dinsdag 1 september 2015

'Obsessie' - Jeffery Deaver


Genre; Thriller
Uitgever; Meulenhoff Boekerij
ISBN; 9789022573389
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's;
Uitgave; juni 2015

Kathryn Dance, kinesisch expert bij het California Bureau of Investigation, wordt gedegradeerd naar de Civiele Zaken als het tijdens een verhoor vreselijk misgaat. Ze krijgt saaie opdrachten, zoals het controleren van vergunningen tijdens een uit de hand gelopen vechtpartij in een wegrestaurant. Dance concludeert al snel dat er sprake is van voorbedachten rade in de zaak en begint een onofficieel onderzoek.Dat is het begin van een dodelijk schaakspel tussen Dance, haar collega Michael O’Neill en een levensgevaarlijke oude bekende die nog meer aanvallen gepland heeft. Niemand is veilig, niet in het theater, de bioscoop, een restaurant of in de lift…

Het maken van een fout komt Kathryn dit keer wel heel duur te staan. Maar het was dan ook niet zomaar een te negeren iets, door haar 'fout' komt een verdachte op vrije voeten, iets wat niet had mogen gebeuren. Als gevolg krijgt ze een rotbaantje in haar strot geschoven, ze mag al blij zijn dat ze aan het werk mag blijven, althans zo doet men het voorkomen. Ze voelt zich bedonderd maar heeft op haar nieuwe werkplek niet veel ruimte om er iets aan te doen. Tijdens een concert ruikt Kathryn onraad en daarmee krijgt ze een zaak onder ogen die ze niet vertrouwt. En daar gaat ze weer, ze kan het niet laten. Haar intuïtie neemt de overhand en al snel is ze met iets heel anders bezig dan eigenlijk de bedoeling was. Er lijkt kwaad opzet in het spel te zijn, een spel dat al snel op leven en dood wordt gespeeld. En de dader? Die kickt op paniek en gaat ongekend ver om dat te kunnen aanschouwen. Hij zou dus zomaar eens heel dichtbij kunnen zijn en de boel eens flink opstoken. Letterlijk.  

Deaver staat bekend om zijn scherpe en angstaanjagende scenario's. Of het nu met Lincoln Rhymes in de hoofdrol is of Kathryn Dance, hij heeft deze manier van schrijven tot een kunst verheven. Je moet er van houden, het is soms zeer gedetailleerd en gruwelijk, hoe dan ook nuttig voor het verhaal en de spanning. In 'Obsessie' is het dit allemaal nét niet. Waar het precies in zit is na het lezen van dit boek niet helemaal duidelijk geworden, het zijn allemaal kleine dingen. De verhaallijn wordt bijvoorbeeld niet helemaal uitgewerkt, er wordt ingezet op iets en vervolgens komt dat niet uit, de personages komen dit keer ook niet volledig tot ontwikkeling, vooral voor de dader is dat een gemis want je houdt een gevoel over van 'was dit het nu?'. Daarbij is het verhaal met tijden zelfs langdradig, iets wat vreemd voorkomt tijdens het lezen van een van Deavers boeken. De plot had ook geen verrassing in petto helaas. 

Met Lincoln Rhymes en Amelia Sachs schreef Deaver zichzelf naar een hoog niveau, echt nagenoeg ieder verhaal was vol ongekende spanning. Met Dance is het tot nu toe nog niet gelukt dat zelfde niveau te behalen. Dat zou zomaar eens aan de chemie tussen Rhymes en Sachs te wijten zijn, die twee knallen van je pagina's tijdens het lezen. Bij Dance is het allemaal net wat trager en minder 'wauw'. Aan de schrijfstijl en manier van vertellen ligt het niet, want Deaver blijft Deaver. En die blijft gewoon goed. En dus is het weer uitkijken naar een volgend boek, een Rhymes en Sachs zou weer een keer erg leuk zijn. 

3 sterren
Patrice - Team DPB

Geen opmerkingen: