donderdag 5 november 2015

'Jacht op de jager' – Vince Flynn


Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V. 
ISBN: 978 90 452 0560 1 
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 392
Uitgave: 18 mei 2015

Met dank aan Karakter Uitgevers B.V. voor het beschikbaar stellen van het exemplaar.


Over de schrijver
Vince Flynn was een New York Times-bestsellerauteur. Hij stierf op 19 juni 2013 na een drie jaar durend gevecht tegen prostaatkanker. Als auteur verwierf Flynn bekendheid met zijn Mitch Rapp-reeks, waarvan “Jacht op de jager” bij hoort. Vince Flynn was tevens verhaallijnconsultant voor het vijfde seizoen van de televisieserie 24. Flynns thrillers worden gewaardeerd vanwege hun actie en accuratesse en worden door de CIA aangeraden aan hun medewerkers. De Mitch Rapp-reeks werd na de dood van Flynn voortgezet door Kyle Mills.

Cover
Het eerste dat opvalt aan de cover is het grijze, licht doorzichtige blok aan de onderkant van de pagina.  De naam van de schrijver staat zeer duidelijk hierin vermeld, met daaronder de titel. Boven de naam van de schrijver staat: ‘De koning van de actiethriller’ - Dan Brown.
Je ziet een commando met wapen en speciale apparatuur. Deze commando is overduidelijk bezig met een missie, te zien aan de wervelde rookwolken op de achtergrond. De cover krijgt van mij een 7.

Samenvatting van het verhaal
Mitch Ripp werkt voor de CIA in het gevecht tegen het terrorisme, voornamelijk islamitische terroristen. Hij is één van de belangrijkste antiterrorisme agenten. Rapp is door de jaren heen gehard geworden en laat niet met zich sollen. Hij is toegetreden tot de spionagewereld nadat Panam 103 in 1988 boven Lockerbie in Schotland was neergeschoten. In dit vliegtuig zat zijn grote liefde.

In de loop der tijd heeft Rapp de nodige vijanden gemaakt. Eén daarvan is Saeed Ahmed Abdullah.
Tijdens een audiëntie bij de minister van Islamitische zaken van Saoedi-Arabië die zelf persoonlijk tegenstander is van de samenwerking met de VS en een oude vriend van Saeed is, vraagt hij om gunst:  het doden van de man die ervoor gezorgd heeft dat zijn zoon niet behoorlijk begraven kon worden na zijn dood in de strijd voor het geloof, tijdens de jihad: Mitch Rapp. De minister helpt hem aan een naam van een Duitser, die Saeed kan helpen Mitch te vermoorden. Saeed zal echter voorzichtig moeten zijn, want als de Amerikanen erachter komen, dat Rapp door hem geëlimineerd is, zal de Saoedische koning hem onthoofden en als de aanslag mislukt en Rapp komt erachter wiens plan dit was, zal hij ongetwijfeld wraak nemen. 

Deze Duitser, Abel, neemt de opdracht aan om Rapp om het leven te brengen. Hij is vanwege zijn werk bekend met de reputatie van Rapp, maar dat schrikt Abel niet af. Het uit de weg ruimen van iemand als Rapp zou het ultieme bewijs zijn van zijn kwaliteiten. Deze Abel huurt voor deze opdracht twee zeer professionele huurmoordenaars in. Terwijl Rapp erachter komt dat er een prijs op zijn hoofd staat, heeft hij aan het thuisfront ook de nodige problemen. Mark Ross, de nieuwe directeur voor de Nationale Veiligheid, heeft het voorzien op Rapp. Hij ziet Rapp, die het niet altijd al te nauw neemt met de regels, als een gevaar voor zijn carrière en zou het liefst van hem af willen. 

Mark Ross wil namelijk in de toekomst president worden en is bang dat zijn carrière gevaar zal gaan lopen door Rapp. Rapp is het niet eens is met de aanpak van Mark Ross op het gebied van terrorisme en laat dit ook duidelijk merken. Rapp besluit de zaak met Mark Ross, in plaats van dit via de officiële weg via zijn superieur Kennedy te doen, het persoonlijk af te handelen en gaat een directe confrontatie aan met Mark Ross. Deze besluit om, als de tijd rijp is, af te rekenen met Rapp. Mitch Rapp moet vanaf dat moment op twee fronten de strijd aan gaan.

Beoordeling
Het boek bestaat uit korte hoofdstukken. Hierdoor blijft er goed vaart in het verhaal. Bij hoofdstukken waar het van belang is, staan de stad en het land erbij genoteerd zodat de lezer weet waar het verhaal zich afspeelt. Het proloog is zeer sterk. Je krijgt direct een indruk over de hoofdpersoon Mitch Rapp, ik wilde direct doorlezen waarom er achter hem aangezeten wordt. Het verhaal leest snel en soepel . Het is gedetailleerd geschreven, het is alsof je naar een spannende actiefilm kijkt. Je ziet de situaties waarin Rapp terecht en handelt komt duidelijk voor je. Het is een intelligent geschreven thriller met oog voor detail. Als voorbeeld: “Rapp hield zijn handen in de ruime zakken en zijn kin omlaag. In de linker zat een tactisch Rip Cord-mes en in de rechter een 9 mm Glock 26 met geluidsdemper”.

Vince Flynn neemt bij elke nieuwe scène de tijd om deze op te bouwen. Hij doet dit op een manier zonder dat het saai wordt. Door de informatie die je krijgt, kun je je goed inleven in de situaties waarin Rapp terecht komt. De personages zijn, net als Rapp, zeer goed uitgewerkt. Je krijgt een kijkje in zijn privé leven via zijn vrouw en via zijn superieur Kennedy krijg je een goed beeld van zijn werk. Ook Abel en de huurmoordenaars die hij inhuurt om Rapp te vermoorden, zijn uitgebreid beschreven en goed uitgediepte karakters. Je leest over hun leven en hoe het zo ver is gekomen dat ze een zo zware opdracht aannemen. 

Ik heb vooral genoten van de confrontatie tussen Ross en Rapp: dit stuk uit het boek heeft vaart, is zeer boeiend en doorspekt met de nodige humor. Rapp is een personage dat direct je hart steelt met zijn acties, die niet iedereen kan waarderen.

Er zijn af en toe verwijzingen naar vorige delen, maar deze zijn niet onduidelijk en niet storend. “Jacht op de jager” is voor mij het eerste boek dat ik heb gelezen van Vince Flynn en ik heb niet het gevoel dat ik achtergrondinformatie mis.

En dan tot slot het einde van het boek. Ik was erg onder de indruk. Het is een einde dat een paar dagen is blijven hangen en waar ik nog een aantal malen over heb nagedacht. Wat zou ik in zo’n situatie hebben gedaan…

Ik heb genoten van dit boek vol actie en geef het met plezier 4 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - recensent De Perfecte Buren 


Geen opmerkingen: