donderdag 3 september 2015

Hugo Award voor Thomas Olde Heuvelt


Thriller- en fantasyauteur Thomas Olde Heuvelt heeft de Hugo Award gewonnen voor zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. De Hugo Awards zijn wereldwijd de oudste en meest prestigieuze literaire prijzen voor sciencefiction en fantasy. De Awards werden zaterdagavond uitgereikt in Spokane (VS).
Olde Heuvelt ontving de literaire publieksprijs in de categorie korte fictie. Het is de eerste keer dat een Nederlander wint, en tevens de eerste keer dat een van oorsprong niet-Engelstalig verhaal in de prijzen valt. Eerdere Hugo-winnaars zijn onder meer George R.R. Martin, J.K. Rowling en Arthur C. Clarke.
Eerder dit jaar ontstond een grote rel rondom de Hugo Awards nadat een groep ultraconservatieve sciencefictionschrijvers met succes campagne voerde voor een lijst werken met onder andere racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke inslag. Zij deden dit uit protest tegen de ge├źngageerde en literaire aard van de prijzen. Vele bekende auteurs, waaronder George R.R. Martin (bekend van Game of Thrones), spraken zich fel uit tegen deze zelfbenoemde ‘Sad Puppies’. Geen van de door de groep genomineerde titels viel in de prijzen.
Thomas Olde Heuvelt is al langer succesvol in het buitenland. Zijn werk is vertaald in het Engels, Italiaans, Chinees en Pools. In 2016 verschijnt zijn roman HEX (Luitingh-Sijthoff, 2013) in de Verenigde Staten bij MacMillan/Tor.
Bron; Luitingh Suijthoff

Geen opmerkingen: