zaterdag 19 september 2015

'Liefs van Keet - Barbara Muller en Fred W. MullerGenre: jeugdboek
Uitgever: in eigen beheer
ISBN:9789462286665
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 45
Uitgave: 25 juni 2015

Ik heb dit boek gewonnen bij een Facebookwedstrijd van weekblad De Brug uit Hendrik-Ido-Ambacht. (www.weekbladdebrug.nl).
Het boek is door Barbara Muller ter beschikking gesteld voor die wedstrijd. Samen met mijn zoon Jorian Feunekes (6 jaar) heb ik dit jeugdboek gelezen en beoordeeld.

Cover
Jorian vindt de cover erg mooi vanwege de vele kluiven, “botten” zoals hij zegt. Het is hem gelijk duidelijk dat het boek over een hond gaat. Sinds drie weken zit hij in groep 3 en hij herkende enkele woorden op de achterkant van het boek zoals “opa” en “oma” en vooral het ISBN nummer had zijn volledige aandacht, dat wilde hij per se opnoemen.
Ik vind de cover ook erg mooi en in het oog springend. Er staan tientallen hondenkluiven op. In een wit vlak staat met oranje letters de titel “LIEFS VAN KEET” en de ondertitel in zwart “De avonturen van een hond die twee weken uit logeren gaat”. Onderaan de cover staat in een wit vlak: “Bestsellerauteur Barbara Muller & haar vader Fred W. Muller. Illustraties Mignon Nusteling”. Leuk detail: de rug van de kaft en deels de linkerkant van de cover hebben dezelfde kleur oranje als de titel van het boek.

Het verhaal 
Keet is een raszuivere Flatcoat Retriever, zoals ze zelf trots zegt. Omdat haar baasjes en hun kinderen twee weken op vakantie gaan, gaat Keet logeren bij opa en oma. Ze spreken af dat opa een verslag gaat bijhouden voor de kinderen over de avonturen die Keet gaat meemaken. In het begin heeft Keet het een beetje moeilijk, ze mist haar baasjes en wordt zelfs korte tijd ziek, maar langzamerhand gaat Keet steeds meer plezier krijgen in de logeerpartij bij opa en oma.


Conclusie/mening
Het boek is een ontroerend en mooi verhaal. Tevens is het met humor geschreven. Ik moest persoonlijk erg lachen om de volgende zin (een gedachte van Keet): “Die ouwe rijdt alleen maar scherp als zijn lieve vrouwtje er niet bij zit. Nu rijdt hij als een dooie met een dag verlof. Maar dan blijf je wel heel.” Mooi detail: na elk hoofdstuk ná het vertrek van het gezin staat een lieve groet van Keet, alsof zij zelf het stukje geschreven heeft. De hoofdstukken bevatten elk een duidelijk en goed afgerond verhaal. Er zijn geen paginanummers aanwezig. Dit is echter niet storend, omdat de hoofdstukken, waarin Keet verslag doet, genummerd zijn.

Ik vind de tekeningen erg mooi gemaakt, tevens vormen zij een samenvatting van het desbetreffende hoofdstuk. Jorian is helaas nog te jong om het boek aan voor te lezen, voornamelijk door het taalgebruik (er komen woorden in voor zoals: de bast van een hond, zo oud als Methusalem). Ik heb daarom het boek eerst zelf gelezen en het daarna met Jorian “gelezen” aan de hand van de tekeningen en dat ging uitstekend. Jorian heeft er op die manier van genoten. De doelgroep van het boek is echter duidelijk de wat oudere kinderen (en volwassenen). 

De tekeningen vielen bij Jorian erg in smaak. Hij stelde er veel vragen over. Wij hebben zelf ook twee honden en Jorian vroeg gelijk wat Keet dan voor een soort hond is. Hij vond het interessant om te weten dat Keet een Flatcoat Retriever is. Jorians opmerking daarna was: dat is een andere soort hond dan wij hebben, wij hebben twee rottweilers.
In het nawoord lees je dat Fred Muller daadwerkelijk op de hond Keet gepast heeft. Keet bestaat echt. Hij heeft zijn twee kleindochters tijdens de vakantie hen van het “wel en wee van hun godin op vier poten” op de hoogte gehouden, door dagelijks een mail naar hun vakantieadres te sturen. Om dit verhaal niet verloren te laten gaan, heeft hij samen met zijn dochter, schrijfster Barbara Muller, dit boek vorm gegeven. Na het nawoord van de schrijvers is er nog een leuk en origineel idee van hen. Je wordt door dit idee als lezer betrokken bij het verhaal. ik zou zeggen, lees het boek en laat je verrassen op het eind.


Wat ik erg lovenswaardig vind, is dat de gehele opbrengst van dit boek naar twee projecten gaat: het Babyhuis (www.het-babyhuis.nl) en de Beschermende Wieg (www.beschermdewieg.nl). Beiden zijn een initiatief van Barbara Muller.Het boek krijgt van Jorian en mij 4 sterren.
Jorian Feunekes (6) en Jeanine Feunekes-BothWoensdag 23 september vindt tussen 15.30 en 17.30 een signeersessie plaats voor Liefs van Keet!
Adres: Burgemeester Jaslaan 12 in Dordrecht.
Met de aankoop van dit boek steun je Het Babyhuis en Beschermde Wieg, twee stichtingen die zich liefdevol inzetten voor kinderen in nood.
Geen opmerkingen: