dinsdag 20 oktober 2015

Auteurs bloggen.........Jeroen GulikerSchoonheidsfoutjes


Je zou het zo op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar het is zeer waarschijnlijk dat zelfs de oogverblindende Doutzen Kroes niet helemaal perfect is. Moeder Natuur maakt namelijk altijd wel expres een schoonheidsfoutje. Gelukkig maar, want imperfectie is nu juist wat ons van elkaar onderscheidt. Er worden ons al decennialang ideaalbeelden voorgespiegeld. Van Miss World tot Mr. Universe en van de Quote 500 tot Time Man of the Year, allemaal vertellen ze ons hoe schoonheid, succes, rijkdom en macht eruit horen te zien. We zijn er onbewust in gaan geloven en beschouwen inmiddels alles en iedereen die niet aan deze zogenaamde ideaalbeelden voldoet als imperfect. Het is een even belachelijke als gevaarlijke ontwikkeling, want zonder imperfectie zou de mensheid een smetteloze eenheidsworst zijn en zouden we zowel innerlijk als uiterlijk als twee druppels water op elkaar lijken. We zouden de eentonigheid niet aankunnen en het menselijk ras zou uiteindelijk gedoemd zijn uit te sterven.

Onvolkomenheden zijn de kurk waar we als soort op drijven, de belangrijkste reden dat we bestaan, want ze zorgen ervoor dat er iets te kiezen valt en juist die keuzes maken het leven interessant. Defecten maken dus het verschil. Ze bepalen of we wel of niet verliefd op iemand kunnen worden en stellen ons in staat te kiezen of, en zo ja met wie, we samenleven of ons voortplanten.
De volmaakte mens bestaat dus niet, de cosmetisch maakbare helaas wel, althans, dat is waar steeds meer mensen met een verstoord zelfbeeld en een bord voor hun kop blijkbaar stellig in geloven. De snelgroeiende klantenbestanden van klinieken voor plastische chirurgie en al die zogenaamde schoonheidspraktijken vormen het onomstotelijke bewijs. Ik heb nooit begrepen waarom mensen de wetten van de natuur zo nodig moeten tarten, want het wordt er eigenlijk nooit mooier op. Als je onzeker bent over je lichaam moet je volgens mij naar een psycholoog, niet naar een chirurg. Ik ben juist gek op zelfverzekerde vrouwen met rimpeltjes, kraaienpootjes of andere ‘schoonheidsfoutjes’ van de natuur. Veel mensen hebben ook geen oog meer voor de schoonheid van het ouder worden. De enige manier om eeuwig jong te blijven, is jong te sterven. Als je dat er niet voor overhebt, is ouder worden onafwendbaar. Vechten tegen ouderdom of de zwaartekracht is zinloos, want cosmetische ingrepen zijn bijna altijd zichtbaar en lelijker dan de oorspronkelijke versie.

Bekende dames als Donatella Versace, Renée Zellweger of Jocelyn Wildenstein (aka Catwoman) zijn compleet doorgeschoten in het najagen van het schoonheidsideaal en hun zucht naar verjonging. Ze zijn verslaafd aan het versleutelen van hun lichaam en weten niet meer van stoppen, waardoor volstrekt gestoorde toestanden ontstaan. Ze zijn verbouwd tot monsters waar Dr. Frankenstein alleen maar van kon dromen. Tja, Moeder Natuur laat nu eenmaal niet met zich spotten. Als ik foto’s van deze dames zie, vraag ik me altijd af hoe ze het in godsnaam zo ver hebben kunnen laten komen. Waarom doen mensen dit zichzelf aan? Weten ze niet meer wat ze met al hun miljoenen moeten doen? Zijn er geen plastische chirurgen die ze in bescherming nemen tegen zichzelf en vertellen dat genoeg soms ook echt genoeg betekent? Waar is de hulpverlening? Ook in Nederland zijn genoeg mensen te vinden die er alles aan doen om tot hun tachtigste achttien te lijken. Wil je een strakke facelift? Opgespoten lippen misschien? Of wordt het weer eens tijd voor een flinke nose job? Geen probleem. Het is vandaag de dag allemaal net zo makkelijk als naar de slager of groenteman gaan.

‘Goedemiddag, dokter Robert, doet u mij vandaag maar een pittige ooglidcorrectie, twee van die heerlijke wangimplantaatjes, een liposuctiebehandelingetje van drie kwartier, graag dijen én buikwand deze keer, een paar van die fijne botoxinjecties rond mijn mondhoekjes en als u nog tijd overheeft graag even de oren bijpunten, want dat is alweer een tijdje geleden.’
Echt, alles kan en alles mag tegenwoordig.
‘Dokter Robert, nu ik toch in evakostuum op uw pijnbank lig, vroeg ik me af of u straks als u klaar bent met het implanteren van mijn nieuwe cup F-siliconenborsten even naar mijn lipjes wilt kijken? Ze bengelen nogal heen en weer de laatste tijd en ik vermoed dat we een stevige schaamlipcorrectie echt niet langer kunnen uitstellen. Weet u wat, doe mij eigenlijk maar meteen een complete vaginaverjonging. Ik wil graag net zo’n hippe strakke cosmetische vouwwand tussen mijn benen als al die pornoactrices die mijn man zo geil vindt. Denk u dat het gaat lukken? Of is mijn overjarige Zoetermeerse vrouwtjesplasser daar niet geschikt voor? Ach, en als u dan toch in die regionen aan de slag gaat, kunt u wellicht meteen even mijn anus bleken, want hij ziet nogal zwart de laatste tijd, maar dat kan natuurlijk ook komen doordat ik al een paar weken driemaal daags moet schijten.’
Gek! Ze zijn gek geworden. Compleet gestoord. Het gaat echt veel te goed met sommigen onder ons, want ze weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun tijd en geld moeten doen.

Ook veel mannen zijn gegrepen door het plastischechirurgievirus. De ijdeltuiten laten massaal nieuw gras op het hoofd kweken, de wallen onder hun ogen wegsnijden of hun jarenlang met veel liefde en zorg bij elkaar gespaarde bierbuik keihard wegzuigen. Er zijn zelfs bedenkelijke gevallen die louter om cosmetische redenen volledig vrijwillig hun voorhuid laten verwijderen. Het is dat een penisverlenging niet veel uithaalt (slechts een paar centimeter, heb ik van Mark Rutte begrepen, maar ook die zes centimeters in erecte toestand blijven natuurlijk sneu), maar als het mogelijk zou zijn om piemels met vijftien centimeter te verlengen zouden de klinieken worden platgelopen door zowel ruim- als minderbedeelde mannen.

In Nederland bestaat een groep vrouwen die graag te koop loopt met hun botoxverslaving. Connie Witteman (voorheen Breukhoven alias Vanessa) laat zich wekelijks in een bad vol botoxnaalden zakken en is het boegbeeld van deze dames. De bekendste exponent van de Nederlandse plastische chirurgie is natuurlijk Marijke Helwegen, u weet wel, de geestelijk in ontbinding verkerende duck face die graag met getuite lipjes en de borstjes vooruit piep-piepend en roekoekend door het leven gaat. Ondanks haar charmante hoofdschudden en ironische zelfspot verdient Helwegen wat mij betreft de bestemming in haar achternaam. Er is ook een categorie vrouwen die juist bij hoog en laag volhoudt dat alles puur natuur is en dat ze niks hebben laten doen. Ja hoor, en je hebt die onnatuurlijk dikke lippen alleen maar omdat je er in de sportschool dagelijks tien kilo aan gewichten aan hangt. Rot toch op!

Bekende Nederlanders kun je indelen op de plastische chirurgen of botoxcentra die ze bezoeken. Ik weet bijna zeker dat Monique van de Ven en Linda de Mol naar dezelfde kliniek gaan en dat ze dezelfde beeldhouwer consulteren, want als ze lachen hebben ze ineens exact dezelfde neus. In het wassenbeeldenmuseum van Hilversum staan sowieso steeds vaker klonen van elkaar. Ze hebben tegenwoordig allemaal een gladde huid en een glimmende strakgetrokken kop die verschoond blijft van welke gezichtsuitdrukking dan ook, waardoor ze steeds meer op elkaar gaan lijken.
In de categorie ‘niets meer aan te doen’ spant Patty Brard natuurlijk de kroon. Deze darwiniaanse speling van de natuur heeft zo’n beetje iedere ingreep en opknapbeurt die bestaat wel gehad, maar heeft nog steeds meer kreukels in haar gezicht dan ik in mijn ochtendscrotum. Er is waarschijnlijk niet genoeg botulinetoxine in deze wereld aanwezig om dat ooit nog op te lossen.
Zelfs als ik geen tomofoob zou zijn, zou ik echt niet weten wat ik aan mezelf zou kunnen verbeteren, want ik ben al mooi en knap van mezelf…………… (Dit stelt een pauze voor, zodat je me even rustig kunt uitlachen.) En? Uitgelachen? Oké, ik zeg het zelf wel. Inderdaad, een plastisch chirurgische ingreep heeft bij mij geen enkele zin, want een drol met een laag bladgoud blijft een drol. Zo beter? Zou het niet mooi zijn als we vanaf morgen met z’n allen de heersende schoonheidsmythe en verknipte beeldvorming vaarwel zouden zeggen? En de natuur voortaan weer gewoon haar gang laten gaan? Nee, waarschijnlijk niet. Er zou anarchie uitbreken en Dokter Robert, Connie, Marijke, Monique, Linda en Patty zouden vooropgaan in de strijd. Iedereen moet gewoon lekker doen waar hij of zij zin in heeft. Ik vind alles best, zolang we één ding niet vergeten. Beauty is only skin-deep. It’s in the eye of the beholder.
Ik zeg waarheid, ik zeg koe en daar is geen speld tussen te krijgen.


Jeroen Guliker © 2015‘Schoonheidfoutjes’ is één van de veertig columns uit de nieuwe bundel ‘Niet voor tere zieltjes’. 
Meer weten of interesse in het boek?
Ga naar of www.facebook.com/Jeroen.Guliker 
Niet voor tere zieltjes
Columns & korte verhalen
224 pagina's | 12,50
ISBN 9789081761321


In Niet voor tere zieltjes krijgt alles en iedereen er genadeloos vanlangs. Kakkers, cougars, mannen die barbecueën, songfestivalfans, volwassenen die kleurplaten inkleuren, het milfengilde, bekende Nederlanders, ze komen allemaal aan de beurt.
Gewapend met een messcherpe pen en een razendsnelle schrijfstijl geeft Guliker zijn ongezouten mening over zaken als botox, metromannen, kringverjaardagen, realitysoaps, stopwoordjes en vrouwenvoetbal. Humor en herkenning lopen als een rode draad door de columns en korte verhalen.
Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren.
Mocht je toch over een teer zieltje beschikken, is dit boek altijd nog uitermate geschikt om cadeau te geven aan je net iets te bijdehante schoonmoeder, azijnpissende zwager of eeuwig gruizige overbuurvrouw.

Geen opmerkingen: