woensdag 21 oktober 2015

'Het jachtseizoen' - Mason Cross


Genre; Thriller
Uitgever; Luitingh Sijthoff
ISBN; 9789024570188
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 384
Uitgave; 22 oktober 2015

Het jachtseizoen is geopend: een ontsnapte, ter dood veroordeelde seriemoordenaar trekt een spoor van dood en verderf door de VS en een onconventionele FBI-huurling is de enige die hem nog kan stoppen. Hij krijgt daarbij hulp van een ambitieuze FBI-agente die worstelt om haar bestaan als alleenstaande moeder en carrièrevrouw met elkaar te verenigen. Samen leggen ze een web van leugens en corruptie bloot dat het hele land op zijn grondvesten kan doen schudden. 

Tijdens een gevangenentransport gebeurt er iets wat je alleen in films ziet. Wat daarna gebeurt ken je alleen uit nachtmerries. Alleen deze nachtmerrie blijft ook na het wakker worden maar doorgaan.
Blake is door Walter F.Donaldson, regiobaas van de FBI, benaderd om het onderzoek naar seriemoordenaar Wardell te bespoedigen. Deze crimineel lijkt op het eerste oog per ongeluk betrokken te zijn geweest bij een ontsnapping van medegevangene Clarence, maar waarbij hij wel het hazenpad heeft gekozen. Wardell lijkt vervolgens volledig te zijn losgeslagen en hij laat als snel een spoor van dood en verderf achter. Aan Blake de taak om hem te stoppen. Hoe dan ook. Als een soort huurling/profiler, gedreven op intuïtie en voorzichtige aannames, gaat Blake achter Wardell aan. Maar hij stuit op vragen, op veel slachtoffers en onverwachte tegenstand uit een verrassende hoek. Bij Blake gaat er een voorzichtig lampje branden. Iets aan de manier van werken van Wardell komt het zo bekend voor, maar waarvan ook weer? Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk of dit inderdaad het geval is. Blake gaat samen met Elaine Banner op zoek naar deze koudbloedige moordenaar. Niet wetende wat hen nog allemaal te wachten staat. En wie jaagt er uiteindelijk nu op wie? Niet iedereen is blij met het feit dat Blake bij deze jacht is geroepen en dat is te merken ook.

‘Een naam is voor hem als een hotelkamer. Handig, en makkelijk uit te kiezen. Er is aanbod genoeg.”

Wardell wordt gedreven door een zucht te doden. Ongeacht wie, willekeurig en vooral veel. Toch is het niet zo willekeurig als men in eerste instantie denkt. Heel berekenend gaat Wardell te werk. Hij geniet intens, hij plant en hij heeft geduld. Heel veel geduld. Het feit dat er jacht op hem wordt gemaakt doet hem nog meer genieten, hij is niet te stoppen, hij waant zich onverslaanbaar, onsterfelijk. Ook niet te stoppen maar op een hele andere manier is FBI agent Elaine Banner, alleenstaande moeder van Annie. Ze heeft veel moeite haar moederschap te combineren met haar ambities. Haar schuldgevoelens zitten haar werk geregeld in de weg. Een jaar eerder heeft ze meegewerkt aan de beruchte Markow zaak waarvan ze nog veel last heeft. De balans is nog steeds zoek als Elaine op de zaak van Caleb Wardell wordt gezet en kennis maakt met de mysterieuze Blake.

Vanaf de eerste pagina is het bingo. Je voelt dat dit een spannend boek gaat worden, het verhaal is heel afwisselend geschreven. Sommige stukken zijn erg snel en beklemmend. Vervolgens gedetailleerd en rustig, zonder langdradig te worden. Cross heeft de tijd genomen en zet goed uitgediepte personages neer. Maar het is niet alleen dat. Je voelt op je sloffen dat er meer is, dat er als het ware een dubbellaagse spanning is. Vooral ook de actiescenes zijn indrukwekkend te noemen, levensecht en zeer gedetailleerd. Dit alles maakt dat de sfeerschetsen erg filmisch zijn beschreven. Blake is de ik-persoon in dit verhaal. Hij vertelt aan de lezer wat hij meemaakt, voelt, ziet en denkt. Een mooi perspectief dat ervoor zorgt dat je extra feeling krijgt met zowel het verhaal als de hoofdpersonage. Blake is, zoals hij het zelf noemt, ‘goed in het vinden van mensen’ maar is geen übermensch die zelf geen klappen incasseert. In tegendeel. Juist dit gegeven maakt hem ook erg intrigerend. Want, wat beweegt hem, waarom doet hij dit en hij lijkt zo aardig en bedeesd. Intussen is hij snoeihard en minstens zo dodelijk als Wardell. En hij zat levenslang vast voor moord. De lijn tussen goed en kwaad is soms flinterdun, dat bewijst dit verhaal wel.

Zes dagen en minstens zoveel ingewikkelde (complot)theorieën dagen de lezer uit tot meedenken. In het begin was het even wennen aan deze manier van schrijven en de gekozen opzet. Eenmaal aan het lezen moet je vervolgens waken om niet op de zaken vooruit te gaan lopen, de auteur daagt je uit tot meedenken en het tempo ligt soms behoorlijk hoog. Maar je kunt maar zo snel lezen natuurlijk. Daarbij is er gekozen voor een realtime verslag dat doet denken aan de tv hit serie ‘24’ en de spanning aan die van de films van ‘The fugitive’/’U.S. Marshalls’. Deze combinatie doet je als lezer het verhaal inzuigen. Door deze schrijfstijl leest het verhaal echt als een trein, en wegleggen is dan ook heel moeilijk. Snel nog een hoofdstuk lezen en vervolgens ben je weer een uur verder. Dit alles maakt dat ‘Het jachtseizoen’ een ware pageturner is geworden, goed geschreven (en vertaald!), uptempo en mateloos intrigerend voor de lezers die van een goede actiethriller houden zonder poespas. Blake is een intrigerende persoonlijkheid die voor veel uren, hoogwaardig, leesplezier kan gaan zorgen. Er is nog zoveel wat je niet over hem weet maar wel wilt weten. De aangewakkerde nieuwsgierigheid voor volgende delen zal nog even in toom moeten worden gehouden. Het tweede deel is in GB afgelopen juli al verschenen onder de titel ‘The Samaritan’ maar wij zullen nog even moeten wachten.

4 dikke sterren

Patrice – Team DPB

Geen opmerkingen: