donderdag 22 oktober 2015

'Tweedracht' - Nicolet Steemers


Genre: Thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044534986
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 254
Verschijningsdatum: mei 2015

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor dit recensie-exemplaar. 

Cover
Een foto waar je twee mensen ziet zitten, weliswaar alleen de onderkant van hun lichamen. De titel is in rode kleuren. De kleuren op de foto gaan van donker bovenaan tot licht onderaan wat een mooi contrast geeft en de cover maakte me nieuwsgierig naar het verhaal. Ik geef deze een 7.

Samenvatting van het verhaal

Als Lucy van Alphen aan haar appartementencomplex aankomt, wordt ze opgewacht door twee rechercheurs die haar een paar routinevragen willen stellen. Haar busje is gespot in een straat waar een misdrijf is gepleegd en waarbij het slachtoffer geen onbekende blijkt te zijn van haar.

Lucy is cabaretière, houdt van het theaterwereldje en heeft een leuke vriend en collega’s. Kortom het leven lacht haar toe.

Twee maanden vooraf zag Lucy haar tweelingzus weer voor het eerst sinds drie jaren. Daniëlle stond plots weer aan haar deur. Lucy is helemaal niet blij haar zus terug te zien, ze zijn gewoonweg uit elkaar gegroeid en Lucy heeft geen prettige herinneringen aan haar zus.

Daniëlle zat al aan de drugs toen ze veertien jaar oud was en zowel Lucy als haar ouders hebben een ellendige tijd meegemaakt door het drugsgebruik van Daniëlle.

Lucy vraagt zich af waarom Daniëlle weer bij haar opduikt en wat ze van plan is. Ze is niet van plan zich terug te laten manipuleren. Haar tweelingzus zweert bij hoog en bij laag dat ze clean is en dat ze op zoek is naar een baan. Aangezien het haar zusje is, neemt Lucy haar in huis waar ze twee maanden zal verblijven.

De politie blijft Lucy lastig vallen met vragen ivm het moordonderzoek van Clarice Woltering. Deze vrouw was hun begeleidster toen ze als kleine kinderen meededen aan een onderzoek bij het Nederlands Meerlingen Instituut naar eeneiige tweelingen. Beide zusjes hebben hier een slechte herinnering aan. Steevast houdt Lucy vol dat het zeventien jaar geleden is dat ze nog in contact geweest is met deze mevrouw.

De politie heeft echter aanwijzingen dat de zussen iets met de moord te maken hebben.

Beoordeling

Dit boek telt 41 hoofdstukken en deze worden allemaal verteld vanuit het perspectief van Lucy. De hoofdstukken worden afgewisseld met Lucy die in de verhoorkamer zit en dingen die in het verleden zijn gebeurd. Zo kom je uiteindelijk te weten hoe de vork in de steel zit.  

De hoofdmoot in dit boek is het psychologische aspect tussen de twee zussen en niet zozeer de moord.

Daniëlle is heel manipulatief en is Lucy bij wijze van spreken altijd een stapje voor wat Lucy soms in een moeilijke en benarde situatie brengt. Lucy heeft het op zijn zachtst gezegd er heel lastig mee dat Daniëlle alles zo luchtig opvat en dat ze overal en bij iedereen haar voordelen eruit kan halen. In het boek heb je dan ook het meest medelijden met Lucy hoe ze in de achtergrond wordt gedrukt en waarbij ze op de steun van haar ouders ook niet moet rekenen. Je krijgt echt sympathie voor de een en afkeer voor de ander.

Nicolet schrijft op een vlotte en leuke manier hoe het tussen de twee zussen verloopt en daar zit ook een vleugje humor in en bij tijden ook gevoelens van frustratie en een soort onmacht.  

Ik heb niettemin toch een minpuntje in dit boek gevonden. Ik weet niet of het spreektaal is in een gedeelte van Nederland maar het stuitte me enorm tegen de borst en het gaat om de volgende zin en ik citeer: “ Aan de overkant van de straat zat een puber in het bushokje zijn mobiele telefoon te vingeren.” Dit is een taalgebruik dat ik niet apprecieer en ik vind het eigenlijk een beetje vunzig. Men kon gerust een ander woord gebruikt hebben want dit zinnetje, is me bij gebleven tot ik het boek uit had.  

Dit boek heb je in no time uit want je wil weten hoe deze toestand eindigt. Niet alleen wat de moord betreft maar des te meer de relatie tussen de zussen en hun ouders. Ze mogen dan wel een eeneiige tweeling zijn maar ze zijn heel erg verschillend. Ze hebben hun eigen zienswijze en hun eigen leven.  

Ik geef dit boek 3 sterren

Nancy - Team DPB


Geen opmerkingen: