dinsdag 17 november 2015

"Deze is voor jou" - Daphne Deckers


Genre: Non Fictie/Korte verhalen/Columns
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978 90 443 4900 9
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 160
Uitgave: 13 november 2015

The House of Books bedankt voor het recensie exemplaar!

Iedere week weet Daphne Deckers duizenden lezers te raken met haar column in De Telegraaf. Altijd spot ze trends voordat het trends zijn, en behandelt ze zaken in het leven die ons allemaal aangaan. Ontroerend, grappig en herkenbaar zijn haar stukken over haar gezinsleven. Daphne is zeer actief op Facebook en Instagram, en zo krijgen de fans een interessant kijkje in haar drukke leven!

Ze is van alle markten thuis. Presenteert, schrijft en is ook nog eens moeder. Eentje die haar gezinsperikelen met iedereen deelt die het wil lezen. En dat zijn er velen! Want het leven van voormalig model Daphne Deckers intrigeert dusdanig dat haar leven de afgelopen twintig jaar in de spotlights is blijven staan. Met haar boeken die in iedere fase van haar leven zijn verschenen behaalt ze telkens weer succes en zijn het klinkklare hits. Of het nu om haar zwangerschappen gaat of de kleutertijd van haar twee kinderen, nu in de pubertijd, of zelfs over haar eigen man: het maakt niet uit. De lezers groeien met haar mee en dat is een succesformule. De boeken zijn geschreven met een bepaalde knipoog naar het dagelijkse (gezins)leven en daarin wordt niks geschuwd. En nu net dát maakt haar boeken zo leuk. Er is altijd wel iets dat herkenbaar is voor de lezers. Want we hebben allemaal weleens te maken met overdenkingen die Daphne met iedereen deelt. Ze is sterk in het om haar heen kijken. En soms ook scherp, maar toch weer met die knipoog en de nodige humor, die haar pen dan zo mooi neerzet. 

Met 'Deze is voor jou' wederom een feest der herkenning. Het 'grote sokkenmysterie' dat ieder huishouden teistert was zo herkenbaar dat het inderdaad aannemelijk is dat er een plaatselijke Bermuda driehoek in ieders washok aanwezig moet zijn, het kan niet anders! Ze schuwt het ook niet om te laten zien dat ze goed in de slappe was zit. De reisjes, de shopexpedities, ze maken duidelijk onderdeel van haar leven. De een zou daar moeite mee kunnen hebben, niet iedereen kan zich dat veroorloven natuurlijk, maar Daphne weet het op een manier te brengen dat het je niet stoort. Althans, dat zou niet hoeven want ze schept er niet over op. Want decadentie is ver te zoeken, het is het leven dat zij leidt en graag deelt. Immers zijn er genoeg grappige en vooral herkenbare zaken die iedere vrouw en moeder verzuchtend zal bevestigen of je nu wel of niet een financiële bofkont bent. 

Ze bespreekt de dingen van alle dag en dat is vaak behoorlijk geinig. En dan hebben we het maar niet over moobs, krijsende baby's in het vliegtuig, seks in een langdurende relatie en het eeuwige problematische/feministische okselhaar. Ze gaat niet uit de weg wat het ouder worden met zich meebrengt, als moeder en, werkende, vrouw. Zwaartekracht, pubers en je zelfbeeld, alles komt voorbij. Wat de lezer in ieder geval wel te weten komt, en doe er mee wat je wilt, is dat Daphne snel een 'koude kont' heeft. Wat ze ook aanhaalt, het is grappig. Sorry, maar het is gewoon zo. Een van de favorieten was toch wel 'Roespoes' en 'De schaamslurf'. Hardop gelach was het gevolg. De manier waarop ze deze twee columns, met zekere overeenkomsten, beschrijft is hilarisch en zal voor sommigen net op het randje zijn. Maar het moet kunnen en dus doet ze het ook, gelukkig maar want ze zijn zo leuk! Lees het gewoon en oordeel zelf!

Dit boekje telt slechts 160 pagina's en het is zo uit. De columns zijn kort en vlot en de foto's een leuk detail. 'Ik lees er nog eentje', en oeps, het is uit! Een ideaal cadeautje, met een leuk prijskaartje, nu met de feestmaand in aankomst of gewoon aan je moeder/zus/vriendin of willekeurig iedere vrouw (van veertig plus) die wel een glimlach kan gebruiken. Jijzelf? Een aanrader!

Patrice - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: