maandag 16 november 2015

'Joy' - Marjan van den Berg


Genre: thriller
Uitgever: Karakter Uitgeverij
ISBN: 978 90 4521 133 6
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 352
Verschijningsdatum: augustus 2015


Joy Westergaard is gelukkig getrouwd met Stefan en kan met diens dochter Valérie goed overweg. Zij is de hoofdpersoon in het boek “Joy” van Marjan van den Berg.

Joy is een gevierd kunstschilderes met heel bijzonder werk en lijkt in alle opzichten geslaagd in het leven. Zij draagt evenwel enkele duistere geheimen uit haar verleden mee.

Stefan organiseert beroepsmatig jachtpartijen waarbij na afloop niet zelden flink wordt gedronken. Als Joy haar man met de auto op gaat halen na zo’n bijeenkomst komt ze oog in oog te staan met vier “maatschappelijk geslaagde” mannen (althans, dat vinden ze zelf en uiten dat in hun vaak uitgesproken irritante en zelfzuchtige gedrag). Martin Jonker van Drechtstee, Chris Bloemland, Michiel Meijerling en Balthasar Benjamin (kortweg BB) van Wassenaer vormen samen de vriendenclub BBoys. Het stemgeluid van één van hen doet bij Joy een door deze mannen veroorzaakt sluimerend jeugdtrauma ontwaken. Vanaf dat moment is ze vervuld van wraakgevoelens en worden haar gedachten in belangrijke mate beheerst door het antwoord op de vraag hoe en wanneer ze het deze mannen betaald kan zetten, en waar de vijfde betrokkene is gebleven.

Annechien, de vrouw van BB, is een beginnend kunstschilderes. Onder meer door hun gezamenlijke belangstelling voor de schilderkunst worden Joy en Annechien na een van de kant van Joy aanvankelijk berekenende vriendschap na enige tijd echte vriendinnen.
Met Stefan is Joy heel gelukkig maar intussen wordt ze verteerd door haar obsessie wraak te nemen op de vier mannen. Soms heeft ze welhaast psychopathische gedachtespinsels.
In een mooie vloeiende verhaallijn worden gezellige en feestelijke bijeenkomsten afgewisseld met regelrechte drama’s. Ook komt in het boek een mooi uitgesponnen zakelijk drama aan de orde. Het is aan de lezer dit alles te ontdekken. Er is voortdurend onderhuidse spanning die het verhaal aangenaam maakt en de aandacht van de lezer vasthoudt. Het boek eindigt met een weergaloze en ook ontroerende uitsmijter.

De laatste twee zinnen van het boek zijn in hun eenvoud een fraaie afsluiting:

“Het heeft lang geduurd. Maar ik heb er nu wel vrede mee.”

Marjan van den Berg is blijkens de achterflap van het boek journalist, schrijver en columnist. Dan mag je zeker in taalkundig opzicht wat verwachten, en dat komt in dit geval ook uit. Haar taalgebruik is voorbeeldig. Prettig korte hoofdstukken met veelal krachtige korte zinnen zonder moeilijke woorden maken het verhaal gemakkelijk leesbaar. Het boek bevat slechts één en dan ook nog kleine taalfout.
De plot is mooi bedacht zij het dat er wel enkele vergezochte toevalligheden in zitten verweven. Maar die zijn in de beleving van wraakgodin Joy vervolgens wel tamelijk functioneel. De personages zijn goed uitgediept en de situatieschetsen zijn beeldend. Het verhaal is niet alleen lezenswaardig maar is ook zodanig consistent dat het voor de lezer vrijwel onmogelijk is de draad kwijt te raken. En dat is ook wel weer eens prettig in een tijd waarin nogal wat thrillerschrijvers zich beijveren in het scheppen van diverse parallelle verhaallijnen die soms op complexe wijze naar elkaar toe groeien.

“Joy” is een boeiend verhaal dat de lezer niet loslaat. Het boek verdient vier stralende sterren.

Charles Kuijpers – Recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: