maandag 14 september 2015

'Het Familiehuis' - Courtney Miller Santo


Genre: Roman
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 9789022574249
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 350
Verschijningsdatum: 4 augustus 2015

Cover

Een heel mooie cover in zacht roze met op de voorgrond drie meiden en op de achtergrond zie je het huis staan aan de rivier. Bovenaan zie je een tak van een magnolia. Heel mooie zachte kleuren die echt opvallen. Ik geef deze cover een 8 

Samenvatting van het verhaal

Verleden – Massachusetts 1993:
Lizzie is 8 jaar als ze voor het eerst de familie ontmoet van haar stiefvader Jim. Daar leert ze Elyse en Isobel kennen, dit zijn de nichtjes van Jim en hebben dezelfde leeftijd. Algauw schieten ze goed met elkaar op en zijn ze onafscheidelijk tijdens deze vakantie. De familie noemt hen dan ook “de drichtjes”.

Heden – 2011/2011:
Lizzie is bezig met te revalideren nadat ze geblesseerd is geraakt aan haar knie tijdens een oefenwedstrijd. Ze is profvoetballer bij het Nationale team maar ziet haar kansen aan haar voorbij gaan om mee te mogen spelen tijdens de Olympische Spelen. Ze logeert bij haar nichtje Isobel in Los Angeles als haar moeder belt dat ze naar Memphis moet gaan om het huis te redden van haar oma Mellie. Het huis staat op een lijst en is onbewoonbaar verklaard en het is aan Lizzie om het huis te redden.

Als ze arriveren bij “Spitehouse” staat Elyse hen al op te wachten. Het huis staat er echt bouwvallig bij en er zullen veel dingen moeten aangepast worden zodat het huis van de lijst kan geschrapt worden. Alle drie hebben ze zo hun eigen reden om hier te zijn. Lizzie die koste wat kost het huis wil redden en ze wil ook terug opgenomen worden in het nationale elftal. Elyse is hopeloos verliefd op de verloofde van haar zusje Daphne. Isobel heeft van haar 9e tot haar 20ste in een sitcom gespeeld. Ze zit nu zonder werk en probeert angstvallig terug een rol te krijgen in een of andere soap of film. Ze is opgegroeid met een vader die huizen opknapte en zodoende wil ze nu haar energie in het huis steken om het bewoonbaar te maken.

Naarmate de tijd verstrijkt stuiten ze op veel problemen in het huis en de drie meiden hebben zo hun eigen agenda. In het huis vinden stuiten ze op interessante dingen die verborgen zaten. Lizzie heeft van kinds af aan een slechte band met haar moeder en ze heeft nooit tegen Lizzie willen zeggen wie haar biologische vader is. Misschien vind ze nu wel de waarheid met de dingen die ze ontdekt hebben.  

Elyse en Isobel hebben ook zo hun eigen manier gevonden om in het huis te blijven. Ze vluchten alle drie weg van de problemen die ze hebben en storten zich met hart en ziel in de verbouwingen van het huis. Zo leren ze ook andere mensen kennen. Ieder van hen heeft zo zijn eigen reden om dichterbij de meiden te komen. Lizzie probeert terug een leven op te bouwen met een kapotte knie, Elyse heeft een gebroken hart en Isobel heeft het gevoel dat ze Spitehouse moet beschermen. Een ieder probeert de buitenkant van hunzelf op te knappen zonder eerst naar de innerlijke schade te kijken.

Komt het nog goed met de drie meiden en wat gaan ze met Spitehouse doen eens de verbouwingen gedaan zijn?

Beoordeling

Dit boek bestaat uit 3 verhaallijnen: elk nichtje vertelt haar verhaal. Zo kom je ook dingen te weten die in het verleden zijn gebeurd en waarbij ze als jong kind dingen te weten zijn gekomen over elkaar en de familie in het geheel. De drie kennen elkaar door en door en als één in de problemen zit weten ze hoe ze elkaar moeten opvangen. Soms met momenten grappig om te lezen hoe ze van een probleem iets goeds maken.

Dit is een boek waarin familie centraal staat. Hoe iedereen elkaar kent of denkt te kennen en hoe ze ermee omgaan. De nichtjes en de andere personages moeten veel verwerken en de emoties lopen soms hoog op. Mooi om te lezen hoe iedereen daarin zijn rol vervuld. Het huis speelt een centrale rol in dit boek. Het geeft vele geheimen prijs tijdens de verbouwingswerken en de nichtjes maken daar gretig gebruik van.

Ik vond het verhaal wel mooi maar op een bepaald moment werd het langdradig. De personages worden goed uitgediept maar toch miste ik iets en ik kan er nog niet goed de vinger op leggen wat het juist is. Ook werden namen verwisseld wat ik verwarrend vond om te lezen. De proeflezer(s) hadden dit op moeten merken mede ook de schrijffouten.

Dit is een mooi boek dat je tussendoor kunt lezen en waar je niet zozeer al je aandacht bij moet houden.

Ik geef dit boek 3 sterren

Nancy - Team DPB 

Geen opmerkingen: