dinsdag 13 oktober 2015

'Verbrande levens' - Claudia Biegel


Genre; Verhalenbundel/Non Fictie
Uitgever; LetterRijn 
ISBN; 978-94-918752-1-2 
Uitvoering; hardcover met leeslint 
Aantal pagina's; 104 
Uitgave; eerste druk oktober 2015Over de auteur
Claudia Biegel (1957) is geboren en getogen in Amsterdam als oudste dochter van Indische ouders. Al heel haar leven schrijft ze korte verhalen en loopt het schrijven als een rode draad door haar leven. In 2011 debuteerde ze met haar roman Foute Sarah’s, welke later is omgewerkt tot theaterstuk. Begin 2015 verscheen haar tweede roman Rusteloze Benen. Op 26 oktober 2015 wordt de verhalenbundel Verbrande Levens gepresenteerd.Samenvatting
Wie kan het zich niet herinneren? In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 breekt er brand uit in cel 11 in de K-vleugel van het Detentie- en uitzetcentrum op Schiphol Oost. De elf omgekomen slachtoffers zijn uitgeprocedeerde vluchtelingen in afwachting van hun uitzetting. Precies tien jaar later zal Claudia Biegel haar verhalenbundel Verbrande Levens op 26 oktober 2015 presenteren. Een ode aan deze elf personen die ieder hun eigen verhaal met zich meedroegen. Ieder persoon met zijn/haar reden om in Nederland asiel aan te vragen.


Vanuit verschillende uitgangs- en oogpunten beschrijft Claudia Biegel in elf fictieve flitsromans de omstandigheden van de slachtoffers. Het ene verhaal is het andere niet, ze zijn zeer divers. De ene is gruwelijk, de ander melancholisch en weer een ander in en in triest. De lezer zal zich daarom beter kunnen vinden in het ene verhaal dan in het andere. Neem het verhaal uit Bulgarije, De laatste dansbeer, over een zigeunerjongen die door zijn vader wordt gedwongen om zijn vak als berendompteur over te nemen. Hierin wordt het ontzettende dierenleed beschreven, bij de beesten af maar ook dat er voor deze bevolking geen keus is. Het is hun bestaan en al generatie op generatie overgedragen van vader op zoon. Of het verhaal uit Roemenië, Anna, over het alom bekende fenomeen vrouwenhandel. Gouden bergen worden haar beloofd door die aardige vriend in haar thuisland maar voordat ze het weet zit ze in een bus richting Duitsland. En het verhaal Gedichten uit Libië over de lugubere achtergrond van een jihadstrijder die als doel heeft om te leren doden als een moordenaar. Waarom?


Conclusie
Al deze elf verhalen zijn gebundeld in een prachtig boekje. Mooi vormgegeven met een aansprekende cover van een eenzame boom die in brand staat. Een chique hardcover uitvoering met leeslint.

Het getal elf speelt een centrale rol in het geheel. In cel 11 van de K-vleugel (K= de 11e letter van het alfabet) stierven 11 vluchtelingen met 11 verschillende achtergronden. Achter elk getal schuilt een mens. De enorme vluchtelingenstroom richting Europa is momenteel zeer actueel in het nieuws. Claudia Biegel haakt hier met deze verhalenbundel goed op in. In haar nawoord zijn de getallen van het aantal mensen die op de vlucht waren in 2014 becijferd. Inmiddels zullen deze getallen zeker zijn opgelopen. Voor meer informatie over feiten en cijfers wordt achter in het boekje verwezen naar Vluchtelingenwerk Nederland.


Een uitstekend initiatief van Claudia Biegel om ons mee te nemen in de verhalen achter de mens vluchteling. Een mooi boekje om cadeau te doen aan je geliefde, ouders, vrienden of kennissen. Ze zullen het zeker waarderen! Of natuurlijk gewoon voor jezelf.


Hilde van den Bosch - DPB-recensentUitgeverij LetterRijn hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen: