woensdag 28 oktober 2015

'Heller' - Michael Berg


Genre: thriller
Uitgever: The house of books
ISBN: 9789044343106
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 416
Uitgave: februari 2014Het boek “Heller” uit 2014 is na “Hotel du Lac” het tweede boek van Michael Berg waarin Chantal Zwart niet figureert.
Hoofdpersoon Tobias Heller is een mijnwerkerszoon die de “kolonie” in Limburg heeft kunnen ontvluchten en opgeklommen tot internationaal bekend televisieproducent, eigenaar van Heller Entertainment Factory. Met zijn ex-vrouw Debbie heeft hij twee kinderen, de onhandelbare zoon Marc die een liefdesrelatie met de door Heller verfoeide Griek Yannis heeft, en dochter Esther die lijdt aan multiple sclerose. Zij is getrouwd met Steven, die door Heller als de ideale schoonzoon wordt gezien.
Heller is inmiddels gehuwd met de veel jongere intelligente schoonheid Xenia die bij benadering de leeftijd van Hellers dochter heeft.


Vlak voor zijn zestigste verjaardag wordt Heller, terwijl zoon Marc in Griekenland wordt vermist, door minister-president Pieter gepolst voor een ministerschap in het komende zakenkabinet. Te zelfder tijd wordt hem door Frank Meijer en diens redactrice Renée Brouwer van de Vrije Omroep gevraagd de eerste gast te zijn in de nieuwe Tv-serie “Een goed gesprek”, een programma dat sprekend lijkt op het bestaande “Zomergasten”. Tobias twijfelt even gelet op de mogelijke imagoschade maar recht nog steeds op zoek naar erkenning de rug en besluit de verwachte bijtende vragen en spot van presentatrice Gerti Linschoten te trotseren.
Op zeer onderhoudende wijze beschrijft Michael Berg ragfijn hoe het drie uren durende keiharde spel tussen interviewer en geïnterviewde verloopt. Het gesprek staat bol van irritatie die mede wordt gevoed door de plotse ontdekking van de ware identiteit van Renée Brouwer. Tobias krijgt meer en meer het gevoel dat sprake is van een wraakoefening. Hoe daarmee om te gaan in een liveprogramma?
Het onverwachte slot van het gesprek onder bijzondere omstandigheden leidt tot een zinderende ontknoping.

Tegelijkertijd biedt de schrijver in met het heden wisselende hoofdstukken een fraai beschreven inkijk in de moeilijke jeugd van Tobias die toen net als zijn vader Jeu Crutzen heette. Zijn vader terroriseerde het gezin. Tobias ontsnapt daaraan doordat hij bij de rijke Frans en Lenie Cortenraedt wordt ondergebracht. Hun verwende dochters Fabienne en Vivi maken hem het leven ook niet gemakkelijk maar hij slaagt erin het hoofd boven water te houden.

Michael Berg schrijft met een vaardige pen en is zeer bedreven in het scheppen en vasthouden van onderhuidse spanning. De lezer vraagt zich, over geheel andere situaties lezende, voortdurend af wat er met Marc is gebeurd én hoe explosief het televisiegesprek met Gerti Linschoten gaat worden. De wendingen zijn veelvuldig en scherp. Medelijden met en afkeer van Tobias wisselen elkaar af.
Het taalgebruik van de schrijver is vlekkeloos en toegankelijk. Deze constatering zal lezers van eerdere boeken van Berg bekend in de oren klinken.
De karakters zijn fraai uitgediept en de situatietekeningen zijn beeldend en onderhoudend.
Opmerkelijk is dat de hoofdstukken over de jeugd van Tobias aka Jeu in de tegenwoordige tijd zijn geschreven en die over het in het heden spelende optreden in “Een goed gesprek” juist in de verleden tijd. Deze “stijlfiguur” doet in geen enkel opzicht afbreuk aan de leesbaarheid van het verhaal. Het aardige effect is dat de lezer de jeugd van Tobias als het ware van heel dichtbij meebeleeft.

“Heller” is een boeiend epos over de maakbaarheid en breekbaarheid ven een bekende persoonlijkheid. Hoe is het imago van Tobias Heller ná de uitzending? De lezer ontdekke het zelf.

De boeken van Michael Berg zijn van een constante hoge kwaliteit. “Heller” is daarop beslist geen uitzondering. En terwijl Bergs nieuwe boek “Het meisje op de weg” zich zojuist heeft aangediend en binnenkort aan de orde komt, verdient  “Heller” vier sterren!

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: