woensdag 25 november 2015

'Bakbijbel' Rutger bakt van A tot Z - Rutger van den BroekNog net voor 5 december ging Bianca aan de slag met gevulde speculaas! 
De Bakbijbel past best in de schoen van een keukenbaas.


Genre: Brood/banket
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048826278
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 496
Verschijningsdatum: Augustus 2015


Met dank aan uitgeverij Carrera voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.


BAKBIJBEL IS HÉT NASLAGWERK VOOR DE THUISBAKKER 
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto's leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart, kletskoppen, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot ultieme brownies, friandises, tulband, koffiebroodjes en pistachepavlova à la Rutger. Ook geeft Rutger allerhande tips, praktische aanwijzingen en originele serveersuggesties voor het allerlekkerste en mooiste bakresultaat. 

BOORDEVOL HANDIGE BAKTRUCS UITLEG VAN BAKBENODIGDHEDEN EN -BEGRIPPEN HELDERE HOW-TO'S EN BAKTECHNIEKEN DUIDELIJKE STAP-VOOR-STAPFOTO'S MEER DAN 160 BAKRECEPTEN 

Rutger van den Broek gooide hoge ogen als winnaar van het televisieprogramma 'Heel Holland Bakt: Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Wanneer hij niet als recoveryverpleegkundige in het ziekenhuis werkt staat Rutger het liefst te bakken. Eerder verschenen van zijn hand de bestsellers Rutger bakt en Rutger bakt feestelijk.


Cover

Geen glossy of fancy cover, maar een eenvoudige maar treffende cover. De symbolen die op de cover staan afgebeeld worden in het boek gebruikt om aan te geven welke materialen er gebruikt gaan worden.
Het totaalplaatje vormt een duidelijk geheel, het is wat het is, een Bakbijbel met recepten van A tot Z.

Het boek

Het boek is overzichtelijk ingedeeld. Na een voorwoord waar Rutger van den Broek zich uit laat over zijn passie voor het bakken, en uitleg geeft hoe men de Bakbijbel het best kan gebruiken komen we bij een overzicht van de verschillende bruikbare en gebruikte materialen. Denk hierbij aan de mengkom of spatel, maar ook de keukenmachine en de oven.
Hij legt duidelijk uit welke basisingrediënten hij gebruikt om het perfecte koekje, cake, taart of dessert te maken. Verder worden de bakbegrippen en - technieken uitgelegd die in de recepten staan vermeld, denk hierbij bijvoorbeeld aan het afmeten van de juiste hoeveelheid ingrediënten, de oventemperatuur of het tempereren van chocolade.

De Bakbijbel is onderverdeeld in negen categorieën, elke categorie heeft zijn eigen kleur. De kleuren zijn zo op de pagina’s aangebracht dat het lijkt alsof er met tabbladen is gewerkt, hierdoor kun je heel makkelijk naar de juiste categorie bladeren. In de categorie ‘How – To’s’ wordt met tekst en foto’s stap voor stap een aantal baktechnieken uitgelegd. Veelal zijn er in de winkel kant en klare ingrediënten te koop, maar met de duidelijke uitleg zijn deze heel erg goed zelf te maken.

Nu kunnen we zelf aan de slag, de basisrecepten vormen de basis voor veel van de heerlijke recepten die zijn opgenomen in het boek. Er staan meer dan 160 heerlijke recepten in de Bakbijbel die voor elke gelegenheid gebruikt kunnen worden. Aan het eind van het boek is er een handige index te vinden, op alfabetische volgorde kun je hier snel een recept vinden met de verwijzing naar de juiste pagina’s.


Beoordeling

De Bakbijbel is een zeer compact en compleet naslagwerk die voor elke thuisbakker een must have is, diverse boeken en tijdschriften staan er bij ons thuis in de kast maar geen hiervan is zo bruikbaar als dit boek. Alle recepten zijn duidelijk beschreven en voorzien van foto’s. Boven elk recept wordt met dezelfde symbolen als op de cover aangegeven welke materialen je gaat gebruiken bij het maken van het recept. Wanneer er een basisrecept of baktechniek wordt gebruikt, wordt je verwezen naar het desbetreffende hoofdstuk met uitleg. Als alle stappen worden gevolgd kan het niet anders dan dat het je lukt om een perfect bakresultaat te behalen.


Inmiddels al twee recepten uitgeprobeerd, namelijk de chocolade macarons en het gevulde speculaas. Beide gemaakt volgens het recept en met gebruik van eigengemaakte ingrediënten en zeer goed ontvangen door mijn gezinsleden.


Dit was mijn eerste kennismaking met Rutger van den Broek, afgelopen seizoen heb ik voor het eerst ‘Heel Holland bakt’ gevolgd en ik vind het jammer dat ik de vorige seizoenen gemist heb.

Door het gebruiksgemak, het compacte formaat en de totale uitstraling is de bakbijbel voor mij een boek dat ik met regelmaat ga raadplegen.
Het verdient daarom naar mijn idee de volle 5 sterren.


Bianca - Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: