dinsdag 24 november 2015

Auteurs bloggen.......Linda Jansma


Treatment Iemand ooit een treatment gelezen? Ik nu wel. Waarschijnlijk vragen jullie je nu af wat een treatment is. Tot voor kort wist ik dat ook niet. Pas nadat de filmrechten van mijn laatste thriller Verbroken verkocht waren, kwam ik ermee in aanraking. Het komt erop neer dat een treatment een soort verkort filmscript is. In een bladzijde of tien schrijft de scriptschrijver beknopt op hoe hij het verhaal wil laten verlopen. In scenes. Dus ook waar het zich afspeelt en hoe de omgeving eruit ziet. En natuurlijk wat de personages doen en wat er gebeurt.
Nadat bekend werd dat Diederik van Rooijen (van Penoza) de regie ging doen en het script ging schrijven, kreeg ik niet snel daarna dus het treatment van Verbroken in mijn mailbox. Spannend! Wat zou hij ervan gemaakt hebben? Ik las het. En nog een keer. En nóg een keer. Wow, dit moest wel een geweldige film gaan worden! Een echte actiefilm! Maar zoals altijd bij verfilmingen zaten er toch ook wel wijzigingen in. Wijzigingen die ik niet begreep. Waarom moest dít anders en waarom moest dát eruit en waarom kwam iets anders er weer in? Allemaal vragen waar ik toch wel graag een antwoord op wilde hebben. En wat doe je dan? Juist, ik maakte een lijst met al mijn ‘waaroms’. Er ging niet veel tijd overheen voordat ik weer bericht terugkreeg en ik antwoord ontving op echt alle ‘waaroms’. Keurig netjes werd uitgelegd waarom bepaalde dingen veranderd werden. Iedereen weet dat verfilmingen altijd anders zijn dan het boek, en daar wordt vaak over geklaagd, maar we staan nooit erbij stil dat het altijd een reden heeft. Zo ook in dit geval. Overal was een plausibele reden voor. Niets was veranderd zonder dat er goed over was nagedacht. En ja, toen werd het ook voor mij logisch.
Natuurlijk, er zitten best wat veranderingen en aanpassingen in het filmscript en oké, als auteur moet je daar toch wel even om slikken (het is wél jouw kindje waaraan ze sleutelen) maar het feit dat dat niet zomaar is gedaan, is een hele troost. Verbroken zal sowieso tot een geweldige film worden gemaakt en ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat. Maar ik ben er niet bang voor. Diederik van Rooijen heeft bewezen goede films en series te maken; de film van mijn Verbroken zal daarop geen uitzondering zijn.
Jammer dat we nog zo lang moeten wachten.

Geen opmerkingen: