maandag 23 november 2015

'De laatste nacht op Tremore Beach' - Mikel Santiago


Genre: Thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044534757
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 412
Verschijningsdatum: juni 2015

Dank aan uitgeverij De Geus voor de twee recensie exemplaren.

Duo recensie van Patrice van Trigt & Nancy De Brucker - Team De Perfecte Buren

In een afgelegen strandhuis in het Ierse Donegal probeert componist van filmmuziek Peter Harper zijn scheiding te boven te komen en zijn creatieve dip te overwinnen. Even lijkt hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij raakt bevriend met zijn Amerikaanse buren en ontmoet een vrouw: Judie. Maar wanneer hij op een nacht getroffen wordt door de bliksem verandert alles. Hij krijgt last van vreselijke hoofdpijnen en lucide dromen. Hij ziet zijn buurvrouw voor zijn deur staan terwijl ze thuis in bed ligt. Een mysterieus busje duikt op en verdwijnt. Wordt hij langzaam psychotisch of zijn dit de voorspellende visioenen die bij hem in de familie zitten? Dan komen zijn kinderen logeren en krijgt hij een visioen van een krantenkop: Afschuwelijk drama in Donegal, vier mensen gewelddadig om het leven gebracht …


Samenvatting van het verhaal

Nancy; Peter Harper, 42 jaar oud, is componist en heeft zich terug getrokken in een huisje aan Tremore Beach. Hij heeft zijn intrek in het huis genomen omdat hij in een dip zit na zijn echtscheiding. Hij wil hier gewoon in alle stilte en rust verder werken aan een project.

Patrice; Hij moet er echt even tussenuit, het is Peter Harper allemaal even teveel. Zijn ongewilde scheiding en het gemis van zijn twee kinderen, die in Nederland bij hun moeder zijn blijven wonen, zorgen ook nog eens dat zijn muzikale creativiteit een knal heeft gekregen. Hij zit, op z’n minst gezegd, met zichzelf in de knoop. Om alles op een rijtje te kunnen zetten en de wonden te laten helen heeft hij zich teruggetrokken in zijn vaderland, Ierland.

Nancy; Het is nu al elf maanden geleden dat hij een time-out heeft genomen omdat het hem gewoonweg niet meer lukt om nog een compositie in elkaar te steken. Hij weet dat hij zichzelf weer op de rails moet krijgen voordat de muziekwereld hem vergeet maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Peter heeft ook een gave geërfd van zijn moeder en grootmoeder: het is als het ware een stem die hem iets influistert en waarschuwt voor dingen die gaan gebeuren.

Patrice; Maar hij gaat niet naar zijn oude vader, nee hij trekt zich terug aan de ruwe kust in een strandhuis vlakbij het dorpje Donegal. Hij heeft het huis op Tremore Beach voor de zomermaanden gehuurd en hoopt daar zowel zijn verdriet achter zich te kunnen laten als zijn inspiratie en levenslust te hervinden. Het opvallende witte huis ligt idyllisch direct aan zee maar wel behoorlijk afgelegen.

Nancy; Peter probeert hier in alle rust terug een manier te vinden om het aangenaam te maken voor hem. Hij is zelfs al vrienden geworden met zijn buren en de leuke Judie die een winkel / pension heeft in Clenhburran. Judie is 29 jaar oud en een knappe verschijning die heel energiek, nieuwsgierig en intelligent is. Al gauw heeft hij een boontje voor haar.

Patrice; Zijn dichtstbijzijnde buren wonen een flinke wandeling van hem verwijderd en hij is ondanks de afstand toch met ze in contact gekomen. Er is zelfs sprake van een vriendschap tussen hem, Leo en Marie. Ze komen zo nu en dan samen om een hapje te eten of te wandelen. Wat vaak neerkomt op het drinken van een biertje en een goed gesprek. In het dorp heeft Peter ook al kennis gemaakt met de inwoners, zo groot is Donegal tenslotte niet, en in het bijzonder is zijn contact met Judie een lichtpuntje voor hem geworden.

Nancy; Op een avond wordt hij getroffen door een bliksem nadat hij een boom heeft willen verleggen die op de weg lag. Vanaf dan heeft hij last van verschrikkelijke hoofdpijnen en lucide dromen. Deze dromen zijn levensecht en wat erin gebeurt zijn ook een soort van visioenen die hij heeft en deze zouden wel eens uit kunnen komen. Zijn buren Leo & Marie steunen hem enorm na dit bijna noodlottige ongeval.

Patrice; Op een avond is hij uitgenodigd om naar Leo en Marie te komen voor een etentje met nog wat andere gasten. Er is echter een zware storm voorspeld en een stem in zijn hoofd zegt hem beter niet te gaan. Het kan tenslotte vreselijk tekeer gaan in deze regio. Toch trotseert Peter zijn gedachten en gaat met de auto naar zijn buren. Had hij maar naar zijn onderbuikgevoel geluisterd want op de terugweg wordt hij zwaar getroffen door een blikseminslag.
Gelukkig voor hem, maar tegen alle kansen in, overleeft hij deze oerkracht van Moeder Natuur. Alleen merkt hij dat er iets aan hem is veranderd. Hij wordt sinds de inslag geteisterd door afschuwelijke hoofdpijnaanvallen die worden gevolgd door levensechte dromen. De dromen zijn eerder visioenen die weinig positiefs laten zien. Peter twijfelt enorm aan zichzelf en bespreekt dat ook met Judie en zijn vrienden. Maar veel tijd heeft hij niet want de kinderen komen voor een vakantie naar hun vader.

Nancy; Zijn kinderen, Jip en Beatrice die in Amsterdam met hun moeder wonen, komen voor twee weken op vakantie. Peter is zeer verheugd dat hij zijn kinderen zal zien en dat ze een zeer leuke vakantie met hem zullen hebben. Maar dan worden zijn dromen erger en Peter vreest voor het leven van sommige mensen.

Patrice; Heerlijk aan het strand, eindelijk weer samen sinds de scheiding. Peter doet zijn best maar weet zich echter geen raad. De dromen verergeren en iedereen die hij liefheeft speelt daarin een rol. Hij verzet zich maar raakt het zicht op de realiteit volledig kwijt, ‘het’ is sterker dan hij is. Raakt hij in een psychose of heeft de genezing van de blikseminslag meer tijd nodig en is hij gewoon ongeduldig?

Nancy; Wie kan hij vertrouwen om zijn visioenen te delen en willen ze hem wel geloven? Wat houdt Judie achter? En kan hij zijn kinderen beschermen? Wie heeft het op wie gemunt?

Conclusie

Patrice; De auteur is een meester in het opzetten van psychologische mindgames. Zowel met de hoofdpersonage Peter als met jou, de lezer. Het is onvoorstelbaar hoe je aan jezelf gaat twijfelen tijdens het lezen van dit bizarre verhaal. Jij bént Peter in het verhaal! Op de cover staat: Twin Peaks aan de Ierse kust. Nou, dat klopt als een bus. Sterker nog, dit is veel beter! Juist door het ontbreken van beeldmateriaal gaat je fantasie volledig los. En het verhaal bevat al zoveel mysterie. Al doe je nog zo je best, je weet op een gegeven moment écht niet meer wat nu realiteit of droom is. Want die dromen spelen een dermate grote rol dat er geen ontkomen aan is.

Nancy; Vanaf het begin van het boek was het voor mij heel aangenaam om te lezen, de schrijfwijze las op een ontspannende manier en dit gevoel bleef ik houden tot het einde ook al was het zeer spannend. Tot het plot zit je in een waas van mysterie. Pas op de laatste pagina’s krijg je inzicht hoe de dingen zich hebben afgespeeld. Je moet gewoon weten hoe het verhaal eindigt.

Patrice; Arme Peter, getroffen door de bliksem en dan ook nog eens dit! En alsof het niet genoeg is heeft de oude vader van Peter een verhaal te vertellen dat alles nog complexer maakt. Hoezo ingewikkeld en surrealistisch? En hoe heerlijk is het om zo in een verhaal gezogen te worden?! Je twijfelt werkelijk aan alles, zelfs aan je eigen interpretatie van het verhaal. Nou, dan heb je als auteur een knap staaltje kunst afgeleverd hoor!

Nancy; Het is weliswaar een thriller maar er was toch ook enige romantiek te bespeuren. Mikel weet heel goed de dingen en emoties af te wisselen en je wilt alsmaar weten hoe het verder gaat.
We maken ook kennis met enkele dorpsbewoners en het is ook leuk om te lezen hoe het er in zo’n kleine gemeenschap aan toe gaat.

Patrice; ‘De laatste nacht op Tremore Beach’ is letterlijk en figuurlijk een allesbepalende titel en dus zeer goed gekozen. Vanaf het begin ben je geïntrigeerd door ‘die laatste nacht’ en dus leef je daar ook naar toe. Want wat gaat er gebeuren, er gebeurt al zó veel, of gebeurt er nu eigenlijk niets? Je hersencellen draaien overuren en toch weet je niets, althans niet zeker. Want in dit boek is niets wat het lijkt te zijn. En dat heeft Santiago meer dan verbluffend weten te brengen. Een extra dimensie aan dit alles is dat Peter het verhaal vertelt en dat je dus moet afgaan op wat hij ziet en meemaakt. En toch, je hebt telkens de neiging dat zelfs in twijfel te trekken. De gehele sfeer van het boek is dusdanig dat je niemand vertrouwt, zelfs de verteller niet. En dit terwijl Peter een getalenteerd componist is die grote prestaties heeft verricht, geen reden geeft om hem niet te vertrouwen, hij is het slachtoffer in het verhaal. Toch?

Nancy; Het prachtige landschap wordt ook omschreven en je waant je als vanzelf aan de ruige Ierse kust met alle natuurelementen die erin voorkomen. De ideale locatie voor dit boek, mocht het in een stad geweest zijn zou dit zeker het effect gemist hebben van het verhaal.

Patrice; Met dit boek heeft Mikel Santiago een absoluut indrukwekkend thrillerdebuut geschreven met zo nu en dan zelfs een Hollands tintje. De spanning wordt consequent opgebouwd om tot een zeer bizar plot te komen. De gekozen locatie en sfeer zijn zo goed gekozen dat dat alleen al een deel van de spanning voor zich neemt. En dat al vanaf het begin, dan moet het verhaal nog beginnen.

Nancy; Santiago haalt een onderwerp aan met dit boek dat menige mensen de wenkbrauwen zouden doen fronsen. Ik vind het een interessant onderwerp en of je er nu in gelooft of niet, ik vind het in ieder geval geslaagd. Er gebeuren onverklaarbare dingen in dit boek.

Ook leuk dat België wordt vernoemd en voornamelijk de lekkere Belgische biertjes die daar verkocht en gedronken worden.

Patrice; Hij omschrijft heel sterk de typische weersomstandigheden, de haast enge geestelijke toestand waarin Peter geraakt en de vriendelijke (of toch de verdachte) dorpsgenoten dat het haast filmisch aandoet. De psychologie druipt er vanaf en laat je niet meer los. Het is beklemmend, origineel en staat in kwaliteit ver boven Twin Peaks.

Nancy; Dit is Santiago’s debuutboek en ik kijk er zeker naar uit om zijn tweede te lezen. Hij heeft er zeker een fan bij!

Patrice; . Het verhaal is razend knap geschreven, mooie dialogen, prachtige verwarring en een zeer goede vertaling. Alles bij elkaar een van de betere boeken van de laatste tijd. In ieder geval een van de meest mysterieuze!
5 stormachtige sterren

Nancy; Een boek dat zeer raadselachtig en meeslepend is, kortom een aanrader om te lezen!
Ik geef dit boek 5 sterren.


Geen opmerkingen: