zondag 8 november 2015

'Niet voor tere zieltjes' - Jeroen GulikerNiet voor tere zieltjes | Jeroen Guliker
Columns & korte verhalen | 224 pagina's

ISBN: 9789081761321 | € 12,50

Sommige boeken zijn om te janken, echt waar! Zakdoeken bij de hand houden is dan geen overbodige luxe. Zo ook bij het nieuwe boek van Jeroen Guliker is het een noodzakelijk kwaad. En ik had me er nog zo op verheugd! Natte ogen waren eerder regel dan uitzondering, iets wat het lezen ernstig bemoeilijkt trouwens. Echt zelden heeft een boek meer dan tien dagen in mijn tas gezeten om te pas en onpas tevoorschijn gehaald te worden om even in een deuk te liggen, de tranen waren dus van het lachen, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Zelfs de jeugd hier in huis heeft het geflikt het boek geregeld weg te kapen, een unicum. Voor de oudste, bijna twintig, kon het niet grof genoeg zijn. De jongste van bijna elf vond vooral het ´de sjarma meneer´ verhaal, lees en u herkent het meteen, tranen trekkend leuk.

Voor zover het familiegebeuren. Nu de mening van de veellezer hier in huis. En die is eigenlijk kort maar krachtig. De bundel bestaat uit columns en korte verhalen. Herkenbare maatschappelijke zaken, actualiteiten van tv en anekdotes van de auteur uit zijn leven in het nu en uit het verleden. Op een scherpe, soms vrouwelijk valse wijze (niet wetende dat mannen dat überhaupt in zich hebben) schetst Guliker situaties die óf zo ongeloofwaardig zijn dat ze wel waar moeten zijn óf zo hilarisch dat er geen ontkomen aan is dat ze wel ontsproten moeten zijn aan zijn ADHD fantasie, je zou van minder knettergek worden. Want mensen lief zeg, waar haalt ie sommige onderwerpen toch vandaan? 

Duidelijk is dat zijn scherp observatievermogen t.a.v. zijn directe omgeving en medemens hieraan ten grondslag ligt. Arme mensen, je zult jezelf maar teruglezen of indirect herkennen in een van de sneren van Gulikers hand. En och, wat is het toch lachen als het niet over jouw persoontje gaat! Leedvermaak noemen ze dat, heerlijk! Guliker is een geluksvogel, niet alleen heeft ie een viertal waanzinnig goede boeken geschreven (echt aan te raden), nu blijkt ie dit ook al te kunnen! 40 stukjes kunstzinnig en soms platvloers taalgebruik zijn gebundeld in een van de leukste boeken tot nu toe. Van 't Hek kan het schudden hoor. Voor sommigen zal het soms nét op het randje zijn, begrijpelijk. Maar daar heeft Guliker vooralsnog lak aan, gelukkig maar hahaha. Persoonlijke favorieten zijn toch wel ‘Koorts’ (wat zijn mannen toch zielenpietjes, Guliker is geen uitzondering op die regel, respect voor zijn vriendin), ‘Stasi’, ‘Naarling’ en op ‘Pasen’ is maar een gepaste reactie van toepassing: amen! Een onverwacht zachte invalshoek in ‘Decemberspook’ zorgde voor een brok in de keel. En als totaal onverwachte bonus nog een kleurplaat ook, spotten we daar een zwakheid in de stoere houding van Guliker? Lees het gewoon en laat je aangenaam verrassen. 

‘Niet voor tere zieltjes’ is een pareltje geworden waarin een scherpe blik, nijd, azijnpissen en het gebrek aan remming elkaar in hoog tempo afwisselen. En weten jullie wat? Het is geweldig! Niks geen tere zieltjes hier maar puur vermaak van het hoogste niveau. Een tip: lees het boek niet ineens uit. Dat is zo jammer. En Guliker? Die moet vooral maar goed om zich heen blijven kijken, z’n vriend Tom naar Gambia volgen en z’n drie jongens een tv-verbod opleggen m.b.t Barbie en consorten. Het is hersenvervuiling van de bovenste plank, geef ze maar een boek of laat ze voetballen. Ook weer een mooi potentieel inspiratiemoment voor NVTZ2?

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat dit een enthousiaste recensie gaat worden? Tja, daarvoor is er maar eentje verantwoordelijk en dat is Jeroen Guliker. Of ie dat kan handelen, wie zal het zeggen?

Vijf (niet zo’n tere) sterretjes! Zeer verdiend!!


Patrice – Team De Perfecte Buren

Het boek 'Niet voor tere zieltjes' is rechtstreeks bij Jeroen te bestellen. En als je het lief vraagt dan zet ie er ook nog iets voor je in. Gewoon doen! 

Hier een voorproefje, ben gewaarschuwd!

Geen opmerkingen: