woensdag 4 november 2015

Bloedlink – Marianne en Theo HoogstraatenGenre; Thriller
Uitgever; De Crime Compagnie
ISBN; 9789461091574
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 300
Uitgave; september 2015

Italië 2015: Julia en haar vriendin Vicky, die als backpackers door Italië trekken, verdwijnen in de onherbergzame Abruzzen.

Frankrijk 1206: Een groep kruisvaarders keert terug van de vierde kruistocht. Een van hen heeft daar de zweetdoek van Veronica gevonden en meegenomen als geschenk voor zijn vrouw Madeleine. Helaas brengt die doek haar weinig geluk. Ze moet vluchten en haar man en kind achterlaten. Bestaat er een mysterieus verband tussen deze twee gebeurtenissen? En welke rol speelt de zweetdoek met daarop de afbeelding van Christus?

Zoals vaker gaan twee vriendinnen anno 2015 samen op vakantie, zo ook Julia en Vicky die het mooie en cultuurrijke Italië als bestemming hebben gekozen. Wat een unieke reis had moeten worden lijkt in een drama te eindigen wanneer de twee jonge vrouwen plots verdwijnen. De familie is gealarmeerd en ziet noodzaak om ter plaatse te gaan zoeken, maar raakt ook snel betrokken bij mysterieuze zaken die zowel in het nu als in het verleden iets met elkaar te maken hebben. Na twee weken is er taal noch teken en lijken de meisjes van de aardbodem verdwenen. Wanneer er iets van grote historische waarde uit de plaatselijke basiliek wordt gestolen gaat men vermoeden dat er veel meer speelt. Dit heeft als directe consequentie dat het onderzoek naar de vriendinnen naar de achtergrond verdwijnt. En alsof dat niet genoeg is verdwijnt Emelia ook nog eens, zij is de zus van Julia. Ze kreeg hulp bij haar zoektocht van twee mannen maar zijn ze wel te vertrouwen?

Madeleine was een kruidengenezeres en leefde in een periode dat je dan voor heks aangezien kon worden. Om aan de dood te ontsnappen moet ze vluchten en alles achterlaten. Ze kan niet veel meenemen maar neemt een doek, dat haar man voor haar heeft meegenomen van een kruistocht, mee. Niet wetende wat dat met haar vlucht zal doen. 

Het schrijversduo kiest na “Evenbeeld” wederom voor een verhaal dat zowel in het verleden als heden speelt. Als het ware twee verhalen in één. Met “Bloedlink”  hebben ze opnieuw in de fijne, soepele schrijfstijl die hen eigen is, een mooi verhaal neergezet met een grote rol voor een historische verhaallijn. Doordat ze ook nu hebben gekozen voor deze opzet is er, in opvolging van het vorige boek, sprake van stijlherkenning. En dat is prettig want ze schrijven erg toegankelijk en ontspannen. De indeling van het boek is duidelijk te onderscheiden qua periodes en zo word je als lezer volop het verhaal ingetrokken. De verhaallijnen lopen met elkaar in spanning op en dat zorgt naar het einde toe voor een mooi en verrassend plot. 

Het is een spannend boek geworden, met mooie, échte personages met voldoende diepgang. Verdachtmakingen, wantrouwen, diefstal, ketterij en bedrog zijn de ingrediënten die sterk naar boven komen. De link tussen het verleden en heden berust dit keer op een heilig relikwie, de zweetdoek van Veronica, dat wordt gestolen. Het is niet meteen duidelijk wat de verbindende factor is maar gaandeweg het verhaal wordt dat goed uitgelegd. Doordat zowel Emilia en Madeleine de ik-persoon zijn is het een heel persoonlijk verhaal geworden om te lezen, alsof het rechtstreeks aan jou wordt verteld. Omdat het steeds duidelijk is wie er aan het woord is, door de markering van de periodes, is er nooit twijfel om welke personage het gaat. Een goed doordacht maar belangrijk detail dat het leesgenot optimaal houdt.

Ondanks dat het een fictief verhaal is zijn er wel non fictieve zaken in het boek opgenomen. Geloofsfanatici vind je overal, in ieder geloof zijn er voorbeelden van te noemen. Het feit dat hier heel subtiel, doch duidelijk aanwezig, ook sprake is van een genootschap geeft het verhaal zowel een ongelooflijk maar realistisch tintje, het doet met vlagen aan de Illuminatie denken. Door de proloog wordt die toon ook meteen gezet. Het intrigeert dan ook meteen, hier wil je meer van weten! Nadat je het het verhaal in een snel tempo hebt gelezen, een andere optie is er niet, vind je in de epiloog de antwoorden op de losse eindjes die er nog zijn. Mooi gedaan!

"Bloedlink" is wederom een verhaal om volledig bij weg te dromen. De auteurs weten je op de een of andere manier zo te betrekken in het verhaal, je zo aan te spreken, dat je even alles om je heen vergeet. Hoe dan ook is “Bloedlink” een zeer gedegen opvolger van “Evenbeeld” dat heel wat lezers zal kunnen bekoren.

Vier sterren 
Patrice - Team DPB

Geen opmerkingen: