijft boeiend om in andermans keuken te kijken. Het bevestigt maar weer dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant van het hek.

Karin; Is dit thema nieuw, binnenkijken in een relatie en alle liefdesperikelen die erbij horen? Op zich niet, er is al menig boek over geschreven. Toch heeft Jansen het verhaal op zo een pakkende wijze geschreven dat het blijft boeien. Vanaf pagina één zit je ermee in. Daarbovenop is het ook zeer beeldend geschreven. Als lezer wil je verder lezen en dat gaat als vanzelf. Hoewel het een roman is, weet Jansen er een zekere spanning in te verwerken en wat je min of meer vermoedt, wordt bevestigd naar het einde. De ontknoping is misschien ‘over de top’, maar bij dit genre van boek vind ik het passen, het kan.

Slotsom

Suzanne; Na het lezen van het boek zie je Liz en Lara op de bakfiets rondfietsen en begrijp je de titel. De titel is echt superslim gekozen. Het is een goede weergave van de relatie van Tom en Liz, de geheimen die zij voor elkaar hebben en de koers die zijn bedrijf lijkt te hebben. Ontzettend mooi debuut: 4 sterren!

Hilde; ‘Onder water’ is een zeer prettig, vlot leesbaar boek. Een lekker hapje voor tussendoor. Voor je het weet is het einde alweer nabij en leg je het boek met een tevreden glimlach terzijde. Drie vette sterren voor ‘Onder Water’.

Karin; Het mag gezegd, Linda Jansen schrijft met vlotte pen. Het boek is in duidelijke taal geschreven, op sommige momenten erg herkenbaar en daardoor leest het als een trein. Ik had het boek in no-time uit. Ik kijk dan ook uit naar het vervolg, ‘Boven water’. Heel benieuwd hoe het verder gaat met Tom en Liz. Voor dit debuut, dat me aangename uurtjes bezorgd heeft, geef ik 4 sprankelende sterren.

* Puur toeval; dit boek werd gelezen door drie dames waarvan een 30+, een 40+ en een 50+ en hun conclusie zit min of meer op één lijn.
Mogen we ervan uitgaan dat dit boek voor elke leeftijdscategorie is?

Geen opmerkingen: