vrijdag 6 november 2015

'Neem een geit' Leven voor gevorderden - Claudia de Breij

 
Genre: Non-fictie verhalenbundel
Uitgever: Lebowski Publishers
ISBN: 978-90-488-2620-9
Uitvoering: e-pub
Aantal pagina's: 208
Uitgave: oktober 2015

Duo-recensie van Jeanine Feunekens-Both en Hilde van den Bosch – recensenten De Perfecte Buren

Hartelijk dank aan Uitgeverij Lebowski voor het vooruit mogen lezen van ‘Neem een geit’.


De auteur
Claudia de Breij (1975) kennen we allemaal als BN’er. Ze is verslaggever, presentator, columnist en DJ geweest bij diverse omroepen. In 2003 stapte ze over naar de VARA waarna ze ook als cabaretière  theatershows ging doen. Het bekendste liedje van haar, wat zelfs ieder jaar een hoge notering  in de top 2000 haalt, is Mag ik dan bij jou.  Claudia woont samen met Jessica, haar zoon en stiefzoon.

Samenvatting
Jeanine: Het boek van Claudia de Breij begint met een prachtig citaat van René Gude, Nederlands docent filosofie van de Internationale School voor Wijsbegeerte, die de strekking van het boek goed weergeeft. Voor mij een heel herkenbaar citaat, vooral sinds ik moeder ben van een nu zesjarige zoon: elke dag leer ik weer iets nieuws, waarvan ik achteraf denk: dit hebben miljoenen moeders voor mij ook meegemaakt, ervaren en ervan geleerd.

Hilde: Geholpen door de wijsheden van Claudia’s inspirator, wijlen filosoof René Gudde vraagt Claudia de Breij zich af “Wat is het geheim van een lang en gelukkig leven?”

Jeanine: Waarom vraag ik bij bepaalde zaken eigenlijk niet gewoon om raad bij mensen met meer (levens)ervaring dan ik, in plaats van steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Hilde: We hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Nee, al duizenden jaren zijn andere mensen ons voorgegaan en zij kunnen ons vast wel de levenslessen geven waar we wat mee kunnen in ons bestaan.
Claudia besluit om te rade te gaan bij de oudere generatie en bezoekt daar enkele prominenten voor. Niet de minste prominenten. Allemaal BN’ers die haar inspireren.

Jeanine: Claudia de Breij besloot om na een verwarrende periode in haar leven, waarin zij zelf met levensvragen worstelde, om samen met haar levenspartner Jessica van Geel (journaliste bij NRC Handelsblad en Vrij Nederland) op zoek te gaan naar levenslessen, naar adviezen bij anderen die al de nodige levenservaring hebben. Levenslessen met de vraag: wat is het geheim van een lang en gelukkig leven? Wat zijn de spelregels voor het zijn van een volwassen persoon.

Hilde: Zo praat ze met oud-politicus Hans Wiegel over vertrouwen maar ook over rouw en met auteur Geert Mak over trouw en liefde. Met zwemwonder en politica Erica Terpstra over positiviteit. Met Nederlandse zangeres en actrice Willeke Alberti over relaties.
Boeiende gesprekken voert ze met Dominee Nico ter Linden, actrice Anne Wil Blankers en journaliste en televisiepresentator Hanneke Groenteman.

Jeanine: Claudia heeft met haar partner voor dit interview gekozen voor een groep mensen met levenservaring: een groep 70 plussers. Achtereenvolgens zijn de volgende personen geïnterviewd: Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Willeke Alberti, Hans Wiegel , Anne-Wil Blankers, Paul van Vliet, Hedy d’Ancona, Geert Mak, Erica Terpstra en Herman van Veen.

Hilde: Geen enkel onderwerp wordt geschuwd en alle aardse zaken komen aan bod. Jeugd, opvoeden, ouders, verliefdheid, vriendschap, seks en intimiteit, liegen, jaloezie etc. Dit allemaal heeft Claudia vast weten te leggen in tientallen kleine verhaaltjes met ieder een thema.

Jeanine: Dankzij de inmiddels overleden René Gude, Denker des Vaderlands, heeft Claudia het aangedurfd haar ervaringen en de levenslessen van de geïnterviewde personen op papier te zetten en dit prachtige boek uit te brengen.

Hilde: Het onderwerp kritiek komt aan bod. Als voorbeeld wordt het lezen van recensies aangehaald. Grappig om te lezen dat kritiek, in dit geval in de vorm van een recensie,  een heikel punt blijft voor veel auteurs. Claudia: “Kritiek is makkelijker te geloven dan lof (maar daardoor niet persé waar).” Geert Mak: “Vroeger kon een slechte recensie mij wel drie dagen van slag maken.” Herman van Veen denkt er iets luchtiger over: “Ik neem het waar, zeef het en pulk de zinnigheden uit het vergiet”.

Jeanine: Veel levenslessen en adviezen die voorbijkomen, lijken vanzelfsprekend en voor de hand liggend, maar wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat het geschreven is met veel gevoel: het is humoristisch, soms serieus en ontroerend.

Hilde:De alom oude, bekende uitdrukkingen zoals “Slaap er nog 1 nachtje over” en “Achteraf weet je altijd alles als” en “Je kunt nog altijd putjesschepper worden” behelzen enkele hoofdstukken in het boek. Claudia gaat op zoek naar de waarheid achter deze spreekwoorden en diept ze verder uit.

Hilde: Hele mooie, onbekende uitdrukkingen zijn er eveneens te ontdekken zoals alleen al de titel “Neem een geit”. Na het lezen van deze levensles zal die geit nog vaak voorbij trekken in jouw leven. En wat te denken van dit prachtige spreekwoord van Dominee Nico ter Linden: “Wie, of wat, niet goed begraven is gaat spoken.”


Conclusie

Jeanine: Claudia de Breij schrijft het geheel op een heerlijke en zeer persoonlijke manier. Het is een boek dat je zeer waarschijnlijk na een tijdje nog eens uit de boekenkast pakt om enkele van de bijna 50 verhalen terug te lezen.

Hilde: Claudia de Breij heeft een luchtige, vlotte schrijfwijze. Soms schrijft ze cynisch dan weer humoristisch, enige zelfspot is haar wel bekend maar er schemert ook een vleugje melancholiek doorheen. Misschien beter te omschrijven als een lichte onzekerheid? Je proeft door de verhalen heen haar drang om echt te weten te komen hoe je onbezonnen door het leven kunt stappen en volmaakt gelukkig kunt worden/zijn.

Jeanine: Er zaten voor mijn persoonlijk een aantal verhalen bij, die mij echt hebben geraakt en waarvan ik nu al weet dat ik ze met plezier en ontroering nog eens zal lezen. Ik voelde me in die verhalen begrepen en het was fijn om te lezen, dat andere mensen met dezelfde vragen rondlopen.

Hilde: De actrice Simone Kleinsma, zei ooit in een televisie-interview (ik meen: Villa Felderhof):  “Achteraf weet je pas dat je toen gelukkig was, dat weet je nooit op het moment zelf”.

Jeanine: Om een voorbeeld te geven van één van deze levenslessen die mij raakte, is uit het stuk Wie je bent is wie je altijd bent geweest: “Als het je lukt jezelf een beetje een aardig iemand te vinden is het heel geruststellend; de enige persoon van wie je zeker weet dat die je hele leven bij je blijft, ben jij” .

Hilde: Toch zal de lezer van Neem een geit tijdens en na het lezen bij zichzelf te rade gaan hoe je gelukkiger kunt worden. Je komt jezelf tegen, want ook jij ziet en herkent de woorden in het boekje.

Hilde: Een boekje wat je als naslagwerk kunt gebruiken met wijze raad en tips. Maak jezelf mooi, maak herinneringen, je bent wie je bent, kijk naar jezelf en naar die ander. Want is dat niet wat iedereen graag zou willen een lang en gelukkig leven?

Jeanine: Ik heb absoluut genoten van dit (h)eerlijke boek en ik vind het eigenlijk erg moeilijk om het een aantal sterren te geven aan zo’n persoonlijk boek.

Hilde: Neem een geit van Claudia de Breij is een mooi cadeautje voor jezelf of voor die speciale vriend(in), liefde, ouder of kind.

Jeanine: Na lang denken heb ik toch besloten om het 4 (dikke) sterren te geven, voornamelijk met de reden dat mensen toch bij het zoeken bij recensies het aantal sterren graag wil weten om te weten waar ze aan toe zijn. Dit boek is zonder meer een aanrader.
Beide recensenten komen uit het geboortejaar 1972 en zijn net als Claudia begonnen aan de volgende levensjaren; de tweede helft (mits er geen onoverkomelijkheden op hun pad komen). Ook zij kampen met allerlei levensvragen. Levensvragen die deels door Claudia worden beantwoord in Neem een geit maar ook vragen die onbeantwoord blijven. Vragen die wellicht nooit beantwoord worden maar die we zelf door ervaring, als wij in de zeventig zijn, en terug kijken op ons leven wel kunnen verklaren.


Geen opmerkingen: