zondag 25 oktober 2015

Ilse Ruijters wint Debuutprijs 2015


Samen met 5 collega debutanten was Ilse vanmiddag te gast in Zoetermeer waar zij allen gespannen de uitslag moesten afwachten. Toch wel wat zenuwen links en rechts natuurlijk, het is natuurlijk ook wel een hele mooie prijs om te winnen. Aan het einde van de middag was het dan zover. Het verlossende woord was daar: Ilse wint met haar debuutthriller de Debuutprijs 2015. De winnaar van vorig jaar, Bronja Hoffschlag, overhandigde haar de award. Een super blije Ilse bedankte de lezers voor deze prijs en nam vervolgens de vele felicitaties in ontvangst. Het gehele team van DPB was er bij en werd zelfs in haar dankwoord vernoemd! Dat was voor ons een verrassing, maar wel een hele leuke! Na afloop was er uiteraard tijd voor nog een babbel en een leuke foto. Ilse, nogmaals proficiat! Wij wachten (on)geduldig op boek twee ;-) 


´De onderkant van sneeuw´ is de mysterieuze titel van het thrillerdebuut van Ilse Ruijters. Het verhaal behapt de nachtmerrie van iedere automobilist én ouder. Met beklemmende sfeerschetsen heeft Ilse een verhaal geschreven dat menig lezer de adem zal benemen. Waar gaat dit verhaal over?

Hoe ga je verder met je leven nadat je per ongeluk een meisje van drie hebt doodgereden? 

Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet... Dat kon toch niet... Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen.

Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar het verleden achtervolgt haar: ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin staat dat ze nog voor het eind van het jaar zal leren hoe het voelt om je dochter te verliezen. Wie in haar omgeving probeert haar gek te maken, of is ze zélf niet meer te vertrouwen na ‘de moord’ die ze heeft gepleegd? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Irenes beklemmende strijd leidt haar tot in de diepste krochten van haar psyche, steeds verder weg van haar familie, vrienden en haar ‘oude ik’. 

 

Ilse Ruijters (24 juni 1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Haar keuzevakken vulde ze in bij de faculteit Nederlands.
In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Dat betekende een boost voor haar schrijfcarrière. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag.
Inmiddels staat er een fraaie reeks publicaties op haar naam. Ze schreef onder andere artikelen voorCosmopolitanFab! en Lifestyle Almere, en won wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in NRC NextLiteratuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2013 schreef Ilse het Almeers Dictee.

Met De onderkant van sneeuw debuteert Ilse als thrillerschrijfster. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller kwam uit bij The House of Books. Op dit moment is zij hard bezig met het schrijven van haar volgende boek. (bron; www.ilseruijters.nl)

Geen opmerkingen: