dinsdag 17 november 2015

'Bijwerking' - Heleen van der Kemp


Genre: Thriller
Uitgever: Uitgeverij Cargo
ISBN: 9789023495932
Uitvoering: Paperback en E-book
Aantal pagina’s: 318
Verschijningsdatum: oktober 2015

Met dank aan Uitgeverij Cargo voor deze recensie-exemplaren.

Lezers; Charles Kuijpers, Greet Braem, Arda Van Daelen Groeneweg, Bianca Blok (DPB), Karin Teirlynck (DPB) Groepsrecensie door Karin Teirlynck (team DPB)

Over de auteur 
Karin; Heleen is geboren in 1974, woont in Ouderkerk aan de Amstel, samen met Martin (1971), Bastiaan (2010) en Hannah (2014). Naast thrillerschrijfster is zij redacteur voor de merken Randstad, Tempo-Team en Yacht. Op haar zesde schreef zij haar eerste boek, naar aanleiding van een Disney film, waarvoor zij 4 plaatjes kreeg van de juf. Na “Blond 15’, ‘Afrekening’ en ‘Onschendbaar’ is ‘Bijwerking’ haar vierde thriller.

Charles; Heleen van der Kemp heeft met “Blond 15” (2010), “Afrekening” (2011) en “Onschendbaar” (2013) reeds drie thrillers op haar naam staan van een constante hoge kwaliteit. Al deze boeken kregen destijds van uw recensent vier sterren. Deze maand (oktober 2015) rolde “Bijwerking”, het vierde boek wederom met rechercheur Britt Franken, van de persen.

Greet; Heleen van der Kemp is een thrillerschrijfster uit Nederland. Met ‘Bijwerking’ levert zij het vierde boek in de serie rond politierechercheur Britt Franken af. Haar boeken worden duidelijk gesmaakt door de lezers, getuige daarvan de nominaties voor verschillende prijzen.

Korte inhoud
Hoe goed ken jij je vrienden nu echt? Midden in het toeristenseizoen wordt politierechercheur Britt Franken opgeroepen bij de dood van een mysterieuze jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden. Een week later wordt haar team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschoppartij in de Jordaan. Het Amsterdamse uitgaansleven wordt steeds grimmiger. Ook Britts dochter Bo ondervindt dit aan den lijve. Plotseling komt de dreiging wel heel dichtbij.

Cover
Charles; Het oordeel over een cover is zo mogelijk nog meer smaak gebonden dan de mening over het boek zelve. Tja……Opvallend is hij zeker, dat valt niet te ontkennen. Het moet onontkoombaar even in de ik-vorm: ik vind de cover foeilelijk. De afbeelding geeft de indruk van een chicklit of een goedkope mislukte geneesmiddelengids. Het plaatje is dermate dominant dat de aandacht niet naar de tekst op de cover gaat. En die komt wel goed uit de verf bij lezing. Cijferoordeel cover: 5. (Het oordeel over de cover weegt voor mij niet mee bij de eindbeoordeling van het boek.)

Greet; De cover van de nieuwe Heleen van der Kemp valt heel erg op, in negatieve zin helaas. Het knalgele trekt absoluut de aandacht, maar de combinatie met het knalroze van de lippen en het blauwe van het pilletje is niet bijzonder geslaagd te noemen. Het plaatje doet ook niet meteen een thriller vermoeden. Jammer trouwens dat er geen eenheid zit in de covers van deze serie rond Britt Franken, herkenbaarheid is erg belangrijk. Een 4 voor de cover.

Arda; De cover vind ik niet mooi, omdat de kleur en de mond met die pil mij aan heel iets anders doen denken, bijvoorbeeld aan een doktersroman. Ik had de cover liever gezien in de stijl van haar andere boeken. In de winkel zou ik hem daardoor niet oppakken. Maar ik heb al haar vorige boeken gelezen, dus pak ik hem wel. De cover een 4.

Bianca; Over de cover zijn de meningen nogal verdeeld. Het valt in de boekhandel wel gelijk op tussen de ingetogen kleuren die een thriller meestal heeft. Mijn aandacht trekt het zeker. De mond, de pil tussen de lippen en de titel geven al een idee waarover het boek zou kunnen gaan. Ik geef de cover een 8!

Karin; Over deze cover is het laatste woord nog niet gezegd, denk ik. Echt mooi kan ik hem niet noemen, opvallend daarentegen wel. Een knalgele achtergrond met een grote rode/roze mond en een blauw pilletjes tussen de lippen. (al deed dit mij in eerste instantie aan een ander blauw pilletje denken) Het is in ieder geval wel een boek dat opvalt in de boekenwinkel en dat ik zeker zou vastnemen om de korte inhoud te lezen. Gezien het onderwerp is het waarschijnlijk de bedoeling geweest om voor deze opvallende cover te kiezen? De cover krijgt van mij een 7.

Samenvatting van het verhaal
Charles; Werner Stevens, een kleine drugsdealer, wordt in koelen bloede doodgeschoten door een meedogenloze drugsbaas omdat hij niet langer in diens gareel wenst te lopen. Het lichaam van Werner wordt bij toeval gevonden in een leegstaande kantoorkolos door een beveiligingsman.

Bianca; Bij een kantorenpand wordt het lijk van een jongeman gevonden. Rechercheur Britt Franken en haar team worden op de zaak gezet. Aan de hand van de pillen in zijn zak wordt duidelijk dat drugs de aanleiding van zijn dood is.

Karin; Als per toeval het dode lichaam van een jongeman gevonden wordt, komen Britt en haar team in actie. Aan de hand van pillen in zijn zak, blijkt dat het om een drugsdealer gaat. Omdat er reeds een onderzoek gaande is naar een nieuwe drug die opgedoken is in het uitgaansleven, werken Britt en haar team samen met rechercheur Nina Hansen.

Greet; Het nieuwe boek speelt zich af in de Amsterdamse uitgaanswereld en het drugsmilieu. Er lijkt een nieuwe party drug te zijn opgedoken die de nodige slachtoffers maakt. Vraag is of de dealers zich daarvan bewust zijn. Wanneer er uiteindelijk ook in de vriendenkring van Britts dochter Bo een slachtoffer valt, komt het gevaar wel heel erg dichtbij.

Arda; Er word een jongen dood gevonden op een verlaten terrein. Britt Franken wordt met haar team op de zaak gezet, maar ze hebben maar weinig informatie. Britt maakt zich grote zorgen omdat het toeristisch seizoen net begonnen is.

Charles; Rechercheurs Britt Franken en Wim van der Velden onderzoeken de zaak. Omdat op het lijk drugs worden aangetroffen wordt het onderzoek ingebed in een lopend onderzoek naar de herkomst van gevaarlijke partydrugs die in Amsterdam in omloop zijn en al enkele drama’s teweeg hebben gebracht. In dat onderzoek onder leiding van korpschef Martijn Funke speelt de flamboyante rechercheur Nina Hansen een belangrijke rol. Korpschef Funke heeft het allesbehalve gemakkelijk. Een kijkje in zijn gedachtewereld roept bij de lezer tussen alle ernst van het verhaal even een glimlach op:

“Vrouwelijke dealers en vrouwelijke rechercheurs, dacht hij. Een recept voor ellende en ultieme verwarring.”

Charles; Een week later wordt een net afgestudeerde psycholoog in het uitgaansleven het slachtoffer van zinloos geweld. Hij is het lijdend voorwerp in een “kopschoppartij” en overlijdt ter plaatse.

Bianca; Tijdens het onderzoek wordt er nog een 23 jarige jongen door zinloos geweld om het leven gebracht. Sinds enige tijd is er een nieuw soort drugs in het uitgaanscentrum in omloop, “killerpillen”, gebruikers verklaren dat het de agressieve gevoelens benadrukt. De toename van vernielingen in het centrum bevestigen deze theorie. Hebben deze twee moorden wat met elkaar te maken?

Karin; Als een week later een jongeman letterlijk doodgeschopt wordt, lijkt er geen verband met de nieuwe drug, maar denkt het team aan een geval van zinloos geweld. Als blijkt dat de nieuwe drug echte ‘killerpillen’ zijn, gaat een lichtje branden. Op verschillende camerabeelden is een groepje tieners in beeld. Heeft die nieuwe drug hier dan toch iets mee te maken?

Arda; Een nieuw partydrug gaat rond in het Amsterdamse uitgaansleven en heeft nogal nare gevolgen. Omdat deze drug gevaarlijke bijwerkingen heeft en aan een paar toeristen bijna het leven heeft gekost, moeten ze er snel achter komen voor er nog meer slachtoffers vallen. Als er weer een dode valt, denken ze eerst aan zinloos geweld en word er geen verband gelegd met de drugs.

Karin; Ook Bo, de dochter van Britt wordt van heel dichtbij geconfronteerd met de drug en de gevolgen daarvan. Helaas komt Britt geen stap verder in het onderzoek. Daarbij loopt de relatie tussen Britt en Thomas ook nog eens helemaal vierkant, dit tot groot ongenoegen van Bo. Britt zoekt steeds meer troost in de drank.

Arda; Als er in de nabijheid van Britt haar dochter een dode valt komt het wel heel dichtbij en moeten ze alles op alles zetten om het op te lossen. Bianca; Wanneer er een derde slachtoffer valt en Bo, de dochter van Britt, hiervan getuige is, is het er Britt en haar team er alles aan gelegen om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen.

Charles; Het onderzoek verloopt moeizaam terwijl intussen heftige gebeurtenissen zich opeenstapelen. Er valt vrijwel onder het oog van Bo Franken een dode als rechtstreeks gevolg van het gebruik van de gevaarlijke partydrug. Op het moment dat het onderzoek vast lijkt te lopen, slaat de vlam in de pan. Enkele betrokkenen proberen met eigenrichting hun straatje schoon te vegen, maar of dat lukt?

Conclusie
Bianca; Bijwerking is de vierde titel met Britt Franken in de hoofdrol. Dat zij het in haar privé leven nog niet allemaal op rolletjes heeft lopen wordt gaandeweg het verhaal duidelijk. De alcohol vloeit rijkelijk en zorgt ervoor dat de relatie met Thomas op een heel laag pitje komt te staan. Het boek leest niet als een thriller, meer een misdaadroman. Maar het scenario wat ze gebruikt is goed neergezet.

Charles; Een rode draad in het boek vormt de jonge vriendengroep Alexander Kolthof, Julia van der Stap, Simone Kraaienvelt, Jeffrey van Waardenburg en Michael de Leeuw. Hun wederwaardigheden bewijzen maar al te zeer de juistheid van de zinsnede op de cover van het boek: hoe goed ken je je vrienden nu echt?

Arda; Het verhaal vind ik maar “zozo”. Er wordt te veel prijsgegeven, vind ik. Je weet al wie het gedaan heeft en wie de drugs verkoopt. Dat vind ik zonde. 

Greet; Het verhaal komt een beetje traag op gang, maar gaandeweg wordt het interessant en spannend. ‘Bijwerking’ is opgebouwd uit een heleboel vrij korte hoofdstukken en is geschreven in een vlotte en eenvoudige schrijfstijl, wat het leesplezier ten goede komt. Wel jammer van de taal- en spelfoutjes. Daarnaast krijgt de lezer ook weer wat meer kijk op het privé leven van de personages Britt en Bo. Vooral de koudwatervrees van Britt in haar relatie met vriend Thomas krijgt de nodige aandacht. Bo is zoals altijd de dochter waar menig ouder van droomt.

Charles; Heleen van der Kemp heeft het vermogen om in duidelijke en gemakkelijke taal zonder moeilijke woorden of gezochte beeldspraak met korte en krachtige zinnen uiterst beeldend te schrijven. Dat is een kostbaar schrijverstalent. De leidende karakters komen tot volle wasdom en de lezer waant zich regelmatig te midden van de gebeurtenissen. De spanning wordt allengs opgebouwd. De plot is niet al te ingewikkeld en is fraai gecomponeerd rond enkele soms actuele thema’s zoals hebzucht, levensgevaarlijke drugs, eerwraak en zinloos geweld.

Bianca; Heleen van der Kemp heeft drugs als onderwerp in haar boek verwerkt. Ze laat op een zeer geloofwaardige manier zien wat daarvan de gevaren en de gevolgen zijn…. De bijwerking! In het begin worden er veel technische termen gebruikt over de drugs die centraal staan in het verhaal. Later wordt de term ‘Killerpillen’ gebruikt. Dit om de verwoestende werking van deze drugs te benadrukken.

Karin; Niet enkel het drugsprobleem wordt uitgebreid uit de doeken gedaan, maar ook verweeft zij moeiteloos een actueel thema dat zich afspeelt in het leven van Karim in dit boek. Als hij erachter komt dat zijn zusje zal worden uitgehuwelijkt, is hij razend op zijn familie. Het gaat zelfs zover dat zijn familie hem compleet buitensluit en hij niet meer welkom is.

Bianca; Jammer dat de verhaallijn van Britt privé zo dunnetjes is. De verhaallijn van Karim en zijn familie vond ik dan wel weer erg interessant. Een actueel thema, moslimmeisjes die nog altijd worden uitgehuwelijkt. En Karim die duidelijk aan het verwesteren is en zich niet kan vinden in het gearrangeerde huwelijk. Hierdoor wordt hij door zijn familie verstoten. Als romantische ziel zou ik dan willen weten hij haar heeft weten te "redden"!

Greet; ‘Bijwerking’ sluit naadloos aan op de vorige drie delen in de serie. Elk boek kent een eigen zaak die door politievrouw Britt en haar collega’s moet worden opgelost. Daarnaast vormt het liefdesleven van Britt de rode draad doorheen de serie. Een beetje storend is wel dat Britt bij elke tegenvaller naar de fles grijpt. Dochter Bo, die nochtans ook al één en ander heeft meegemaakt, schijnt de dingen soms beter onder controle te hebben.  

Arda; Sommige stukken zijn wel spannend, zoals de proloog. Je weet niet waar het over gaat je wilt verder lezen. Toch heb ik geen moment op het puntje van mijn stoel gezeten, wat ik wel jammer vind.

Karin; Van der Kemp heeft de kunst om haar karakters zo uit te werken dat het echte personages worden. Ze schrijft zeer beeldend en door hun privéleven in het verhaal te betrekken krijg je een totaalplaatje. Omdat dit deel vier in een serie is, blijft de rode draad de relatie tussen Britt en Thomas. Ook deze keer is het niet anders. Britt, die blijft twijfelen als het op een relatie aankomt. Blijft Thomas dit slikken?

Charles; De ontwikkeling in de privé-situatie van vaste waarden Britt Franken en haar inmiddels adolescente dochter Bo schrijdt voort. Het pad van de liefde van Britt voor Thomas Lindeman is moeilijk begaanbaar en slingert alle kanten op. De privé-besognes van collega Karim houden de lezer bij tijd en wijle eveneens bezig. Ook daar is een actueel thema aan de orde. De ontknoping van het verhaal is verrassend en explosief.

Bianca; Veel verschillende personages met elk hun eigen verhaal zorgen er voor een groot deel van het verhaal voor dat je goed moet blijven opletten. Eenmaal in het verhaal leest het wel erg lekker weg. Geen moeilijk taalgebruik (op de technische termen na) en een vlotte pen zorgen ervoor dat je de 318 pagina’s zo bent doorgelezen. En het einde laat in ieder geval alle ruimte over voor een vervolg.

Karin; Ook nu heeft Heleen van der Kemp in vlotte en duidelijke taal een mooi verhaal neergezet. Na een proloog die vraagt om verder te lezen, valt het verhaal echter wat stil. De technische uitleg over drugs en de vele personages, halen de vaart er wat uit. Het verhaal kabbelt vervolgens rustig verder om te eindigen in een “big bang” met een enorme cliffhanger, want dit verhaal vraagt om een vervolg.

Charles; Het slot is onverwacht en de intrigerende cliffhanger in de laatste twee zinnen van het boek smaakt direct naar meer. Doch of en welke vorm dat gaat gebeuren?

Slotsom
Greet; ‘Bijwerking’ is een redelijk spannende thriller met actuele thema’s. Ideaal voor wie op zoek is naar een paar uurtjes ontspannen lezen. 3,5 sterren. 

Charles; Heleen van der Kemp heeft met “Bijwerking” opnieuw blijkgegeven van haar grote talent. Het boek is een ware slaapsteler en zo evenwichtig opgebouwd en vlekkeloos geschreven dat het de uitzonderlijke vijf sterren verdient!

Bianca; Met dit deel heeft Heleen ervoor gezorgd dat een actueel thema weer extra aandacht krijgt. Drugs is en blijft een probleem van de jeugd van nu. Ik zou het aanraden te lezen. 3 sterren voor dit vierde deel.

Arda; Het boek is makkelijk te lezen en ik zal het boek dan ook aanraden bij mijn vrienden, omdat het een heel actueel onderwerp is. Daarom 4 sterren.

Karin; Zoals we gewoon zijn van Heleen leest ook ‘Bijwerking’ lekker weg. Ik heb weer verschillende uurtjes leesplezier mogen ervaren en ben heel benieuwd naar het vervolg! 3 sterren voor ‘Bijwerking’.

Geen opmerkingen: