zaterdag 24 oktober 2015

'De spiegel van het recht' - John van den Heuvel


Genre: autobiografie/non fictie
Uitgever: Carrera
ISBN: 9789048826797
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 250
Uitgave: oktober 2015

Met dank aan uitgever Carrera voor dit recensie exemplaar. 


Met “De spiegel van het recht” schreef de bekende misdaadverslaggever John van den Heuvel zijn autobiografie (dat zegt althans de cover) met de opmerkelijke enigszins dubbelzinnige ondertitel “Een leven in de misdaad”.
Het boek is geschreven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Van den Heuvel als misdaadverslaggever. Het verhaal loopt van de sollicitatie in 1980 van de schrijver bij de Amsterdamse politie tot en met de recente sensationele verklaringen in 2015 van de zussen Astrid en Sonja van Willem Holleeder tegen hun broer over onder meer de liquidaties van criminelen in diens opdracht.

Tien jaar werkte Van den Heuvel bij de politie in Amsterdam. Hij geeft een interessant inkijkje in de mentaliteit en de mores van het hoofdstedelijke politiekorps. In die periode beleeft hij vele heftige gebeurtenissen. Zijn journalistieke gevoel begint al snel te kriebelen en hij wordt medewerker van de interne periodiek “Korpsbericht”. Daarbij werkt hij regelmatig samen met de toentertijd legendarische politievoorlichter Klaas Wilting.
Tegelijkertijd is John undercoveragent in pseudokoopteams, een niet bepaald risicoloze bezigheid zoals hij beeldend maar zonder aanwijsbare overdrijving beschrijft.

In de zomer van 1990 stapt hij op verzoek van de Telegraafjournalist Theo Kuijpers over naar dat dagblad als beoogd opvolger van de ervaren Bram Brakel. Van den Heuvel ontwikkelt zich aldaar tot een gerenommeerd misdaadjournalist. Over zijn vele belevenissen met criminelen verhaalt hij in dit boek boeiend. Vele bekende en enkele minder bekende misdadigers passeren de revue. John raakt in spannende situaties verzeild zoals bij Charles Geerts en in Angel Place, het clubhuis van de Hells Angels.
Interessant is ook de kinnesinne die is ontstaan tussen Van den Heuvel enerzijds en Twan Huys anderzijds over het spraakmakende optreden van Willem Holleeder in het Tv-programma “College Tour” van Huys.

Het zal degenen die Van den Heuvel al eens gehoord of gelezen hebben, niet verbazen dat hij een vlotte penvoering heeft. Hij hanteert geen hoogdravende taal en maakt afgezien van twee opmerkelijke fouten geen uitglijders. Het verhaal is gemakkelijk leesbaar en is van tijd tot tijd zonder meer meeslepend. Vanzelfsprekend komen ook vele algemeen bekende zaken aan de orde, doch die worden zodanig beschreven dat het beslist niet verveelt.

In het laatste hoofdstuk maakt Van den Heuvel de balans op. Hij verzucht onder meer:

“Politie en justitie hebben in 2014 en 2015 moeite met de nieuwe generatie criminelen en motorbendes.”

en onderbouwt deze verzuchting vervolgens op gedegen wijze.

Het slot van het boek geeft op aardige manier een verklaring voor de titel van het boek:

“Een rechterlijke uitspraak betekent lang niet altijd dat recht wordt gedaan. Zoals gelijk hebben niet altijd betekent dat je dat gelijk ook krijgt. Een misdaadverslaggever maakt de keerzijde van het gelijk dagelijks mee. Het is de basis van ons werk daar verslag van te doen. Je zou het ook de spiegel van het recht kunnen noemen.”

Waarvan akte!

“De spiegel van het recht” van John van den Heuvel is een prettig leesbaar boek over de helaas alom in onze maatschappij tegenwoordige misdadige uitwassen.
Een waardering in sterren is voor een boek als dit nauwelijks opportuun.
Gewoon lezen dat boek!

Charles Kuijpers - recensent DPB


Geen opmerkingen: